Connect with us
Publicitate

Actualitate

Emisiune de timbre dedicată orașului-cetate Alba Iulia. Cele mai importante monumente din patrimoniul acestuia, ilustrate de Romfilatelia

Publicat

poarta III 3 cetatea De vineri, Romfilatelia pune în vânzare o nouă emisiune de timbre dedicată orașului-cetate Alba Iulia, conținând patru mărci poștale care ilustrează monumente importante din acestuia.

„Cea mai recentă emisiune de mărci poștale, pe care Romfilatelia o propune colecționarilor și publicului general, este dedicată orașului-cetate Alba Iulia, cel mai important centru spiritual și cultural al Transilvaniei. (…) Cele patru mărci poștale ale emisiunii ilustrează importante monumente din patrimoniul orașului, care se remarcă prin încărcătura istorică pe care o au, prin formele arhitecturale și sculpturale, precum și prin valoarea și simbolistica dobândite de-a lungul timpului”, se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este ilustrat Castrul roman al Legiunii XIII Gemina, unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei, iar pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei se află Poarta a III-a (de Est) a cetății bastionare de tip Vauban, Alba Carolina. Denumită și Poarta lui Carol, este cea mai mare și mai impunătoare dintre cele șapte porți ale fortificației, remarcându-se prin masivitatea și bogăția decorului ce o împodobește pe ambele fațade.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei prezintă Catedrala „Sfântul Mihail”, cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, cuprinzând toate stilurile arhitectonice ale evului mediu european (romanic, gotic, renascentist și baroc).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este ilustrată Catedrala Încoronării, simbol al Unirii tuturor românilor din provinciile istorice ale țării. Construită într-un timp record, de doar nouă luni, între 1921 și 1922, catedrala a găzduit încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria din 15 octombrie 1922. Catedrala poartă hramul Sfânta Treime și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iar arhitectura neo-românească a monumentului este realizată de Victor Gheorghe Ștefănescu.

Mărcile poștale ale emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de cinci timbre + o vinietă și blocul de patru timbre (în album filatelic).

Produsul special este albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 245 de exemplare și echipat cu blocul emisiunii și plicul prima zi, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.

Astfel, Romfilatelia continuă proiectul Orașele României, prezentând așezări urbane din țara noastră, a căror existență a contribuit la creionarea filelor naționale de istorie și cultură.

Emisiunea de timbre va fi disponibilă spre vânzare începând de vineri în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate