Connect with us
Advertisement

Actualitate

Taxa de reabilitare termică, impusă proprietarilor de apartamente din Alba Iulia, nu asociaţiilor. Proiect la aprobare în CL

Publicat

Foto1-blocuri-reabilitate Primăria Alba Iulia intenţionează să modifice modul de recuperare a sumelor suportate din bugetul local pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Astfel, banii vor fi impuşi direct proprietarilor de apartamente şi nu asociaţiilor de proprietari, de către Direcţia de Venituri.

Potrivit legislaţiei în vigoare, administraţiile locale pot asigura finanţarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor, corespunzătoare cotei de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, cu recuperarea ulterioară a sumelor din taxa pe reabilitare termică, în termen de maximum 10 ani (finanţarea lucrărilor se face 60% din fonduri structurale şi 40% din bugete locale şi cele ale asociaţiilor de proprietari).

În 2012, când s-a propus includerea în programul de reabilitare termică a trei blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia (Blocul 16 – scările A şi B, Bloc 18 – scările A şi B şi bloc 20 – scările A şi B), s-a stabilit ca plata să se facă în rate lunare efectuate de asociaţiile de proprietari, timp de maximum 2 ani.

Acum vele trei blocuri se află în etapa de finalizare a lucrărilor de reabilitare, astfel că se propun modificări în recupararea sumelor: taxa de reabilitare termică să se instituie în sarcina directă a proiprietarilor, nu prin asociaţia de proprietari, iar sumele să fie eşalonate şi recuperate în maximum 5 ani, prin plata anuală în două rate egale – la 31 martie şi 30 septembrie a fiecărui an fiscal, la Direcţia Venituri Alba Iulia, se arată în documentaţia proiectului de HCL.

„Având în vedre dificultăţile ce ar putea apărea în colectarea taxei de reabilitare termică instituită în sarcina proprietarilor, considerăm că este util ca aceasta să fie impusă din oficiu de către Direcţia Venituri, pe baza datelor transmise de către Direcţia Tehnică împreună cu compartimentul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari, dacă asociaţiile de proprietari nu comunică hotărârea de adoptare a sumelor defalcate pe fiecare proprietate individuală în parte”, se arată în documentaţie.

De asemenea, asocitaţiile de proprietari vor trebui să transmită primăriei hotărţârea de adoptare a sumelor datorate pe apartament, în termen de 15 zile de la comunicarea datelor privind defalcarea sumelor pe fiecare proprietate. În caz contrar, acestea se stabilesc din oficiu.

În ceea ce priveşte spaţiile comerciale sau cele cu alte destinaţii sau a celor aflate în proprietatea persoanelor juridice, cheltuielile pentru lucrările de intervenţie sunt suportate integral de proprietarii acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement