Economie
Impozit zero pentru familiile cu salariul minim. Când ar putea fi luată măsura. Anunțul ministrului Muncii
Familiile cu salarii minime pe economie ar putea beneficia de impozit zero pe venituri. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a declarat că la nivelul ministerului se face o analiză în acest sens.
„Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult.
În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa”, a răspuns ministrul Simona Bucura Oprescu, potrivit Agerpres.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că unei familii cu un copil, având ca venit două salarii minime pe economie, îi este greu să se descurce cu costurile vieţii de zi cu zi. Prin urmare, trebuie lucrat la scăderea impozitării la veniturile minime.
„Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime.
Dacă se întâmplă acest lucru: să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, să considerăm pragul cel mai jos de venituri. Şi ca să nu se întâmple acest lucru (…) trebuie să echilibrăm cumva. Dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic”, a spus Ciolacu.
Aproximativ 1,5 milioane de români primesc salariul minim pe economie.
Acesta va fi majorat la 3.700 de lei brut (2.217 lei net), din iulie.
Cine beneficiază de scutire de impozit pe venit. Cod Fiscal 2024
Potrivit Codului Fiscal 2024, sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
- activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere;
- salarii şi asimilate salariilor
- pensii
- activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
- transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire, prevăzute la art. 111, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din
- creare de programe pentru calculator
- cercetare-dezvoltare și inovare
- angajații din sectorul construcții
- angajații din sectorul agricol și industria alimentară
”Scutirea se aplică la locul unde se află funcţia de bază, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obţinute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale”, potrivit Codului Fiscal.
- prosumatorii persoane fizice
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Bazilievici
luni, 12.02.2024 at 06:38
Pe hârtie sunt mulți cu minimum pe economie.