Connect with us
Advertisement

Educație

Ministrul Educației anunță mai multe testări internaționale pentru elevi. Când vor fi organizate și ce competențe sunt evaluate

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat mai multe testări internaționale pentru elevi. Este vorba despre testări PISA ce urmează să fie organizate peste doi ani și de testarea PIRLS, pentru elevii de clasa a IV-a, peste trei ani.

„Pentru mine este important să fundamentăm politicile educaționale pe studii și pe date verificate.

De aceea, în luna martie a acestui an, a fost aprobat proiectul de hotărâre de Guvern pentru participarea României la PISA 2025. Iar pentru acest ciclu de testare, al cărui domeniu de focalizare reprezintă științele, 2025 este anul în care se realizează testarea principală.

De asemenea, în cadrul acestui studiu, România a optat și pentru chestionarul de tehnologie a informației și a comunicării pentru elevi, chestionarul pentru părinți, evaluarea la limbă străină – engleză – și chestionarul pentru profesorii de limba engleză.

Practic, România va participa la cea mai amplă testare sau evaluare educațională internațională standardizată și comparativă, iar testarea se va realiza digital, tocmai pentru a permite o analiză aprofundată a datelor”, a declarat ministrul Deca, potrivit edupedu.ro.

PISA înseamnă abrevierea Programme for International Student Assessment. Este o evaluare internaţională standardizată care se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani. Testarea se face în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe.

Testări pentru elevii de clasa a IV-a

De asemenea, ministrul Educației a adus în atenție că elevii de clasa a IV-a vor participa la testarea PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study).

”PIRLS sau progresul în studiul internațional al alfabetizării la citire-lectură vizează evaluarea competențelor de literații ale elevilor în clasele a IV-a și a VIII-a.

În urma testării ce se va realiza în 2026, sistemul educațional din România va beneficia de un raport național în care vor fi incluse rezultatele obținute, dar și informații cu privire la cauze, la factorii care explică nivelul de competență al elevilor noștri”, a spus Deca.

Potrivit ministrului, specialiștii minister vor avea acces la expertiza internațională în acest domeniu, iar inspectorii și personalul de la nivelul școlii implicați în evaluare și proiectare pot câștiga o înțelegere mai profundă a nevoii și a sensului schimbării de practici curente la clasă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    marți, 02.05.2023 at 15:46

    Tova Deca-litru va avea ne-placuta surpriza la viitoarea testare ” PIRLS ” ca elevii testati vor iesi nitel cam PIRLITI ( vai de mama lor ! ) din ea !!!!! Asta-n cazul ca , peste DOI ani va mai fi MiniSTRESA Invatamantului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement