Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea globurilor din bradul de Crăciun. Când au fost realizate primele ornamente din sticlă și ce semnifică acestea

Publicat

În cadrul sărbătorilor de iarnă, unul dintre cele mai așteptate momente este împodobirea bradului de Crăciun. Din acest punct de vedere, globurile reprezintă principalele decoraţiuni care dau o notă festivă ritualului la care participă copiii şi adulţii. 

Acest ornament specific împodobirii bradului de Crăciun are o istorie de peste 170 de ani. Totul a început în Europa, în micul orășel Lauscha din Germania, unde exista un atelier de sticlărie. 

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Istoria primelor globuri din bradul de Crăciun

În 1847, Hans Greiner (un descendent al lui Hans Greiner care a înființat prima fabrică de sticlă din Lauscha în 1597) a început să producă ornamente din sticlă în formă de fructe și nuci. Aceste ornamente au fost realizate printr-un proces unic de suflat manual combinat cu matrițe, notează german-way.com.

Interiorul ornamentului a fost făcut să arate argintiu, la început cu mercur sau plumb, apoi folosind un compus special de nitrat de argint și apă cu zahăr.

Fiii și nepoții lui Greiner, Ernst (n. 1847), Otto (n. 1877), Willi (n. 1903) și Kurt (n. 1932), au continuat tradiția ornamentelor de Crăciun. Ei au fost responsabili și pentru un alt produs: bille de sticlă.

Curând, aceste ornamente unice de Crăciun din sticlă au fost exportate în alte părți ale Europei. În anii 1870, Lauscha își exporta ornamentele unice din sticlă în Marea Britanie.

Ornamentele din sticlă au devenit populare în 1846, când o ilustrație a pomului de Crăciun al Reginei Victoria a fost tipărită într-o hârtie de la Londra. Copacul regal a fost decorat cu ornamente de sticlă din țara natală a Prințului Albert, Germania.

În anii 1880, magnatul american F.W. Woolworth a descoperit Glaskugelnul lui Lauscha în timpul unei vizite în Germania. A făcut avere importând ornamentele din sticlă germane în SUA.

După al Doilea Război Mondial, Germania de Est a transformat majoritatea fabricilor de sticlă din Lauscha în cooperative de stat (VEB). După căderea Zidului, majoritatea firmelor au fost reînființate ca și companii private. Astăzi există încă aproximativ 20 de mici firme de suflare a sticlei active în Lauscha.

În România, obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun cu globuri, a fost adus de studenţi români care frecventau universităţile din Berlin sau Viena. Obiceiul a fost susţinut şi de Curtea Regală a dinastiei Hohenzollern şi imediat preluat şi de elita bucureşteană.

Ce simbolizează globurile din sticlă în diverse forme

Varietatea de globuri din sticlă disponibile în prezent este uluitoare, iar multe dintre ele au o semnificație de lungă durată. De-a lungul anilor, anumite modele au ajuns să simbolizeze sentimentele pe care le ținem tuturor.

Astfel, globurile în formă de ghindă simbolizează norocul, ornamentele în formă de păsări sunt cunoscute pentru a simboliza fericirea și bucuria iar iepurașul sau iepurele se spune că simbolizează pacea cu natura.

Încă din anii 1800 există tradiția castravetelui murat. Potrivit acesteia, castravetele trebuie să fie ultimul ornament atârnat pe bradul de Crăciun, iar apoi primul copil care îl găsește primește un cadou în plus.

În timp ce împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție anuală pentru multe familii, nu există nimic care să spună că bradul în sine trebuie să fie tradițional. Multe familii le place să împodobească bradul cu o temă în minte care să reflecte cine sunt.

Dacă tema de decorare este tradițională, ornamentele cu globuri din sticlă vă oferă o mare varietate de dimensiuni și chiar teme, de la fulgi de zăpadă și flori până la diverse scene.

Ce semnifică culoarea globurilor de Crăciun

O altă tradiţie este legată de culoarea globurilor de Crăciun. Se spune că în funcţie de culorile alese, anul viitor le va îndeplini oamenilor diferite dorinţe.

Astfel, globurile de culoare albă aduc bucurie, echilibru şi înţelepciune, dar şi smerenie şi bunătate.

Roşul este un simbol al focului şi de asemenea, al voinţei şi împlinirii sufleteşti. Totodată, culoarea se regăseşte şi în costumul lui Moş Crăciun.

Verdele este culoarea bradului şi aduce, potrivit tradiţiei, bunăstare, fiind şi un simbol al tinereţii, dar şi sănătăţii.

Nici globurile albastre nu trebuie să lipsească din nici un brad dacă vrem ca anul următor să fim mai liniştiţi şi să scăpăm de lucrurile rele.

La rândul lor, globurile aurii poartă noroc la bani şi semnifică lumina şi bunătatea din oameni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax