Eveniment
PSD Alba cere Consiliului Judeţean organizarea de referendum: „Sunt sau nu de acord cetăţenii cu desfiinţarea judeţului?”
Conducerea PSD Alba sugerează Consiliului Judeţean să organizeze referendum pentru consultarea populaţiei asupra proiectului de regionalizare. Întrebarea pe care preşedintele social-democraţilor din Alba, Ioan Dîrzu crede că ar trebui pusă cetăţenilor este una cât se poate de simplă, dar cu efecte considerabile asupra viitorului lor: „Sunteţi sau nu de acord cu desfiinţarea judeţului?”
În opinia social-democratului, proiectul de regionalizare iniţiat de preşedintele Traian Băsescu reprezintă o manevră prin care se doreşte distragerea atenţiei de la marele eşec de a nu intra în Spaţiul Schengen şi va avea ca efect „zăpăcirea” cetăţenilor şi punerea în contradicţie a judeţelor.”Susţinem că una dintre cele mai mari capcane ar fi să se discute despre regiuni împărţite în funcţie de minorităţi şi efectivul acestora. PSD Alba consideră că o reorganizare la modul propus de PDL ar fi ilegală din două puncte de vedere. În primul rând, România s-a angajat în tratatul de aderare la Uniunea Europeană să nu îşi schimbe organizarea administrativă, iar, în al doilea, acest lucru nu se poate face fără referendum”, a explicat Ioan Dîrzu.
Conducerea PSD Alba crede că impactul principal al reorganizării ar fi pierderea contractelor pentru fonduri europene, dar şi creşterea discrepanţei între zonele mai slab administrate: „Credem totodată că trebuie lucrat la regiuni de dezvoltare în sens european şi trebuie explicată aleşilor locali decizia comună a USL că, pentru prima dată după 20 de ani, foarte multe din atribuţiile guvernului central vor trece în subordinea regională. Nu este normal ca, după 100 de ani, urmaşii lui Horea să meargă după o semnătură la Braşov”.
În proiectul USL de reorganizare teritorial-admministrativă este menţionată autonomia financiară a regiunilor respective, guvernul va mai beneficia doar de 30% din taxele şi impozitele colectate, iar restul de 50% se va afla la dispoziţia Consiliului Regional. Întrebat dacă este de părere că Alba ar putea să îşi acopere singură cheltuielile cu serviciile publice oferite populaţiei din aceste taxe, Ioan Dîrzu a suţinut că acest lucru este posibil: „Banii strânşi dintr-o zonă săracă sunt mai puţini decât cei dintr-o zonă bogată. În prezent, noi nu obţinem atât deoarece banii sunt redirecţionaţi înspre alte regiuni mai defavorizate”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News