Connect with us
Advertisement

Economie

Portocale cu pesticide, importate din Turcia, retrase de la vânzare. ANSVSA face anchetă: o tonă a ajuns pe piață

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la vânzare a unui lot de portocale, pentru care a fost depășită valoarea admisă de reziduuri de pesticide (Clorpirifos).

Produsele au fost importate din Turcia și au fost comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 – 11 februarie 2022.

ANSVSA mai precizează că va demara o anchetă pentru a clarifica situaţia importului de 21 de tone de portocale provenite din Turcia.

Doar o tonă a ajuns pe piaţă, restul de 95% din această cantitate fiind distrusă înaintea sosirii buletinului de analiză.

UPDATE: MICROFRUITS S.R.L. A transmis redactiei Alba24.ro următoarea poziție. Cităm:

“1.1. Aducem la cunostinta publicului faptul ca informatiile referitoare la pretinsa comercializare de catre Microfruits “a unui lot de portocale contaminat cu pesticide pe piata neagra” reprezinta pure fabulatii si au ca punct de plecare afirmatiile iresponsabile ale unui reprezentant ANSVSA facute cu vadita intentie a prejudicierii noastre

  • Astfel, afirmatiile grave la adresa noastra nu sunt sustinute de vreo baza factuala, ci sunt rodul imaginatiei unor personaje animate de interese si de orgolii meschine
  • In acest sens mentionam ca lotul de portocale 026 a fost achizitionat din Turcia si receptionat in depozitul nostru in 26.01.2022. Anterior receptionarii sale acest lot de portocale a trecut de controlul efectuat la intrarea pe teritoriul Bulgariei

ANSVSA a efectuat un control asupra acestui lot si a prelevat probe in 28.01.2022, dar a comunicat rezultatul analizelor sale abia in 15.02.2022, rezultat conform caruia s-a inregistrat depasirea limitei maxime admise pentru pesticidul clorpirifos.

Este demn de retinut faptul ca, imediat dupa receptionarea portocalelor, urmare a constatarii unor deficiente calitative majore ale marfii (fara a avea vreo legatura cu controlul ANSVSA), am convenit cu furnizorul din Turcia asupra distrugerii acestui lot, iar furnizorul nostru s-a angajat sa ne livreze alta marfa in contul sumei platite pentru portocalele ce urmau a fi distruse.

Astfel, urmeaza sa constatati ca marfa a fost distrusa in data de 30.01.2022 din cauza deficientelor majore calitative, independent de constatarile inutile ale ANSVSA din 15.02.2022

De altfel, iresponsabilitatea functionarilor din cadrul acestei institutii nu rezulta doar din declaratiile menite a ne prejudicia, ci si din faptul ca au efectuat analizele si au comunicat rezultatele abia in 15.02.2022, fapt care ar fi permis ca o cantitate insemnata din lotul respectiv de portocale sa fie consumata daca nu am fi dispus distrugerea acestora din cu totul alte motive.

In acest context, nu este lipsit de relevanta faptul ca rezultatul analizelor solicitate de Microfruits pentru loturile de marfa, ne parvine in medie in aproximativ 30 de zile, ceea ce demostreaza ca protectia consumatorilor clamata de unii reprezentanti efemeri ai acestei institutii reprezinta o pura himera (produsele perisabile pe care le comercializam sunt consumate intr-un interval de timp mult mai scurt)

  • Subliniem faptul ca MICROFRUITS S.R.L. detine un portofoliu substantial de clienti construit tocmai ca urmare a profesionalismului, a probitatii si a rigurozitatii de care am dat dovada pana in prezent.
  • Totodata aratam ca principalii clienti ai societatii sunt retelele de hipermarketuri si supermarketuri de pe piata nationala, al caror proces de selectie a furnizorilor este unul foarte strict, iar calitatea marfii livrate reprezinta o conditie esentiala pentru viabilitatea contractelor de colaborare incheiate cu acesti clienti”.

MICROFRUITS S.R.L.

Anchetă ANSVSA

„În urma controalelor efectuate la intrarea în România, s-a constatat la 21 de tone de portocale provenite din Turcia prezenţa reziduurilor de pesticide (Clorpirifos). Din cele 21 tone, doar o tonă a fost distribuită către trei depozite din judeţele Suceava, Constanţa şi Ilfov. 20 de tone au fost distruse înaintea sosirii buletinului de analiză, ceea ce mă face să suspicionez că acestea au fost dirijate către piaţa neagră sau că s-a întâmplat ceva cu ele.

Nu este posibil să faci un import acum cinci zile şi să constaţi, înaintea sosirii buletinului de analize cu reziduuri de pesticide, că 20 de tone s-au depreciat, sunt neconforme şi sunt dirijate către neutralizare. Voi demara o anchetă în ceea ce priveşte trasabilitatea acestor produse, destinaţia acestor produse, pentru că nu este posibil ca noi să facem un import, iar din acel import doar 5-7% să ajungă în piaţă şi pentru restul să dispui neutralizarea la câteva zile de la import şi înaintea de sosirea buletinului de analiză, deci înainte de a şti că sunt contaminate cu pesticide”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

El a precizat că va sesiza şi alte instituţii pentru a cere sprijin în această anchetă, astfel încât „să desluşim acest mister sau să infirmăm această suspiciune”.

Probleme și la alte produse: castraveți și mandarine

Ponea a mai spus că încă de la începutul anului ANSVSA a intensificat controalele privind importurile de legume şi fructe provenite din Turcia deoarece au mai fost depistate şi alte cantităţi de astfel de produse contaminate cu pesticide.

„Tot în această săptămână au fost depistate la frontiere 20 de tone de castraveţi şi 20 de tone de mandarine contaminate cu pesticide, tot din Turcia. Încă de la începutul anului am intensificat controalele la importurile provenite din această ţară pentru a vedea ce se întâmplă cu legumele şi fructele provenite din Turcia.

Aş vrea ca toţi cei care pun legume şi fructe pe piaţa din România să pună produse sigure şi să se gândească că în încercarea de a frauda, copiii noştri consumă legume şi fructe cu pesticide ceea ce mie mi se pare o crimă. Voi continua ancheta şi mă voi lămuri aceasta situaţie”, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.

Lotul de portocale cu pesticide

Potrivit anunţului publicat pe siteul Autorităţii, SC Microfruits a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de portocale, respectiv lotul 026, origine Turcia, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos), produsele fiind comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 – 11 februarie 2022.

„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi la punctul nostru de lucru din Afumaţi, Sos, Linia de Centura Dreapta, Nr. 92, Complex Su Market, Stand B8 judeţ Ilfov, respectiv Str. Sos. Gării nr. 16, Brăneşti, Jud. Ilfov. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create!”, se precizează în anunţ.

Portocalele livrate către piaţă au ajuns în trei depozite din localităţile Afumaţi, Mangalia şi Suceava.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement