Eveniment
Fețele nevăzute ale politicii locale: În partidele din Alba s-a cam terminat prietenia. Începe mâncătoria
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe fișele cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare și, în mai toate partidele din Alba, fie ele la putere sau în opoziție, a început, timid, mâncătoria. Unii se simt nedreptățiți de faptul că n-au fost sprijiniți îndeajuns în campania electorală, alții că nu au prins posturi pe măsura așteptărilor.
Este, de fapt, perioada tatonărilor în care nemulțumiții se grupează și așteaptă un motiv pentru a răsturna ordinea ierarhică din organizații. De acum, practic, s-a dat startul la plătitul polițelor pentru dezinteresul sau jocurile murdare de dinaintea stabilirii candidaților (în PNL și PSD) sau pentru încheierea unor înțelegeri care nu respectă decizia politică la nivel local (PDL).
PSD: Cea mai mare nemulțumire este pe cale să răbufnească în interiorul PSD, unde lupii tineri au fost jucați pe degete de delăsarea președintelui Ioan Dîrzu. Președintele PSD Alba este criticat în mici grupuri din organizație pentru faptul că a întârziat cu cel puțin două săptămâni desemnarea candidaților și că, din această cauză, avocatul Ovidiu Jidveian a pierdut procentele care puteau să-l ducă direct în Parlament, ca deputat pe Colegiul Sebeș-Blaj. Dîrzu este suspectat că la dicuțiile cu PNL și-a negociat doar propria candidatură, lăsându-le la voia întâmplării pe cele ale colegilor săi din PSD.
Cel mai afectat din acest posibil non-combat intern a ieșit Jidveian, care a a pierdut zile bune pentru organizarea propriei campanii, din cauza faptului că nu se știa pe ce colegiu va candida. Ori asta nu se iartă, în condițiile în care eforturile șefului PSD Alba de a obține câteva funcții mai cu ștaif pentru consolarea marilor învinși nu-și ating finalitatea.
Ioan Dîrzu este totuși liniștit că a reușit, pe lângă faptul că a obținut singurul post de deputat al PSD din județ, să-și conserve, astfel, și poziția de lider al PSD Alba. Dîrzu se bazează pe raționamentul că n-o să schimbe nimeni un președinte de organizație județeană, dacă acesta este și deputat, pentru că niciodată conducerea centrală a partidului nu va accepta acest lucru. Iar acest mesaj este transmis subliminal oamenilor din filială care încearcă, deocamdată, doar pe la colțuri, să-i poarte sâmbetele. De aceea, politic vorbind, nici nu are interesul să-și consume toate resursele ca să obțină funcții solide pentru vreunul din lupii tineri, pentru că nu are nevoie de concurență. Dîrzu are, astfel, toate motivele să ridice din umeri când i se cer funcții de secretar de stat în ministere cu greutate. Nu poate cere pentru că rezultatele alegerilor a plasat PSD pe penultimul loc între organizațiile județene. Iar, în partidul lui Ponta, pentru codași nu se înghesuie nimeni să facă locuri la masa bogaților.
Chiar dacă nemulțumirile mocnesc, nu se știe dacă acestea vor răbufni vreodată în PSD Alba. Jidveian, liderul ”lupilor tineri” din partid, nu este încă destul de abil pentru a întoarce jocul lui Dîrzu în favoarea lui și este suficient de flămând de funcții bune de pus în CV ca să se se mulțumească cu un rol de figurant, pe scena unui minister, pentru care nici măcar portarul de la stadion nu-și ridică pălăria.
PNL: Liberalii au și ei o problemă ”de onoare și trădare”, o problemă internă, a cărei finalizare va ține destul de mult timp organizația în tensiune. Reintrarea pe scenă a lui Dan Coriolan Simedru și jocul prin care acesta l-a scos din cursa pentru parlamentare pe Mihai Nicușor – prietenul de-o viață al președintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu a provocat deopotrivă teamă și ură.
Simedru, prin influența pe care o are în grupul fidel lui Crin Antonescu și mai precis prin intervenția vicepreședintelui Dan Radu Rușanu, a reușit să schimbe configurația listei pentru parlamentare după ce aceasta fusese aprobată în Biroul Permanent Județean al PNL. Astfel, fostul prefect a prins ultimul tren al deputăției și o mai mare influență la nivel central. Dar lucrurile nu se vor termina aici, pentru că în PNL polițele se plătesc și în general cam totul se ține minte, iar Simedru a învățat din experiențele anterioare că în organizația din care face parte orice prieten poate fi deopotrivă și dușman, atunci când interesul o cere.
Simedru va continua să pozeze în ”fan Antonescu”, pentru că acest tip de joc este în defavoarea lui Atanasiu, iar, conjunctural, amenințarea poate chiar să se și materializeze până la urmă printr-o înlocuire a actualului șef al PNL. Dacă Simedru va reuși sau nu este doar o problemă de timp, iar vârful mișcărilor anti-Atanasiu va atinge apogeul în preajma Congresului PNL.
Nici Călin Potor – cel de-al doilea deputat PNL de Alba nu este de neglijat în această ecuație. Obișnuit să joace la două capete, fostul PDL-ist se va orienta spre partea care va simți că are mai multă forță și cei din PNL care îl cunosc bine spun că nu este exclusă o delimitare mai clară de tabăra lui Atanasiu. De altfel, Potor s-a și izolat de ceva vreme în biroul său parlamentar, aflat la mare distanță de sediul PNL.
PDL: Nici în PDL apele adânci nu sunt prea limpezi. La vârful organizației sunt două locomotive care aparent trag în aceeași direcție, dar niciuna nu-și sincronizează viteza cu cealaltă. PDL Alba a ajuns în momentul în care cel mai bun camarad de arme poate deveni adversar, dacă acesta acordă sprijin deschis celui mai aprig dușman.
Cam așa se traduce atitudinea de după alegeri dintre Mircea Hava – președintele PDL Alba și primarul municipiului Alba Iulia și Ion Dumitrel – prim vicele PDL și președintele Consiliului Județean. Dumitrel încearcă să demonstreze că tehnica ”administratorului prietenos” este mult mai eficientă decât cea a ”politicianului trufaș și orgolios”. Mărul discordiei îl reprezintă vicepreședintele Consiliului Județean, liberalul Florin Roman sau mai bine zis atitudinea pe care Dumitrel o are față de Roman și grupul consilierilor județeni ai PNL. Neînțelegerile dintre cei doi lideri se văd în atitudinea pe care o au taberele de susținători ai fiecăruia dintre cei doi lideri și în alianțele pe care le-au făcut și le-au menținut în perioada dintre alegerile locale și parlamentare.
În timp ce, la Consiliul Local Alba Iulia, Mircea Hava a rupt protocolul cu PNL pentru o alianță cu PP-DD, la Consiliul Județean, Dumitrel a refuzat să declanșeze procesul de revocare din funcție a lui Roman. Mai mult președintelui CJ Alba i se reproșează că i-a dat lui Florin Roman prea multă libertate de mișcare, având în vedere faptul că liderul PNL este cel mai aspru critic al colegului și deopotrivă șefului său de la PDL, primarul Mircea Hava.
Chiar dacă mâncătoria de la vârful PDL Alba este de multe ori evidentă și în general întreținută de anturajul din jurul celor doi lideri, până acum PDL-iștii au avut capacitatea de a masca toate aceste nemulțumiri și de a le ascunde bine sub preșul din sediul de pe strada Basarabiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Partenie Rus
miercuri, 16.01.2013 at 16:57
strada Basarabiei, ca Biruintei e la Oarda!
moderatorul de serviciu
miercuri, 16.01.2013 at 17:53
Merci Marius
Florin Ghersasim
miercuri, 16.01.2013 at 18:19
Daca ajunge Simedru sef la liberali la PDL va fi chef. Mircea Hava va conduce doua partide, PNL si PDL. Este de notorietate faptul ca d-l. SImedru este un mic sclav al PDL.
Albaiulian.
miercuri, 16.01.2013 at 20:07
Le ajunge deja putoarea la nas la toti si in curind o sa vedeti circ politic fara bani , iar ce-i ce i-au votat pe acesti huligani , poate se vor trezi .