Eveniment
REGULI şi locuri pentru PICNIC în Alba. Recomandări de 1 Mai, pentru cei care vor să se relaxeze la un grătar
Mini-vacanţa de 1 Mai se apropie de sfârşit, însă dacă este Ziua Muncii, atunci se sărbătoreşte cu un grătar în aer liber. Vă reamintim zonele amenajate din Alba Iulia unde vă puteţi plimba şi savura mâncarea pregătită “cu forţe proprii”, dar şi regulile pe care le aveţi de respectat.
Lângă Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad”, pe dealul Mamut, sunt amenajate locuri de grătar, iar capacitatea terasei este de aproximativ 150 de locuri.
Cei care vor decide să petreacă o zi în mijlocul naturii vor trebui să aibă cărbunii pentru grătar, băuturile, dar şi apa, pentru a putea prepara mâncarea în condiţii optime. Accesul este gratuit, între orele 9.00-21.00.
Accesul la grătare și la mesele din pavilionul respectiv este gratuit. Zona de picnic are un mare avantaj, te poți bucura de natură chiar și când plouă, deoarece pavilionul unde se află mesele și gratarele este acoperit. Cei care vor să petreacă o zi la baza de pe Mamut trebuie, înainte, să consulte totuși regulamentul de acces:
REGULAMENT de funcţionare a Bazei de Agrement situate în municipiul Alba Iulia, lângă Parcul Dendrologic „Dr.Ioan Vlad”
Art.1. (1) Accesul publicului în incinta Bazei de Agrement este permis folosind exclusiv aleile asfaltate şi potecile marcate în acest scop, pe jos, cu bicicleta sau cu autoturisme. Accesul minorilor neînsoţiţi de adulţi şi accesul cu animale de companie sunt interzise.
(2) Accesul publicului în incinta Bazei de Agrement este permis numai în timpul programului de funcţionare a acestuia, în perioada 15 februarie – 15 decembrie, de luni până duminică, astfel:
a. în perioada 15 februarie – 1 aprilie, vizitarea este permisă între orele 9.00 – 21.00
b. în perioada 1 aprilie – 1 octombrie vizitarea este permisă între orele 9.00 – 24.00
c. în perioada 1 octombrie – 15 decembrie vizitarea este permisă între orele de funționare a pavilionului central
(3) Accesul în incinta Bazei de Agrement pe jos sau cu bicicleta este gratuit, cu excepţia perioadelor în care se desfăşoară manifestări cultural-artistice, în aceste perioade pentru accesul în incinta Bazei de Agrement percepându-se o taxă de acces stabilită de către CL.
(4) Parcarea autoturismelor în parcarea din incinta Bazei de Agrement se va putea face numai în limita locurilor disponibile, contra sumei de 2 lei/oră/autovehicul, cu excepţia autovehiculelor de intervenţie (pompieri, poliţie, ambulanţă, salubritate, etc.) şi autovehiculelor organizatorilor de evenimente cultural-artistice, care vor avea acces gratuit în incintă.
(5) Publicul va avea deplin acces la toate elementele componente ale Bazei de Agrement, cu excepţia Pavilionului Central destinat desfăşurării unor activităţi de alimentaţie publică, pavilion care va fi închiriat prin licitaţie publică.
Art.2.Accesul publicului în incinta Bazei de Agrement este permis numai prin punctele de acces existente.
Art.3.În incinta Bazei de Agrement, vizitatorii au următoarele obligaţii, (art.7 din Legea nr.54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic):
a. să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul Bazei de Agrement;
b. să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
c. să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
d. să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
e. să respecte orarul de desfăşurare a activităţii Bazei de Agrement;
f. să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
g. să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
h. să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;
i. să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă;
j. să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea Bazei de Agrement. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea Bazei de Agrement sunt interzise;
k. să nu hrănească animalele sălbatice;
l. să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;
m. să nu posteze semne sau mesaje;
n. să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;
o. să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
p. să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
q. să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara incintei Bazei de Agrement.
Art.4. Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu(art.8 din Legea nr.54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic):
a) nerespectarea prevederilor art. 3 lit. a), cu amendă de la 100 lei la 500 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 3 lit. b), cu amendă de la 200 lei la 2.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art.3 lit.c), cu amendă de la 100 lei la 500 lei;
d) nerespectarea prevederilor 3 lit.d), cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor art.3 lit. f), o) şi p), cu amendă de la 300 lei la 3.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor art.3 lit. e), g) – j), cu amendă de la 100 lei la 200 lei;
g) nerespectarea prevederilor art.3 lit. k) – n), cu amendă de la 200 lei la 400 lei;
h) nerespectarea prevederilor art.3 lit. q), cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei.
Art.5. (1) Prevederile art.4 din prezentul Regulament intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării prezentei hotărâri.
(2) Sancţiunile contravenţionale stabilite în prezentul Regulament se pot aplica contravenienţilor persoane fizice sau juridice.
Art.6. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Serviciului Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia şi de împuterniciţi ai Primarului municipiului Alba Iulia.
Art.7. Contravenientul poate achita pe loc sau în cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute la art.4.Agenţii constatatori vor menţiona această posibilitate în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”
Minunea peisagistică a Transilvaniei, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 19 de hectare, cu specii diverse de copaci, plante, flori şi faună, dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe şi o parcare de 600 mp.
În județul Alba, locurile preferate de iubitorii de ieșiri „la iarbă verde” sunt zonele mai răcoroase din localitățile de munte – Ampoița, Râmeț, Rimetea-Buru sau pe malurile apelor: zona Cugir – Râul Mare, Râul Mic, Valea Sebeșului, Valea Mureşului și Valea Gălzii – Întregalde.
Recomandări de la ISU Alba:
– respectaţi instrucţiunile personalului silvic;
– pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor;
– faceţi focul în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz în condiţii de vânt;
– nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
– nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
– menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure.
– stingeţi cu apă sau pământ focul/cărbunii încinşi înainte de a pleca din pădure.Dacă observaţi un inceput de incendiu, sunaţi imediat la numărul unic de urgenţă 112!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News