Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Terapie prin alimentaţie şi analize în câteva secunde la Alba Iulia. Recomandările nutriţionistului Alexandra Muntean


Publicat

nutritionist-Alexandra

Preocupările pentru un regim de alimentaţie sănătos câştigă tot mai mult teren în viaţa de zi cu zi. Pe lângă dezvoltarea armonioasă şi beneficiile date de atenţia acordată hranei, detaliile legate de nutriţie sunt importante şi în prevenirea anumitor afecţiuni ce pun în pericol sănătatea.

Iar drumul către un regim de viaţă sănătos este mai uşor de parcurs, de cele mai multe ori, cu ajutorul specialiştilor.

La Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea Alexandra-Daiana Muntean, nutriţionist-dietetician, care a ales să îşi dedice cariera celor care au nevoie de o astfel de îndrumare.

nutritionist

Există o serie de afecţiuni, atât ale adultului, cât şi ale copilului, care necesită dietoterapie sau terapia prin alimentaţie, dar şi abordarea unor diete personalizate. Mă refer la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli ale tractului digestiv, intoleranţe alimentare, boli neurologice”, spune specialistul.

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, specializarea Nutriţie şi Dietetică şi a programului de master ”Nutriţia şi calitatea vieţii” (UMF), Alexandra a câştigat experienţă la Spitalul de Recuperare Polaris Medical din Cluj şi la Clinica Amelias din Zalău, dar și la Clinica Balneomed Alba Iulia, iar acum lucrează în Alba Iulia (Cabinet Dr. Muntean).

”Ești ceea ce mănânci”

Specialistul spune că felul în care corpul arată la exterior este o reflectare directă a ceea ce îi dai, ca hrană, la interior.

Astfel, pentru a crea o schimbare, trebuie mai întâi să conștientizezi că există o problemă și să fii dispus să faci ceva în acest sens.

”Cunoașterea este un instrument puternic și echilibrul este cheia în nutriție. Putem face loc oricărui aliment pe care îl preferați”, spune Alexandra Muntean.

În opinia specialistului, ”trăim într-o societate în care viețile noastre au devenit atât de ocupate, încât pare că nu mai avem timp pentru cel mai important lucru: chiar am încetat să mâncăm mâncare adevărată. Acum avem produse alimentare preambalate și semipreparate. Avem și cei mai buni medici, cei mai buni în materie de tehnologie, dar totuși am putea spune că suntem mai puțin sănătoși decât am fost vreodată”.

Avem mai multe „alimente dietetice”, cum ar fi „fără gluten, fără grăsimi, fără zahăr, fără glucide, cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de grăsimi”, avem „pastile dietetice, mai multe suplimente și, totuși, avem și cel mai mare nivel de obezitate.

Este ceva în neregulă cu acest context? S-ar putea ca noi să fim atât de bombardați cu informații încât să nu știm de unde să începem, chiar și atunci când vrem să mâncăm sănătos? De unde știți dacă „ceea ce trebuie” nu trebuie să conțină grăsime sau zahăr? În cine putem avea încredere?, mai spune Alexandra Muntean.

Unde vă adresați pentru ajutor?

Alexandra Muntean precizează că obiectivul este de a face acest proces unul simplu și ușor, astfel încât să puteți crea un stil de viață echilibrat și sănătos:

”Este ușor să știți ce trebuie să faceți, după ce aveți informațiile necesare. Nu vă dau o „dietă”. Vă ofer îndrumări, linii directoare de bază și apoi trecem și schimbăm lucrurile puțin.

Există scuze cu care am putea începe: timp, bani etc. Există întotdeauna motive să NU avem grijă de noi. Cu toții le avem, toți suntem ocupați. Așadar, întrebarea mea este: vreți rezultate?

Dacă sunteți gata să vă schimbați stilul actual de viață, vom găsi o cale. Sunt aici pentru a vă spune că este posibil.

Îmi place să învăț pacienții cât de ușor este să consumăm alimentele potrivite, cum să ne câștigăm controlul asupra stilului de viață, cum urmează să ne transformăm în cine vrem să fim și cât de ușor este cu adevărat”.

Alexandra Muntean ne-a oferit câteva detalii despre cum se desfăşoară o consultaţie de specialitate şi ce presupune un plan alimentar bazat pe analize complexe și cu ajutorul unei aparaturi de înaltă performanță:

Consultația inițială

”La această primă întâlnire o să discutăm circa 40-60 minute (în funcție de situație, patologii) despre istoricul dumneavoastră, atât patologic, cât și dietetic, despre stilul dumneavoastră actual de viață, activitatea fizică și despre schimbările obiceiurilor alimentare pe care le vom face, toate acestea în funcție de toleranță și preferințele culinare.

Tot în cadrul acestei prime întâlniri vom evalua și aportul de nutrienți și alimente, identificând astfel elementele care trebuie îmbunătățite prin aportul alimentar.

În cadrul consultaţiei, vom analiza măsurătorile antropometrice includ greutatea, înălțimea și circumferințele corpului. De asemenea, pot fi calculați anumiți indici; de exemplu indicele de masă corporală (IMC), acesta fiind cel mai cunoscut indicator care se corelează cu masa grasă. Se va face ulterior o analiză a compoziției corporale cu ajutorul cântarului Tanita cu bioimpedanță, analiză ce durează câteva secunde. Aceasta oferă informații despre masa de grăsime (totală și viscerală), masa musculară, masa hidrică, masa osoasă, metabolismul bazal, consumul caloric, vârsta metabolică a organelor interne, constituția fizică. Având toate aceste informații și rezultate, putem să întocmim un program nutrițional pe care îl vom adapta în funcție de necesitățile personale”.

Controlul nutrițional

”La control o să evaluăm schimbările în obiceiurile dumneavoastră alimentare, modificăm, dacă este cazul, anumite elemente în funcție de toleranțe și preferințe gastronomice și vă ajut să vă conturați mai bine imaginea legată de precomponentele unui stil de viață sănătos.

Această reevaluare durează aproximativ 20-30 de minute”, explică nutriționistul-dietetician.

Cei care sunt interesaţi de o consultaţie de specialitate pot contacta nutriţionistul-dietetician Alexandra Muntean la numărul de telefon 0747.931.589, Cabinet Dr. Muntean, Alba Iulia, strada Gheorghe Sincai, nr. 8 (lângă Dedeman).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

REZOLVAREA subiectelor la MATEMATICĂ, a doua probă a examenului pentru elevii de clasa a VIII-a. EVALUARE NAȚIONALĂ 2021

Publicat

Elevii care au terminat în acest an clasa a VIII-a au susținut joi proba scrisă la Matematică, în cadrul examenului de Evaluare Națională 2021.

Au avut la dispoziție cel mult două ore pentru a rezolva cerințele de la a doua probă de examen.

Rezolvare:

Subiectul I
1. d) 30
2. d) 110 lei
3. a) 8 grade C
4. a) 4/5
5. d) -√2
6. a) adevărată

Subiectul al II-lea
1. a) 3
2. a) 70 grade
3. c) 5 centimetri
4. b) 90 grade
5. b) 2√2
6. c) 16√3 cm2

Subiectul al III-lea
în curs de actualizare

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 în ALBA: Elev eliminat din examen, la Matematică, pentru tentativă de fraudă. 111 absenți

La proba de Matematică, în Alba, au fost prezenți 2.060 candidați din 2.171 de elevi înscriși. Au absentat 111 elevi. La a doua probă de Evaluare Națională, în Alba, a fost și un caz de elev eliminat din examen pentru tentativă de fraudă (centrul de examen de la Albac).

Vezi și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Proba a fost monitorizată audio-video.

REZOLVAREA SUBIECTELOR la Matematică – Evaluare Națională – 24 iunie 2021:

Vezi și VIDEO: REZOLVAREA subiectelor de la Română, prima probă a examenului de EVALUARE NAȚIONALĂ 2021

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2021

 • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
 • 24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
 • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
 • 29 iunie 2021 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021 (orele 16.00 – ora 19.00) – 30 iunie 2021 (orele 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat senatorul Sorin Bumb: Patrimoniul de la Roșia Montană trebuie să fie protejat, permițând dezvoltarea economică a zonei

Publicat

Recent, s-a desfășurat la Senat o nouă ședință a Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, dedicată analizării dosarelor României aflate pe agenda celei de-a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, ce va avea loc în perioada 16-31 iulie. Unul dintre aceste dosare se referă la includerea pe lista UNESCO a peisajului din zona minieră Roșia Montană.

Alături de primarul comunei Roșia Montană, domnul Eugen Furdui, am luat poziție fermă în cadrul acestei ședințe pentru protejarea patrimoniului istoric și cultural de la Roșia Montană, dar și pentru a permite dezvoltarea economică a unei zone cu necesități speciale, afectată de depopulare masivă, de sărăcie și de lipsa locurilor de muncă.

Având în vedere că și Ministerul Culturii se găsește într-o fază de analiză față de acest dosar, mandatul reprezentanților României nefiind încă formulat, cred că acum cel mai bine este ca acest dosar să fie retras temporar, pentru a permite o analiză serioasă. Nu ne putem permite să luăm o decizie în pripă asupra unor elemente cu un impact deosebit asupra economiei, ce se pot întinde pe o perioadă foarte lungă de timp. Este nevoie să găsim o soluție de echilibru, care să permită atât protejarea patrimoniului cât și dezvoltarea economică.

În forma în care dosarul este propus acum, zona de protecție UNESCO se suprapune peste zona de exploatare minieră, ceea ce va face ca bogățiile de la Roșia Montană să nu mai poată fi exploatate în viitor. Eu cred că avem datoria să fim responsabili și să ne gândim și la generațiile viitoare. Nu le putem amaneta viitorul. Acel zăcământ este un bun al României, al românilor, dar el nu produce nimic dacă rămâne în pământ pentru totdeauna. Tocmai de aceea trebuie să gândim pe termen lung și să găsim o soluție de echilibru. În plus, litigiul deja existent, aflat acum în procedură de arbitraj internațional, ne poate aduce în situația în care să fim obligați să plătim despăgubiri, să plătim mulți bani, fără a exploata nimic. Se poate legifera inclusiv asupra tipului de exploatare pe care îl dorim acolo, asupra tehnologiilor care să fie utilizate, dar acest lucru necesită timp și analize serioase. Trebuie să evităm o situație în care țara are de pierdut și de aceea cred că cea mai bună soluție acum este retragerea temporară a acestui dosar, analizarea serioasă și temeinică a tuturor aspectelor și formularea unei poziții echilibrate, care să permită atât punerea în valoare și protejarea patrimoniului istoric și cultural de la Roșia Montană, cât și dezvoltarea economică a zonei.

Sorin Ioan Bumb,

Senator PNL de Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 în ALBA: Elev eliminat din examen, la Matematică, pentru tentativă de fraudă. 111 absenți

Publicat

Elevii de clasa a VIII-a din Alba și din țară au susținut joi proba de Matematică la examenul de Evaluare Națională 2021.

În județ, la această probă a fost prezență de 94,88%.

La proba de Matematică au fost prezenți 2.060 candidați din 2.171 de elevi înscriși. Au absentat 111 elevi, potrivit datelor IȘJ Alba transmise de inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș.

La a doua probă de Evaluare Națională, în Alba, a fost și un caz de elev eliminat din examen pentru că a avut telefonul asupra sa. Cazul a fost semnalat la centrul de examen din Albac.

Vezi și FOTO: EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. SUBIECTELE la MATEMATICĂ. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă de examen

La probele de Evaluare Națională, candidaţilor le este interzis să aibă în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Vezi și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2021

 • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
 • 24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
 • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
 • 29 iunie 2021 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021 (orele 16.00 – ora 19.00) – 30 iunie 2021 (orele 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 – etapa specială:

 • 28 iunie – 2 iulie: înscrieri
 • 5 iulie: Proba scrisă la Limba și Literatura Română
 • 6 iulie: Proba scrisă la Matematică
 • 7 iulie: Proba scrisă la Limba maternă
 • 9 iulie: Afișarea rezultatelor înainte de contestații (ora 12.00); depunerea contestațiilor (orele 14.00-20.00)
 • 10-11 iulie: Rezolvarea contestațiilor
 • 12 iulie: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. SUBIECTELE la MATEMATICĂ. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă de examen

Publicat

examen teza lucrare

Peste 2000 de elevi de clasa a VIII-a din Alba au susținut joi, 24 iunie, a doua probă a examenului de Evaluare Națională 2021, cea de Matematică.

Au avut la dispoziție maximum două ore pentru a rezolva cerințele primite pe broșurile de examen.

Vezi și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

SUBIECTELE de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 – proba de Matematică – 24 iunie:

Baremele vor fi publicate de Ministerul Educației, în jurul orei 15.00.

În județul Alba, la Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2.171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2.429 de elevi de clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Examenul se desfășoară în 3.850 de centre de examen în țară, 35 dintre ele în Alba.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și 30 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Vezi integral: GHID_EVALUARE_NATIONALĂ_VIII_2021

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2021

 • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
 • 24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
 • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
 • 29 iunie 2021 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021 (orele 16.00 – ora 19.00) – 30 iunie 2021 (orele 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă foto: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate