Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Programul pentru școli” noua inițiativă prin care elevii vor primi lapte, fructe și produse de panificație

Publicat

Programele de încurajare a consumului de lapte, corn și fructe care au fost prezente până acum în școlile din țară se unesc în unul singur numit „Programul pentru școli” din anul școlar 2017-2018, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În urma modificării legislației europene programele anterioare de consum al laptelui, cornului, fructelor și legumelor în școli și a distribuției de lapte se unesc într-un program comun numit „ Programul pentru școli”, sub aceleași reguli şi principii de implementare, începând cu anul școlar 2017-2018, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Discuții la nivelul Uniunii Europene în privința unificării celor două programe au fost demarate încă din 2014, ele concretizându-se abia acum.

Programul cuprinde două categorii de componente: cea de distrubuție propriu zisă de legume, fructe, lapte și produse lactate și a II-a parte de măsuri educative. În cadrul părții de măsuri educative se va pune accentul pe promovarea unui stil de viață sănătos prin consumul produselor distribuite în unitățile de învățământ.

Finanțarea programului pentru scoli este asigurată în baza Regulamentului 791/2016, fiind prevăzute mai multe activități de distribuție si consum, pentru mai multe tipuri de produse, sub titulatura „Programul pentru Scoli”.

La nivelul României alocarea fondurilor pentru program este de 3,5 ori mai mare decât alocarea în Uniunea Europeană.

Pentru anul școlar 2017 – 2018 România a alocat programului un buget de: 8.098.682 euro stabilit pentru fiecare componentă a programului – schema de fructe şi legume, 5.493.478 euro şi schema de lapte 12.605.204 euro.

Menționam că valoarea totală a programului pentru școli al României în anul școlar 2017-2018 este de 81.975.806,7 euro incluzând si finanțarea din bugetul național în valoare de 63.877.124,7 euro;

Pentru utilizarea cât mai eficienta a bugetului european România a solicitat pentru anul școlar 2017-2018, transferul a 20% din fonduri – aproximativ 1.373.370 euro destinat componentei de fructe/legume către componenta de lapte și produse lactate, ținând cont de numărul de autorități contractante care au încheiat acorduri cadru/contracte de furnizare.

De asemenea, România a solicitat repartizarea suplimentară de fonduri neutilizate de alte state membre. În urma acestor demersuri pentru anul școlar 2017/2018, România a obținut 12.605.204 euro pentru componenta lapte, respectiv 366.256 euro în plus față de suma transferată de la componenta fructe – legume.

Anul școlar 2018- 2019 are un buget alocat mai mic decât cel din 2018 de 17.610.684 euro stabilit pentru fiecare componentă a programului – schema de fructe şi legume 6.866.848 euro şi schema de lapte 10.743.836 euro.

De asemenea, România a solicitat repartizarea suplimentară de fonduri neutilizate de alte state membre. În urma acestor demersuri pentru anul școlar 2017/2018, România a obținut 12.605.204 euro pentru componenta lapte, respectiv 366.256 euro în plus față de suma transferată de la componenta fructe – legume.

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine care în final înseamnă un aport energetic important, produsele de panificație – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiți uscați – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de semințe (floarea-soarelui, dovleac, in şi/sau mac).

Pentru asigurarea diversității distribuției produselor şi pentru a evita instalarea monotoniei în consumul produselor oferite prin Programul pentru școli al României, dar şi pentru a acorda prioritate laptelui se apreciază că o alternare a porțiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluție. (3 zile lapte/lactate, 2 zile legume/fructe)

Distribuția săptămânală va cuprinde două porții de fructe şi/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate şi cinci porții de produse de panificație, repartizate după cum urmează: porția de fructe şi/sau legume va fi însoțită de covrigi simpli şi/sau biscuiți uscați, iar porția de lapte şi cea de produse lactate va fi însoțită de corn sau baton.

Pentru a se asigura un tratament egal, în cazul acordurilor-cadru nou-încheiate de către autoritățile contractante, se pot acorda produsele specificate pentru un număr egal de zile pe săptămână, similar cu prevederile acordurilor-cadru aflate în derulare ale altor autorități contractante, cu încadrarea în sumele alocate în buget cu această destinație.

Prin paleta varietală a produselor asigurate prin Program se acordă  șansa unui acces la o nutriție diversificata, care asigură o creștere sănătoasă și imprimă un mod de viață sănătos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax