Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Prima fotografie a unei stele, realizată de Telescopul James Webb. Explicațiile fizicianului Cristian Presură

Publicat

Imaginile unei stele fac valuri în întreaga lume astronomică pentru că sunt primele trimise de telescopul James Webb de la NASA. Au depășit toate speranțele și așteptările.

După ce a finalizat auto-asamblarea oglinzii sale principale cu 18 segmente, telescopul a obținut imagini excepționale ale unei stele obișnuite, ca test al capacităților sale.

Steaua, cunoscută sub numele de HD84406, este de 100 de ori mai slabă decât ceea ce poate fi văzut cu ochiul uman. Steaua în sine prezintă puțin interes, deși este minunată imaginea ei.

În schimb, astronomii sunt captivați de punctele minuscule împrăștiate pe fundal. Fiecare este o galaxie îndepărtată și este prima dată când oamenii reușesc să le capteze.

YouTube video

Prima fotografie realizată de James Webb: Ce spune fizicianul Cristian Presură

”Iată prima fotografie a celui mai puternic telescop din lume! Telescopul spațial James Webb și-a aliniat oglinda principală, formată din 18 elemente și a îndreptat-o către steaua 2MASS J 1755. Imaginea are cea mai mare claritate permisă de legile fizicii, ceea ce înseamnă că aliniamentul a fost perfect.

Dacă ne uităm cu atenție, vedem până și galaxiile din fundal. Rezultatul este cu atât mai remarcabil, cu cât imaginea a fost înregistrată intenționat la o expunere de 2000 de secunde, timp în care telescopul s-a deplasat peste 500 de kilometri în spațiu!

Toate sistemele au trebuit să funcționeze perfect, incluzând rachetele de orientare a telescopului, senzorii de ghidare și sistemele giroscopice (reaction wheels) pentru a păstra telescopul orientat către aceeași stea” a scris fizicianul Cristian Presură, pe contul său.

Aceste prime imagini nu au importanță științifică, în schimb, sunt imagini luate pentru a testa cât de bine lucrează împreună toate multe părți ale acestei minuni inginerești.

Telescopul de 10 miliarde de dolari are un design uimitor de complex și ne extinde fenomenal viziunea asupra spațiului.

YouTube video

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax