Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fețele nevăzute ale politicii locale: În partidele din Alba s-a cam terminat prietenia. Începe mâncătoria


Publicat

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe fișele cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare și, în mai toate partidele din Alba, fie ele la putere sau în opoziție, a început, timid, mâncătoria. Unii se simt nedreptățiți de faptul că n-au fost sprijiniți îndeajuns în campania electorală, alții că nu au prins posturi pe măsura așteptărilor.

Este, de fapt, perioada tatonărilor în care nemulțumiții se grupează și așteaptă un motiv pentru a răsturna ordinea ierarhică din organizații. De acum, practic, s-a dat startul la plătitul polițelor pentru dezinteresul sau jocurile murdare de dinaintea stabilirii candidaților (în PNL și PSD) sau pentru încheierea unor înțelegeri care nu respectă decizia politică la nivel local (PDL).

PSD: Cea mai mare nemulțumire este pe cale să răbufnească în interiorul PSD, unde lupii tineri au fost jucați pe degete de delăsarea președintelui Ioan Dîrzu. Președintele PSD Alba este criticat în mici grupuri din organizație pentru faptul că a întârziat cu cel puțin două săptămâni desemnarea candidaților și că, din această cauză, avocatul Ovidiu Jidveian a pierdut procentele care puteau să-l ducă direct în Parlament, ca deputat pe Colegiul Sebeș-Blaj. Dîrzu este suspectat că la dicuțiile cu PNL și-a negociat doar propria candidatură, lăsându-le la voia întâmplării pe cele ale colegilor săi din PSD.

Cel mai afectat din acest posibil non-combat intern a ieșit Jidveian, care a a pierdut zile bune pentru organizarea propriei campanii, din cauza faptului că nu se știa pe ce colegiu va candida. Ori asta nu se iartă, în condițiile în care eforturile șefului PSD Alba de a obține câteva funcții mai cu ștaif pentru consolarea marilor învinși nu-și ating finalitatea.

Ioan Dîrzu este totuși liniștit că a reușit, pe lângă faptul că a obținut singurul post de deputat al PSD din județ, să-și conserve, astfel, și poziția de lider al PSD Alba. Dîrzu se bazează pe raționamentul că n-o să schimbe nimeni un președinte de organizație județeană, dacă acesta este și deputat, pentru că niciodată conducerea centrală a partidului nu va accepta acest lucru. Iar acest mesaj este transmis subliminal oamenilor din filială care încearcă, deocamdată, doar pe la colțuri, să-i poarte sâmbetele. De aceea, politic vorbind, nici nu are interesul să-și consume toate resursele ca să obțină funcții solide pentru vreunul din lupii tineri, pentru că nu are nevoie de concurență. Dîrzu are, astfel, toate motivele să ridice din umeri când i se cer funcții de secretar de stat în ministere cu greutate. Nu poate cere pentru că rezultatele alegerilor a plasat PSD pe penultimul loc între organizațiile județene. Iar, în partidul lui Ponta, pentru codași nu se înghesuie nimeni să facă locuri la masa bogaților.

Chiar dacă nemulțumirile mocnesc, nu se știe dacă acestea vor răbufni vreodată în PSD Alba. Jidveian, liderul ”lupilor tineri” din partid, nu este încă destul de abil pentru a întoarce jocul lui Dîrzu în favoarea lui și este suficient de flămând de funcții bune de pus în CV ca să se se mulțumească cu un rol de figurant, pe scena unui minister, pentru care nici măcar portarul de la stadion nu-și ridică pălăria.

PNL: Liberalii au și ei o problemă ”de onoare și trădare”, o problemă internă, a cărei finalizare va ține destul de mult timp organizația în tensiune. Reintrarea pe scenă a lui Dan Coriolan Simedru și jocul prin care acesta l-a scos din cursa pentru parlamentare pe Mihai Nicușor – prietenul de-o viață al președintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu a provocat deopotrivă teamă și ură.

Simedru, prin influența pe care o are în grupul fidel lui Crin Antonescu și mai precis prin intervenția vicepreședintelui Dan Radu Rușanu, a reușit să schimbe configurația listei pentru parlamentare după ce aceasta fusese aprobată în Biroul Permanent Județean al PNL. Astfel, fostul prefect a prins ultimul tren al deputăției și o mai mare influență la nivel central. Dar lucrurile nu se vor termina aici, pentru că în PNL polițele se plătesc și în general cam totul se ține minte, iar Simedru a învățat din experiențele anterioare că în organizația din care face parte orice prieten poate fi deopotrivă și dușman, atunci când interesul o cere.

Simedru va continua să pozeze în ”fan Antonescu”, pentru că acest tip de joc este în defavoarea lui Atanasiu, iar, conjunctural, amenințarea poate chiar să se și materializeze până la urmă printr-o înlocuire a actualului șef al PNL. Dacă Simedru va reuși sau nu este doar o problemă de timp, iar vârful mișcărilor anti-Atanasiu va atinge apogeul în preajma Congresului PNL.

Nici Călin Potor – cel de-al doilea deputat PNL de Alba nu este de neglijat în această ecuație. Obișnuit să joace la două capete, fostul PDL-ist se va orienta spre partea care va simți că are mai multă forță și cei din PNL care îl cunosc bine spun că nu este exclusă o delimitare mai clară de tabăra lui Atanasiu. De altfel, Potor s-a și izolat de ceva vreme în biroul său parlamentar, aflat la mare distanță de sediul PNL.

PDL: Nici în PDL apele adânci nu sunt prea limpezi. La vârful organizației sunt două locomotive care aparent trag în aceeași direcție, dar niciuna nu-și sincronizează viteza cu cealaltă. PDL Alba a ajuns în momentul în care cel mai bun camarad de arme poate deveni adversar, dacă acesta acordă sprijin deschis celui mai aprig dușman.

Cam așa se traduce atitudinea de după alegeri dintre Mircea Hava – președintele PDL Alba și primarul municipiului Alba Iulia și Ion Dumitrel – prim vicele PDL și președintele Consiliului Județean. Dumitrel încearcă să demonstreze că tehnica ”administratorului prietenos” este mult mai eficientă decât cea a ”politicianului trufaș și orgolios”. Mărul discordiei îl reprezintă vicepreședintele Consiliului Județean, liberalul Florin Roman sau mai bine zis atitudinea pe care Dumitrel o are față de Roman și grupul consilierilor județeni ai PNL. Neînțelegerile dintre cei doi lideri se văd în atitudinea pe care o au taberele de susținători ai fiecăruia dintre cei doi lideri și în alianțele pe care le-au făcut și le-au menținut în perioada dintre alegerile locale și parlamentare.

În timp ce, la Consiliul Local Alba Iulia, Mircea Hava a rupt protocolul cu PNL pentru o alianță cu PP-DD,  la Consiliul Județean, Dumitrel a refuzat să declanșeze procesul de revocare din funcție a lui Roman. Mai mult președintelui CJ Alba i se reproșează că i-a dat lui Florin Roman prea multă libertate de mișcare, având în vedere faptul că liderul PNL este cel mai aspru critic al colegului și deopotrivă șefului său de la PDL, primarul Mircea Hava.

Chiar dacă mâncătoria de la vârful PDL Alba este de multe ori evidentă și în general întreținută de anturajul din jurul celor doi lideri, până acum PDL-iștii au avut capacitatea de a masca toate aceste nemulțumiri și de a le ascunde bine sub preșul din sediul de pe strada Basarabiei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Partenie Rus

  miercuri, 16.01.2013 at 16:57

  strada Basarabiei, ca Biruintei e la Oarda!

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 16.01.2013 at 17:53

   Merci Marius

 2. Florin Ghersasim

  miercuri, 16.01.2013 at 18:19

  Daca ajunge Simedru sef la liberali la PDL va fi chef. Mircea Hava va conduce doua partide, PNL si PDL. Este de notorietate faptul ca d-l. SImedru este un mic sclav al PDL.

 3. Albaiulian.

  miercuri, 16.01.2013 at 20:07

  Le ajunge deja putoarea la nas la toti si in curind o sa vedeti circ politic fara bani , iar ce-i ce i-au votat pe acesti huligani , poate se vor trezi .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

 • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate