Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fotograf sportiv din Alba Iulia, felicitat de britanici. Cosmin Nistor s-a izolat într-un azil din Bristol ca să ajute bătrânii


Publicat

Un albaiulian care locuiește la Bristol a primit felicitări pe pagina de Facebook a Great Britain MiniFotball Union pentru implicarea sa în ajutorarea persoanelor în vârstă, cele mai expuse riscului în cazul unei infectări cu noul coronavirus.

Cosmin Nistor este unul dintre fotografii șefi ai Uniunii, dar și administratorul unui cămin de vârstinici.

În data de 20 martie, Cosmin și colegii săi au decis să se izoleze în interiorul căminului, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii acestora. 

”Unul dintre fotografii șefi ai MiniFootball Union, Cosmin Nistor, s-a mutat în căminul de vârstnici unde lucrează, jonglând cu meseria de administrator și ajutând la îngrijirea pacienților în vârstă, atunci când este nevoie.

Cosmin, care s-a născut în România, dar acum locuiește la Bristol – Anglia, a optat să fie pus în carantină în incinta casei de bătrâni unde lucrează, pentru a reduce riscul de a răspândi virusul printre rezidenții care locuiesc acolo.

Am dori să profităm de ocazie pentru a-l saluta pe Cosmin și pentru fiecare alt lucrător cheie din Marea Britanie pentru eforturile lor herculiene în această perioadă dificilă, mulțumesc” – acestea sunt cuvintele de pe pagina de Facebook a GB MiniFotball Union, adresate lui Cosmin.

Cosmin a plecat acum patru ani din Alba Iulia, în Anglia. Acolo a devenit unul dintre fotografii șefi ai Uniunii dar este și administratorului unui cămin de bătrâni. El a fost colegul nostru de redacție și a lucrat și la Asociația Județeană de Fotbal.

Așa că l-am abordat pentru câteva întrebări:

Reporter: Ce presupune rolul tău la Great Britain Minifootball Union?

Cosmin Nistor: În cadrul Great Britain Minifootball Union (GBMFU) sunt chief photographer, unde sunt prezent la cea mai mare parte a competițiilor importante, la o parte din meciurile naționalei Angliei și la prezentarea sponsorilor oficiali.

De asemenea am o mică parte de implicare în zona organizatorică și tehnică, deoarece fac parte din comitetul executiv al uniunii și am drept de vot.

Au ales să fiu implicat în această parte din pricina experienței mele anterioare în ceea ce privește sportul: am lucrat în cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba. Trebuie să specific că aici lucrez că voluntar și o fac doar din pasiunea care o port acestui sport și din pricina prieteniei mele strânse cu președintele Mark Staines.

Sunt și administrator la un azil de oameni în vârstă cu diferite probleme fizice sau psihice.

R.: Te-ai izolat voluntar acolo din 20 martie. Ce te-a determinat să îți pui la bătaie timpul și resursele pentru a face acest lucru?

Cosmin Nistor: Urmărind știrile din Romania și cele internaționale, am conștientizat că e cel mai sigur în a alege să intru și eu în carantină alături colegii mei. La azilul unde lucrez, am oprit accesul familiilor și al altor persoane din afara companiei pe data de 13 martie și eu, împreună cu colegii mei am intrat în carantină pe data de 20 martie, cu 4 zile înainte de anunțarea oficială a carantinei în Marea Britanie.

Practic, de la acea data, nimeni nu mai intrat sau ieșit din perimetrul proprietății, decât dacă este o urgență majoră.

În ceea ce privește resursele, compania la care lucrez, Cedar Care Homes, ne-a oferit tot suportul și necesarul pentru a fi cât mai confortabili și apți de muncă pe toată perioada carantinei și un mic spor financiar pentru a fi motivați. Practic, avem tot ce ne trebuie, doar să avem putere de muncă.

Unul dintre cele mai mari imperimente e poate că dormim la comun, pe saltele gonflabile și odihna nu se compară cu cea de acasă, deoarece odată ce deschizi ochii când te trezești, ești la muncă și trebuie să fii gata de acțiune.

De asemenea avem un suport incredibil de mare din partea familiilor. Desi o parte au fost puțin sceptici la început, odată cu timpul și cu agravarea situației în Marea Britanie, Europa și nu numai, sunt toți alături de noi.

Zilnic primim telefoane de susținere, carduri cu felicitări pentru toată lumea din interior și mici atenții, de la flori, la cutii de ciocolată sau fructe. Suntem practic niște mici super eroi pentru familiile persoanelor de care avem grijă.

R.: De cât timp ai plecat din Romania?

Cosmin Nistor: În data de 31 iunie, voi împlini 4 ani în Anglia.

R.: Ești legat de Alba? Cât de des te întorci acasă?

Cosmin Nistor: Fără îndoială, că oricare persoană plecată departe de casă, mă compleșește o emoție specială din momentul în care intru în România.

Vin cam odată pe an și atunci evit să îmi anunț părinții oficial când vin, pentru că stiu că au foarte mari emoții știindu-mă pe un drum atât de lung.

Trăim într-un oraș atât de frumos, oraș cu care mă mândresc ori de cate ori sunt întrebat. Dacă ar trebui să aleg un loc preferat, aș opta pentru celebra noastră cetate, deoarece tot timpul e o plăcere să te plimbi alături de persoanele dragi prin această adevărată comoară a orașului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului ZLATNA? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

drona

Lupta pentru locul de primar al orașului ZLATNA a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Florin Nicolae Nistor – PSD, Cristian Cîmpean – USR-PLUS, Silviu Ponoran – PNL, Gheorghe Florin Crișan – PRO România, Daniel Demenic – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului ZLATNA?

Loading ... Loading ...

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni în Alba. Ploi, descărcări electrice și grindină. Localitățile vizate

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de furtuni valabilă în județul Alba duminică, 9 august, până la ora 16:00.

Potrivit ANM, sunt vizate zona de munte de peste cota 1.800 m și localitățile Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Vadu Moților, Ciuruleasa și Poiana Vadului.

Se vor semnala averse ce vor cumula 25-30 l/mp, descărcri electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Model 3D: Paloșul de călău al orașului Sebeș, exponatul lunii august la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Publicat

Exponatul lunii august este paloșul de călău al orașului Sebeș, o piesă rară și valoroasă care face parte din colecția muzeului încă din anul 1958. Valoarea ei este dată de raritatea acestui tip de armă, precum și de inscripțiile și simbolurile existente pe lamă. Paloșul are lungimea totală de 104 cm, iar lama, măsurând 83,3 cm, este confecționată dintr-un oțel de bună calitate, având vârful rotunjit și două tăișuri. Secțiunea acesteia este ovală, având lățimea la bază, lângă gardă, de 4,5 cm, îngustîndu-se spre vârf, unde măsoară 4 cm.

Pe o față a lamei sunt reprezentate, prin gravare, o spânzurătoare cu doi stâlpi, iar pe cealaltă roata de execuție cu șase spițe fixată în vârful unui stâlp. Între cele două simboluri gravate pe lamă și gardă, pe ambele feţe, este reprezentat câte un craniu, fără maxilarul inferior, așezat pe două femure încrucișate, fiind încadrate de o inscripție în limba germană cu caractere gotice: „WILS DV /[e]NTFLIEN[en] /[d]EN GERVCH[t]”, textul continuând pe cealaltă faţă a lamei: „[h]VTTE DI[ch]/[t]HVE KEI[n]/[b]OSES NIC[ht]” („Dacă vrei să scapi de judecată / păzeşte-te să nu faci niciun rău”). O altă parte a inscripţiei, situată sub capul de mort, este ilizibilă, excepţie făcând primul rând al acesteia, care consemnează anul 1463.

În ceea ce priveşte datarea piesei, lama este specifică secolului al XV-lea, însă garda şi butonul cu care se termină mânerul, bogat decorate, indică faptul că paloşul a trecut printr-o reparaţie în secolul al XVII-lea, când garda şi mânerul au fost înlocuite, probabil din cauza uzurii, ocazie cu care au fost gravate inscripţiile şi craniile amintite mai sus.

Sebeşul, în calitatea sa de oraş liber regesc, statut pe care l-a deţinut în repetate rânduri în secolele XIV-XVIII, avea şi privilegiul ius gladii, adică dreptul de a pronunţa şi de a executa sentinţa capitală. Dobândirea acestui drept, anterior anului 1463, a fost o consecinţă firească a progreselor economice şi instituționale pe care localitatea le-a înregistrat începând cu secolul al XIV-lea.

Sentinţa capitală putea fi dusă la îndeplinire în trei moduri – spânzurare, zdrobire cu roata sau decapitare – în funcţie de statutul social al făptuitorului şi de gravitatea delictului. Astfel, infractorii cu o stare socială modestă erau executaţi prin spânzurare, iar pentru infracţiunile grave – care trebuiau pedepsite aspru, pentru a constitui exemple – se recurgea la  zdrobirea cu roata. În schimb, delictele grave comise de nobili sau de patricieni erau pedepsite prin decapitare. Un călău priceput, mânuind un paloş de bună calitate şi bine ascuţit, oferea condamnatului o moarte rapidă şi demnă, pe măsura statutului pe care-l deţinea.

Execuţiile prin decapitare erau publice şi se desfăşurau în Piaţa Mare a oraşului, sub privirile curioşilor, iar cele prin spânzurare erau duse la îndeplinire în afara oraşului, în partea de est a acestuia, pe un mic promontoriu, numit Gorgan, în zona gării de azi.

Sentinţele erau duse la îndeplinire de călăi plătiţi în acest sens, în Transilvania fiind recrutaţi frecvent din rândul unor persoane aflate la periferia societăţii. Nu cunoaştem nume de călăi care au activat în orașul nostru, cu excepția lui  Grancea Rakoczy, cel care i-a executat la Alba Iulia pe Horia, Cloşca şi Crişan și care, în acea perioadă, trebuia să pună în aplicare câteva sentințe capitale în Sebeș. Cu toate acestea, în tradiţia orală se păstrează denumirea de „Casa Călăului” dată imobilului din capătul Sachsgasse (str. I. L. Caragiale), fostul turn al porţii de nord.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Română: Atenție la „profitorii” online care vă cer datele de pe card. Indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți

Publicat

Polițiștii români atrag atenția persoanelor care vând diverse obiecte pe site-urile de profil. Potrivit acestora, au apărut din ce în ce mai mulți „profitori”, care se dau interesați de produse și le solicită vânzătorilor datele de pe card. 

„Ochii mari unde „arunci” cu datele de pe card. Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand … ca ciupercile după ploaie putem spune.

Câteva dintre indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți:

– Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs.

– Limba română scrisă lasă de dorit. Google Translate nu este chiar un geniu!

– Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă. NU FACEȚI ASTA!

– Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării”, au transmis duminică reprezentanții Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate