Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

File din jurnalul Reginei Maria vor fi expuse la Sala Unirii din Alba Iulia. Ce eveniment istoric comemorează expoziția

Publicat

La Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției: Regii Iugoslaviei, Alexandru și Maria. 90 de ani de la atentatul din Marsilia (1934-2024). Evenimentul va avea loc miercuri, în data de 9 octombrie 2024.

Printre piesele care vor fi expuse se numără câteva file din jurnalul reginei Maria și telegrame cu felicitări, referitoare la căsătoria regeului Iugoslaviei, Alexandru, cu principesa României, Maria.

Informațiile referitoare la expoziție au fost transmise de reprezentanții Muzeului Național al Unirii prin intermediul unui comunicat de presă.

Ce eveniment istoric comemorează expoziția

În 9 octombrie 1934, în Franța, la Marsilia, au fost uciși într-un atentat regele Alexandru al Iugoslaviei și ministrul de externe al Franței, Louis Barthou. Moartea regelui Iugoslaviei a schimbat nu doar destinele unei țări, ci și al soției sale, Maria, principesă a României.

Comemorarea celor 90 de ani de la atentat constituie prilejul unei evocări a personalității celor doi regi, pornind de piesele din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Maria a fost a doua fiică a regilor României, Ferdinand și Maria.

Împreună cu bunicii (regele Carol și regina Elisabeta), cu părinții ori frații săi (Carol, Elisabeta, Nicolae, Ileana) o regăsim în numeroase fotografii care au circulat în epocă.

Sursa foto: Muzeul Național al Unirii

Mignon (numele cu care era alintată în familie) sau Mărioara (nume folosit de presă și de români în general, pentru a nu o confunda cu mama acesteia) părea să rămână în umbra părinților și fraților ei, dar în 1922, prin căsătoria cu Alexandru, regele Iugoslaviei, cursul vieții sale s-a schimbat.

Principesa a devenit o regină care, asemenea soțului ei, a încercat să-și îndeplinească îndatoririle față de noua sa patrie, fără a uita însă țara în care a crescut.

Logodna din București și nunta de la Belgrad au fost filmate, articole de ziare le descriu în amănunt, regina Maria le amintește și ea în jurnalul său, cu toate momentele desfășurării acestora.

Cei doi au revenit în România în fiecare an, în vizite oficiale și neoficiale, regina Maria a Iugoslaviei a participat la ceremonia încoronării de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922.

Presa locală și centrală surprinde prezența acesteia în articole și fotografii pe care le regăsiți și în expoziția de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Atentatul din 9 octombrie 1934 a fost un moment comentat de presă, Louis Barthou, ministrul de externe al Franței, fiind și el un prieten recunoscut al României.

Panegiricele dedicate acestora, dar și revistele care apar cu coperte marcate cu chenar negru ce marcau doliul național, sunt dovezi ale atenției de care bucurau cei doi.

Regina Iugoslaviei a rămas și ea în atenția presei din România, mama ultimului rege al Iugoslaviei păstrând în continuare legătura cu țara natală.

Ce va conține expoziția

Câteva telegrame de felicitare cu prilejul căsătoriei din 8 iunie 1922, dar și documente referitoare la doliul instituit în România după atentatul din 9 octombrie 1934, completează expoziția prin colaborarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia cu Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale.

Alte câteva scrisori semnate de principesa Mărioara ori de alți membri ai Casei Regale a României, dar și file din jurnalul Reginei Maria ne-au fost oferite prin amabilitatea Arhivelor Naționale ale României.

Expoziția va fi deschisă publicului până în 9 noiembrie 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate