Connect with us
Advertisement

Eveniment

Povestea unei anchete ratate de DIICOT Alba Iulia: Ce pași trebuiau să urmeze anchetatorii pentru a prinde un dealer de droguri

Publicat

Procurorii DIICOT Alba Iulia nu a reușit să afle dacă un bărbat din Ocna Mureș este traficant de droguri sau nu. Drept urmare au închis ancheta și în final au confiscat aproape două grame de droguri. 

Povestea unei anchete ratate de DIICOT Alba Iulia este descrisă pe scurt de magistrații Tribunalului Alba, într-o motivare de instanță din data de 17 octombrie 2024. În documentele instanței apar și pașii pe care polițiștii de la BCCO Alba Iulia trebuiau să îi facă în anchetă. Printre pași se numără și strângerea unui cerc de informatori care să ofere detalii despre suspect și în final găsirea în anturajul bărbatului, o persoană de încredere, care să devină colaborator al poliției. 

Totul a început în urma unui control de rutină al polițiștilor din Ocna Mureș, într-o noapte, în luna martie a anului 2023. De la acel moment DIICOT Alba Iulia începea o anchetă, care urma să se termine fără nici un rezultat.

Un control a dus la deschiderea dosarului penal

În noaptea de 5 martie 2023, polițiștii din Ocna Mureș au efectuat un control corporal asupra a două persoane, care se aflau pe stradă, în jurul orei 1.30. Atunci au găsit asupra lor două plicuri în care se afla 3-CMC un drog de sinteză, foarte răspândit în județul Alba.

Într-un plic se aflau  0,71 grame, iar în altul 0,53 grame de substanță. În urma audierilor cele două persoane au spus că au cumpărat plicurile din zona unui bar din Ocna Mureș, cu suma de 100 de lei.

DIICOT și indicațiile pentru polițștii de la BCCO Alba Iulia

Pe fir au intrat cei de la DIICOT Alba Iulia, iar în două luni polițiștii de la BCCO Alba Iulia au primit primele indicații. Aceștia trebuiau să afle cât mai multe informații despre dealer, săformeze un cerc de informatori care să ofere detalii despre activitățile acestuia, iar într-un final să găsească o persoană de încredere, din anturajul dealerului pe care să îl folosească ca și colaborator.

Pașii pe care trebuiau să îi urmeze erau următorii:

  • audierea în calitate de martori a numiților: (n.r. cele două persoane controlate de polițiști)
  • identificarea numitului (n.r., cel care ar fi vândut drogurile)
  •  strângerea unui set minim de date și informații în raport cu posibilele preocupări infracționale pe linia traficului de droguri și de NSP;
  • identificarea unor persoane care au informații legate de activitățile infracționale ale numitului pe linia traficului de droguri și de NSP;
  • audierea martorilor identificați, cu precizarea că înainte de declanșarea acțiunii se vor audia doar martorii care prezintă garanții suficiente că nu vor deconspira ancheta
  • găsirea unei persoane de încredere din anturajul numitului, care poate fi folosită ca și colaborator.

Audieri la poliție, care nu au dus la nici un rezultat

Cele două persoane care au fost prinse cu droguri asupra lor, nu au putut da declarații clare dacă persoana care le-a vândut drogurile este cel indicat de poliție sau nu.

”Martorii au declarat că nu sunt siguri că persoana care le-ar fi vândut substanțele în data de 05.03.2023 ar fi inculpatul, deoarece din cauza întunericului nu au văzut-o bine la față. Motivul pentru care au precizat organelor de constatare că persoana din fotografia prezentată (reprezentând pe (…) le-ar fi vândut substanțele a fost frica și dorința de a pleca cât mai repede din sediul poliției.

Totuși, martorii au susținut în continuare că persoana respectivă era un bărbat de circa 40 de ani, cu glugă pe cap, iar substanțele le-a luat din torpedoul autoturismului BMW, care era oprit și închis”, au declarat aceștia din poziția de martori.

Cel care era indicat ca și posibil suspect și-a rezervat dreptul de a da declarații. Drept urmare, toată ancheta a ajuns într-un impas.

Dosarul a fost închis din lipsă de probe

După o perioadă și mai multe audieri anchetatorii au conturat o idee că bărbatul în cauză ar putea vinde droguri, dar nu au strâns suficiente probe. Drept urmare nu au putut forma un dosar penal.

Asta automat a dus la o închidere a dosarului.

”În cauză au fost identificate și audiate mai multe persoane care ar putea avea cunoștință despre preocupările inculpatului. Din analiza declarațiilor reies indicii în sensul că inculpatul ar fi avut unele preocupări legate de consumul și traficul de noi substanțe psihoactive, însă nu suficient de concise pentru a fi apte să susțină o acuzație penală”, au notat magistrații.

Într-un final dosarul a fost clasat din lipsa de probe. Mai exact anchetatorii nu au reușit să strângă probe solide față de bărbat și activitățile sale ilegale. Singura acțiune în instanță a fost legată de confiscarea celor două plicuri cu droguri de la care a început ancheta.

În data de 17 octombrie cele două plicuri au fost confiscate de autorități.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement