Connect with us
Advertisement

Uncategorized

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană: Tot mai mulți români acceptă proiectele miniere în zonele afectate de șomaj

Publicat

În februarie 2012, a fost realizat un sondaj IRES pe un eşantion reprezentativ naţional, iar rezultatele arată că 82% dintre românii chestionaţi sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roşia Montană şi consideră că este acceptabil acordul pentru proiect. În acest context, Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană reaminteşte că acesta oferă locuri de muncă într-o zonă grav afectată de șomaj.

Potrivit sondajului IRES, 82% dintre românii chestionaţi sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, datorită faptului că oferă locuri de muncă într-o zonă grav afectată de șomaj.

“Proiectul minier aurifer de la Roşia Montană este cea mai mare investiţie industrială din România ultimilor ani. Datele acestui sondaj arată că practic românii au nevoie de locuri de muncă mai mult decât oricând și susțin investițiile care le generează. Este clar că oamenii înţeleg că proiectul de la Roşia Montană va ajuta economia României şi va crea locuri de muncă, atât de necesare”, comentează prof. univ. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi membru al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.

Reprezentanţii Grupului arată că aproape 90% dintre cei chestionaţi consideră că redeschiderea unor mine este o soluție pentru zonele miniere afectate de șomaj. “Rezultatele arată că, în ciuda unor grupări care se opun, românii de bună credinţă recunosc capacitatea mineritului de a crea locuri de muncă şi de a aduce beneficii economice ţării, într-o vreme în care avem nevoie de investiţii mai mult decât oricând. Eu sper că mineritul are şansa să redevină unul din motoarele principale ale economiei, aşa cum se întâmplă în ţări dezvoltate ale lumii”, a declarat Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian.

Pe lângă crearea de locuri de muncă, recunoscută ca beneficiu al proiectului de 67% dintre cei chestionați, majoritatea românilor (60%) consideră că proiectul minier contribuie la dezvoltarea economică a întregii regiuni.

Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană arată că, potrivit experţilor britanici în economie, proiectul minier va crea 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte, la nivel naţional, pe durata de viaţă a minei. În etapa de construcţie a minei sunt prevăzute alte peste 2000 de locuri de muncă. În cadrul proiectului se alocă 140 de milioane USD pentru restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România, iar prin garanţia de mediu, calculată în prezent la 135 de milioane USD, compania minieră îşi asumă responsabilitatea protecţiei mediului înconjurător, precum şi reducerea poluării istorice existente, cauzate de vechile exploatări.

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a fost înfiinţat în iunie 2011 şi are în prezent 72 de membri  din toată țara – ONG-uri, universităţi, primării, asociaţii patronale şi sindicale, persoane publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Anda

    joi, 08.03.2012 at 17:29

    Tot mai multi romani ajung sa inteleaga ca sunt semeni de-ai nostri mai amarati decat noi,care pot fi ajutati prin proiecte miniere. Trebuie doar sa vrem.

  2. Dan

    joi, 08.03.2012 at 20:42

    Eu cred ca unii oameni daca nu se afla in situatia in care sa mori de foame ,sa ceri un loc de munca pentru a trai , de a avea un viitor , nu vor intelege niciodata prin ce trec unii.

    • Anda

      vineri, 09.03.2012 at 16:54

      Bine ai zis, Dan. Poate cei care nu sunt de acord ca si rosienii sa traiasca mai bine, ar trebui, macar pentru o zi, sa incerce sa se descurce cu 6ron/zi, cat e venitul mediu al unui rosian, si cu poluarea sub nas, in fiecare zi. Sa vedem atunci daca o sa fie de acord sau nu.

  3. Dan

    joi, 08.03.2012 at 21:46

    defapt din ce in ce mai multi oameni realizeaza ca prin relansasae mineritului nu doar se rezolva problemele in locurile cu un somaj mare dar si in alte parti industriile adiacente incep sa functioneze

  4. alex

    vineri, 09.03.2012 at 09:11

    Cat timp asta ramane singura industrie care poate fi dezvoltata rapid si avem posibilitatae in unele zone nici macar sa nu implice o investtiie din partea statului atunci nu vad de ce nu am fi toti pentru dezvoltarea economiei

  5. Marian

    vineri, 09.03.2012 at 10:28

    Este si logic si normal , cand sti ca mori de foame , cand sti ca trebuie un loc de munca pentru a trai , in mod normal tara trebuie sa faca orice pentru a nu lasa somajul sa creasca.Trebuie sa profitam de tot ce avem, sa facem bani sa putem creste economic.

  6. Calin

    vineri, 09.03.2012 at 11:40

    ma bucur ca tot mai multi romani au auzit in primul rand vocea oamenilor din Rosia Montana, singurii in stare sa decida ce e mai bine pentru acea localitate si ma bucur in al doilea rand ca oamenii au vazut necesitatea unui asemenea proiect atat in zona cat si in economia tarii.

  7. Elena

    vineri, 09.03.2012 at 12:38

    Investitiile in acest domeniu pot duce la relansarea mineritului care ar putea fi practicat intr-un mod mai sigur, mai responsabil, devenind astfel si mai rentabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement