Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Expoziție pe Podul Unirii din Cetatea Alba Carolina. Lucrări graffiti ale unor elevi din Alba Iulia și din Polonia

Publicat

Pe Podul Unirii din Cetatea Alba Carolina poate fi văzută o expoziție de lucrări ce îmbină natura și arta, realizare de elevi din Alba Iulia, în colaborare cu copii din Polonia.

Este vorba despre expoziția „Alba Iulia Eco-Art Concept”. 

În cadrul proiectului, zece elevi de la Școala Elementară nr. 20 din Gorzow Wielkopolski, Polonia au fost ghidați și inițiați de elevi de la Școala Gimnazială ”lvram Iancu” din Alba Iulia, în specificul culturii și a istoriei locale.

În urma derulării activităților, elevii albaiulieni și cei polonezi au creat o colecție de opere de artă și un ghid ecologic online despre Alba Iulia și împrejurimi cu rol de conștientizare a importanței protejării mediului folosind vopseaua eco.

Experiența româno-poloneză s-a concretizat în 18 lucrări de tip graffiti pe 9 planșe OSB, 2,50/1,25 cm, pictate față-verso. Aceste lucrări creează un cadru viu, dinamic, generând unele experiențe artistice speciale. Intenția a fost ca acestea să prindă culoare și să fie expuse într-un loc care îmbină natura și arta, potrivit inițiatoarei evenimentulului, Diane Popa.

”De exemplu, lucrarea Floarea soarelui răsare amintește proprietățile neobișnuite ale acesteia de a absorbi substanțele radioactive (Cesiu 137 si Strontiu 80) din sol dupā un accident nuclear, cum a fost cel de la Cernobîl din 1986 și cel din 2011 de la Fukushima, Japonia. Astfel, zona din jurul accidentului este cultivatā cu floarea-soarelui pentru a diminua radioactivitatea din sol.

În lucrarea Aripa de fluture a naturii aflăm că <aripile fluturilor sunt transparente, au sângele rece, de aceea pentru a-și lua zborul au nevoie de căldura soarelui. Ei pot distinge trei culori: roșu, verde, galben, dar unii pot detecta și lumina ultravioletă. Nu pot auzi, dar pot simți vibrații, iar cu antenele pot mirosi. După albine sunt cel mai mare grup de polenizatori>.

Pădurile au propriile sisteme de comunicare – aproape ca un internet subteran – care le permit copacilor să facă schimb de nutrienți și să trimită avertismente despre secetă sau boală. Acestea interacționează cu rețelele de ciuperci din sol. Mestecenii și brazii folosesc acest sistem pentru a trimite apă, carbon și substanțe hrănitoare de la un individ la altul”, mai spune sursa citată.

Lucrări cu materiale ecologice

Elevii au folosit exclusiv materiale ecologice: 25% oxizi naturali care purifică aerul, 75% vopsea ecologică și lămpi cu încărcare solară.

Obiectivul proiectului este de expunere a artei în spațiul public al orașului și al comunității, prin transformarea spațiilor gri și amorțite în experiențe artistice vii și colorate. ”Dorim să redăm spațiul comunității și membrilor ei, prin culoare și emoție artistică, dar și prin elemente eco și naturale care să contribuie la educația pentru protejarea mediului”, mai spune inițiatoarea proiectului.

În proiectul ”Alba Iulia Eco City Concept” au participat 10 elevi polonezi, 50 elevi români, coordonați de Diane Popa, cadru didactic cu specializarea Grafică. Aceasta a sprijinit grupul elevilor creatori de conținut graffiti, îmbinând concepte care pot fi considerate opuse, dar împreună formeazā opere de artă, o expoziție publică de graffiti și plante, vopsea ecologică și aer curat. Practic, 18 teme cu spirit break binary care vor inspira transformarea spațiului public gri în opere urbane cu dimensiunea de 250-/125 cm:

Simplitatea Vieții; 2. O oră de libertate; 3. Culoarea Locală; 4. Eco Spațiul; 5. Fii Proactiv; 6. Eliberare 7. Regatul păsărilor bune; Regatul păsărilor rele 8. Floarea Soarelui Răsare 9. La mijloc de codru…; 10. Splash 1; 11. Splash 2; 12. Splash 3; 13. Eco-City; 14. ,,Floare de colt”. 15. Compoziție II; 16. Compoziție III; 17. Compoziție IV; 18. Compoziție V.

Printre elevii care au expus se numără: Yana Shafranowich, Dorota Czarnecka, Amelia Mikołajczak, Szymon Świderski, Lena Mitruk, Julia Lenckowska, Filip Goliwąs, Iga Sobierajczyk, Julia Duszyński, Lena Jędrzejewska, Găiseanu Daniela, Daria Morgovan, Isadora Ardelean, Pop Andreea, Timiș Carla, Popa Samir, Paștiu Vlad, Răbulea Amira, Șuleac Tudor, Chira Karicia, Dragoş Todor, Aris Ungureanu, Poruț David, Tripon Alexandru, David David , Daria Palamariu, Rocsana Zlătaru, Barb Alessia, Varga Robert, Monescu Elena, Schaser Beatrice, Biriș Melissa, Crăciun Alexandra, Șolderea Ioana, Bălțat Gligor Andrei, Furdui Alexandru, Ciocan Ioana, Delia Pașca, Radu Truță, Varga Robert, Cristea Raluca, Gruiță Ana, Roșu Mihaela, Zurgalău Carla, Stoia Maria, Ganju Daria, Popa Mădălina, Ghebeneu Tudor, Ilieș Bogdan, Mihai Faur, Giura Sara, Geamănu Clara, Popa Mădălina, Todericiu Beatrice, Nicolae Iancu, Poruț David.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement