Connect with us
Advertisement

Economie

Harta puterii de cumpărare în România: Alba, în top 10 județe. Cum ar putea evolua situația în 2022

bani crestere finante

Publicat

Alba se află în top 10 județe din țară în care puterea de cumpărare este peste media pe țară.

Românii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 7.453 euro (620 euro/lună) la nivelul anului 2021, cu 50% mai mică decât media europeană, potrivit unui studiu GfK.

La fel ca Franţa şi Polonia, România are un decalaj substanţial între bogaţi şi săraci. Bucureşti, capitala, este lider în top 10. Anul acesta, bucureştenii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media naţională, dar totuşi cu 8% sub media europeană.

Bucureştenii au puterea de cumpărare de peste trei ori mai mare în comparaţie cu locuitorii judeţului cel mai puţin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană, potrivit Agerpres. Cifrele sunt de la finalul anului 2021.

Alba, în top 10 – clasamentul puterii de cumpărare

Toate judeţele din top 10 au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor semnificativ peste media naţională.

București, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara sunt zonele în care puterea de cumpărare este peste media națională. În Capitală, este aproape dublă.

În Alba, Argeș și Arad, locuitorii câștigă în medie cu 4-12% mai mult față de cei 7.500 de euro anual.

În Prahova și Constanța, veniturile locuitorilor sunt aproape de medie.

Restul de 30 de județe ale României însă sunt mai sărace. În aceste zone, locuitorii au pentru cheltuială cel puțin cu 20% mai puțin de media națională. În Vaslui, oamenii au doar 4.200 euro anual (350 euro/lună).

Cum a fost calculată puterea de cumpărare

Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor şi contribuţiilor caritabile şi incluzând orice beneficiu de stat primit. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare per persoană, pe an, în euro şi ca indice (index). Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populaţiei, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflaţia.

Calculele se efectuează pe baza veniturilor şi câştigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum şi a previziunilor economice furnizate de institutele economice.

Puterea de cumpărare a consumatorilor acoperă cheltuielile legate de alimentaţie, transport, utilităţi, servicii, energie, pensii private şi planuri de asigurare, precum şi alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihnă, mobilitatea şi achiziţiile consumatorilor.

În contextul în care inflaţia este principala problemă pentru economiile lumii în 2022, executivii şi analiştii vorbesc de o scădere a puterii de cumpărare, potrivit zf.ro.  În România, inflaţia este de aşteptat să sară de 10% în acest an, pe când majorările salariale nu vor depăşi 6%, conform estimărilor actuale. Astfel, românii vor rămâne cu mai puţini bani în buzunare, iar harta puterii de cumpărare ar putea arăta diferit la final de an.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement