Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fotograf sportiv din Alba Iulia, felicitat de britanici. Cosmin Nistor s-a izolat într-un azil din Bristol ca să ajute bătrânii


Publicat

Un albaiulian care locuiește la Bristol a primit felicitări pe pagina de Facebook a Great Britain MiniFotball Union pentru implicarea sa în ajutorarea persoanelor în vârstă, cele mai expuse riscului în cazul unei infectări cu noul coronavirus.

Cosmin Nistor este unul dintre fotografii șefi ai Uniunii, dar și administratorul unui cămin de vârstinici.

În data de 20 martie, Cosmin și colegii săi au decis să se izoleze în interiorul căminului, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii acestora. 

”Unul dintre fotografii șefi ai MiniFootball Union, Cosmin Nistor, s-a mutat în căminul de vârstnici unde lucrează, jonglând cu meseria de administrator și ajutând la îngrijirea pacienților în vârstă, atunci când este nevoie.

Cosmin, care s-a născut în România, dar acum locuiește la Bristol – Anglia, a optat să fie pus în carantină în incinta casei de bătrâni unde lucrează, pentru a reduce riscul de a răspândi virusul printre rezidenții care locuiesc acolo.

Am dori să profităm de ocazie pentru a-l saluta pe Cosmin și pentru fiecare alt lucrător cheie din Marea Britanie pentru eforturile lor herculiene în această perioadă dificilă, mulțumesc” – acestea sunt cuvintele de pe pagina de Facebook a GB MiniFotball Union, adresate lui Cosmin.

Cosmin a plecat acum patru ani din Alba Iulia, în Anglia. Acolo a devenit unul dintre fotografii șefi ai Uniunii dar este și administratorului unui cămin de bătrâni. El a fost colegul nostru de redacție și a lucrat și la Asociația Județeană de Fotbal.

Așa că l-am abordat pentru câteva întrebări:

Reporter: Ce presupune rolul tău la Great Britain Minifootball Union?

Cosmin Nistor: În cadrul Great Britain Minifootball Union (GBMFU) sunt chief photographer, unde sunt prezent la cea mai mare parte a competițiilor importante, la o parte din meciurile naționalei Angliei și la prezentarea sponsorilor oficiali.

De asemenea am o mică parte de implicare în zona organizatorică și tehnică, deoarece fac parte din comitetul executiv al uniunii și am drept de vot.

Au ales să fiu implicat în această parte din pricina experienței mele anterioare în ceea ce privește sportul: am lucrat în cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba. Trebuie să specific că aici lucrez că voluntar și o fac doar din pasiunea care o port acestui sport și din pricina prieteniei mele strânse cu președintele Mark Staines.

Sunt și administrator la un azil de oameni în vârstă cu diferite probleme fizice sau psihice.

R.: Te-ai izolat voluntar acolo din 20 martie. Ce te-a determinat să îți pui la bătaie timpul și resursele pentru a face acest lucru?

Cosmin Nistor: Urmărind știrile din Romania și cele internaționale, am conștientizat că e cel mai sigur în a alege să intru și eu în carantină alături colegii mei. La azilul unde lucrez, am oprit accesul familiilor și al altor persoane din afara companiei pe data de 13 martie și eu, împreună cu colegii mei am intrat în carantină pe data de 20 martie, cu 4 zile înainte de anunțarea oficială a carantinei în Marea Britanie.

Practic, de la acea data, nimeni nu mai intrat sau ieșit din perimetrul proprietății, decât dacă este o urgență majoră.

În ceea ce privește resursele, compania la care lucrez, Cedar Care Homes, ne-a oferit tot suportul și necesarul pentru a fi cât mai confortabili și apți de muncă pe toată perioada carantinei și un mic spor financiar pentru a fi motivați. Practic, avem tot ce ne trebuie, doar să avem putere de muncă.

Unul dintre cele mai mari imperimente e poate că dormim la comun, pe saltele gonflabile și odihna nu se compară cu cea de acasă, deoarece odată ce deschizi ochii când te trezești, ești la muncă și trebuie să fii gata de acțiune.

De asemenea avem un suport incredibil de mare din partea familiilor. Desi o parte au fost puțin sceptici la început, odată cu timpul și cu agravarea situației în Marea Britanie, Europa și nu numai, sunt toți alături de noi.

Zilnic primim telefoane de susținere, carduri cu felicitări pentru toată lumea din interior și mici atenții, de la flori, la cutii de ciocolată sau fructe. Suntem practic niște mici super eroi pentru familiile persoanelor de care avem grijă.

R.: De cât timp ai plecat din Romania?

Cosmin Nistor: În data de 31 iunie, voi împlini 4 ani în Anglia.

R.: Ești legat de Alba? Cât de des te întorci acasă?

Cosmin Nistor: Fără îndoială, că oricare persoană plecată departe de casă, mă compleșește o emoție specială din momentul în care intru în România.

Vin cam odată pe an și atunci evit să îmi anunț părinții oficial când vin, pentru că stiu că au foarte mari emoții știindu-mă pe un drum atât de lung.

Trăim într-un oraș atât de frumos, oraș cu care mă mândresc ori de cate ori sunt întrebat. Dacă ar trebui să aleg un loc preferat, aș opta pentru celebra noastră cetate, deoarece tot timpul e o plăcere să te plimbi alături de persoanele dragi prin această adevărată comoară a orașului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate