Connect with us
Advertisement

Eveniment

Radiaţiile ultraviolete (UV) au crescut brusc şi în mod neaşteptat în Europa Centrală, în ultimele decenii. Studiu

Publicat

Radiaţiile ultraviolete (UV) au crescut brusc şi în mod neaşteptat în anumite părţi din Europa Centrală în ultimele decenii, potrivit unui nou studiu, informează DPA.

Între 1997 şi 2022, radiaţia UV din regiunea situată în jurul oraşului Dortmund din vestul Germaniei a crescut semnificativ, cu peste 10%, a anunţat Biroul german pentru protecţie împotriva radiaţiei (BFS) într-un comunicat publicat joi. Informația a fost publicată de Agerpres.

În regiunea Bruxelles din Belgia, această radiaţie a crescut cu aproape 20% în aceeaşi perioadă, au descoperit oamenii de ştiinţă. Studiul a fost publicat în revista Photochemical & Photobiological Sciences.

Autorii cercetării s-au declarat surprinşi de aceste rezultate, precizează comunicatul de presă. Ei au presupus iniţial că radiaţiile au crescut doar moderat începând de la sfârşitul anilor 1990.

Acoperirea noroasă, un factor important

Această creştere semnificativă se datorează în principal unei reduceri a acoperirii noroase din Europa Centrală, au precizat autorii studiului.

„Acea schimbare, care ar putea fi provocată, de asemenea, de schimbările climatice, duce la mai multe ore de lumină solară. Şi, astfel, la mai mult timp în care radiaţia UV poate să ajungă pe Pământ”, au declarat specialiştii de la BFS în raportul lor.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele despre radiaţia UV furnizate de o staţie de măsurare din Dortmund. Apoi, ei au comparat acele valori cu măsurătorile efectuate de o staţie de lângă Bruxelles, situată la aceeaşi latitudine.

Pericolele generate de radiaţia UV

„Rezultatele arată că expunerea personală la radiaţia UV pentru populaţia din Germania ar putea să crească”, a subliniat BFS. Raportul subliniază importanţa dezvoltării unor măsuri suplimentare pentru a combate creşterea expunerii la razele ultraviolete în Europa.

Radiaţia UV excesivă poate declanşa o serie de boli, precum cancerul de piele. Cu cât pielea este expusă mai intens şi mai frecvent la razele ultraviolete, cu atât riscul de a dezvolta cancer de piele devine mai mare.

Utilizarea cremelor de protecţie solară, purtarea unor haine adecvate şi frecventarea zonelor cu umbră sunt măsuri importante de protecţie, în special în timpul verii. Radiaţiile UV nu pot fi nici văzute, nici simţite, a declarat BFS, însă ele sunt prezente chiar şi atunci când soarele nu străluceşte.

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt un tip de radiație electromagnetică care provine în principal de la soare, dar poate fi generată și de surse artificiale, cum ar fi lămpile UV. Ele au o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă și mai lungă decât razele X.

Pentru protecție, este recomandată utilizarea de creme solare cu un factor de protecție UV, purtarea de haine adecvate și limitarea expunerii în orele de maximă intensitate (10:00 – 16:00).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement