Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Terapie prin alimentaţie şi analize în câteva secunde la Alba Iulia. Recomandările nutriţionistului Alexandra Muntean


Publicat

nutritionist-Alexandra

Preocupările pentru un regim de alimentaţie sănătos câştigă tot mai mult teren în viaţa de zi cu zi. Pe lângă dezvoltarea armonioasă şi beneficiile date de atenţia acordată hranei, detaliile legate de nutriţie sunt importante şi în prevenirea anumitor afecţiuni ce pun în pericol sănătatea.

Iar drumul către un regim de viaţă sănătos este mai uşor de parcurs, de cele mai multe ori, cu ajutorul specialiştilor.

La Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea Alexandra-Daiana Muntean, nutriţionist-dietetician, care a ales să îşi dedice cariera celor care au nevoie de o astfel de îndrumare.

nutritionist

Există o serie de afecţiuni, atât ale adultului, cât şi ale copilului, care necesită dietoterapie sau terapia prin alimentaţie, dar şi abordarea unor diete personalizate. Mă refer la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli ale tractului digestiv, intoleranţe alimentare, boli neurologice”, spune specialistul.

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, specializarea Nutriţie şi Dietetică şi a programului de master ”Nutriţia şi calitatea vieţii” (UMF), Alexandra a câştigat experienţă la Spitalul de Recuperare Polaris Medical din Cluj şi la Clinica Amelias din Zalău, dar și la Clinica Balneomed Alba Iulia, iar acum lucrează în Alba Iulia (Cabinet Dr. Muntean).

”Ești ceea ce mănânci”

Specialistul spune că felul în care corpul arată la exterior este o reflectare directă a ceea ce îi dai, ca hrană, la interior.

Astfel, pentru a crea o schimbare, trebuie mai întâi să conștientizezi că există o problemă și să fii dispus să faci ceva în acest sens.

”Cunoașterea este un instrument puternic și echilibrul este cheia în nutriție. Putem face loc oricărui aliment pe care îl preferați”, spune Alexandra Muntean.

În opinia specialistului, ”trăim într-o societate în care viețile noastre au devenit atât de ocupate, încât pare că nu mai avem timp pentru cel mai important lucru: chiar am încetat să mâncăm mâncare adevărată. Acum avem produse alimentare preambalate și semipreparate. Avem și cei mai buni medici, cei mai buni în materie de tehnologie, dar totuși am putea spune că suntem mai puțin sănătoși decât am fost vreodată”.

Avem mai multe „alimente dietetice”, cum ar fi „fără gluten, fără grăsimi, fără zahăr, fără glucide, cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de grăsimi”, avem „pastile dietetice, mai multe suplimente și, totuși, avem și cel mai mare nivel de obezitate.

Este ceva în neregulă cu acest context? S-ar putea ca noi să fim atât de bombardați cu informații încât să nu știm de unde să începem, chiar și atunci când vrem să mâncăm sănătos? De unde știți dacă „ceea ce trebuie” nu trebuie să conțină grăsime sau zahăr? În cine putem avea încredere?, mai spune Alexandra Muntean.

Unde vă adresați pentru ajutor?

Alexandra Muntean precizează că obiectivul este de a face acest proces unul simplu și ușor, astfel încât să puteți crea un stil de viață echilibrat și sănătos:

”Este ușor să știți ce trebuie să faceți, după ce aveți informațiile necesare. Nu vă dau o „dietă”. Vă ofer îndrumări, linii directoare de bază și apoi trecem și schimbăm lucrurile puțin.

Există scuze cu care am putea începe: timp, bani etc. Există întotdeauna motive să NU avem grijă de noi. Cu toții le avem, toți suntem ocupați. Așadar, întrebarea mea este: vreți rezultate?

Dacă sunteți gata să vă schimbați stilul actual de viață, vom găsi o cale. Sunt aici pentru a vă spune că este posibil.

Îmi place să învăț pacienții cât de ușor este să consumăm alimentele potrivite, cum să ne câștigăm controlul asupra stilului de viață, cum urmează să ne transformăm în cine vrem să fim și cât de ușor este cu adevărat”.

Alexandra Muntean ne-a oferit câteva detalii despre cum se desfăşoară o consultaţie de specialitate şi ce presupune un plan alimentar bazat pe analize complexe și cu ajutorul unei aparaturi de înaltă performanță:

Consultația inițială

”La această primă întâlnire o să discutăm circa 40-60 minute (în funcție de situație, patologii) despre istoricul dumneavoastră, atât patologic, cât și dietetic, despre stilul dumneavoastră actual de viață, activitatea fizică și despre schimbările obiceiurilor alimentare pe care le vom face, toate acestea în funcție de toleranță și preferințele culinare.

Tot în cadrul acestei prime întâlniri vom evalua și aportul de nutrienți și alimente, identificând astfel elementele care trebuie îmbunătățite prin aportul alimentar.

În cadrul consultaţiei, vom analiza măsurătorile antropometrice includ greutatea, înălțimea și circumferințele corpului. De asemenea, pot fi calculați anumiți indici; de exemplu indicele de masă corporală (IMC), acesta fiind cel mai cunoscut indicator care se corelează cu masa grasă. Se va face ulterior o analiză a compoziției corporale cu ajutorul cântarului Tanita cu bioimpedanță, analiză ce durează câteva secunde. Aceasta oferă informații despre masa de grăsime (totală și viscerală), masa musculară, masa hidrică, masa osoasă, metabolismul bazal, consumul caloric, vârsta metabolică a organelor interne, constituția fizică. Având toate aceste informații și rezultate, putem să întocmim un program nutrițional pe care îl vom adapta în funcție de necesitățile personale”.

Controlul nutrițional

”La control o să evaluăm schimbările în obiceiurile dumneavoastră alimentare, modificăm, dacă este cazul, anumite elemente în funcție de toleranțe și preferințe gastronomice și vă ajut să vă conturați mai bine imaginea legată de precomponentele unui stil de viață sănătos.

Această reevaluare durează aproximativ 20-30 de minute”, explică nutriționistul-dietetician.

Cei care sunt interesaţi de o consultaţie de specialitate pot contacta nutriţionistul-dietetician Alexandra Muntean la numărul de telefon 0747.931.589, Cabinet Dr. Muntean, Alba Iulia, strada Gheorghe Sincai, nr. 8 (lângă Dedeman).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Trei scenarii pentru începerea școlii. Decizia pentru fiecare unitate de învățământ se va lua la nivel de județ

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că există trei scenarii privind începera anului preuniversitar, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.

Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ. Decizia dacă elevii merg la școală sau vor urma cursuri online se ia la nivel de fiecare județ.

”În majoritatea localităților din România ne încadrăm în scenariul verde. Sunt numai 50 de localități care acum se încadrează la scenariul roșu” a mai spus președintele.

”Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență. Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare” a adăugat Klaus Iohannis.

Cum se va calcula în ce sceariu se încadrează fiecare situație: Se calculează numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis despre deschiderea anului școlar 2020-2021. În 14 septembrie începe școala

Publicat

Președintele Klaus Iohannis face precizări în contextul discuțiilor de la Cotroceni despre modalitatea în care va începe noul an școlar 2020-2021.

Declarații:

”Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că există trei scenarii privind începera anului preuniversitar, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.

Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ. Decizia dacă elevii merg la școală sau vor urma cursuri online se ia la nivel de fiecare județ.

”În majoritatea localităților din România ne încadrăm în scenariul verde. Sunt numai 50 de localități care acum se încadrează la scenariul roșu” a mai spus președintele.

Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență.

În 29 iulie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că “am invitat pe premier, ministrul educației și mai mulți miniștri, pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că vom reuși să conturăm câteva scenarii pe care le vom comunica public“.

Atunci, Iohannis a spus că ”ar fi foarte complicat să avem numai școala online, și atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil și în funcție de condițiile locale vom avea mai mult școală normală sau mai mult online sau mixt“, a continuat Iohannis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Licitație pentru asfaltarea a două drumuri din Tăuți. Primăria Meteș a uitat numele unei comune din Argeș, în documentație

Publicat

Două porțiuni de drumuri comunale aflate în satul Tăuți din comuna Meteș, în lungime totală de 1,3 km, vor fi asfaltate printr-o investiție de peste 2,2 milioane de lei.

Reprezentanții administrației locale din Meteș au lansat recent licitația în SEAP, însă într-un document încărcat în platformă apare numele unei alte primării: Primăria Brăduleț din județul Argeș.

Pasajul respectiv a fost cel mai probabil copiat dintr-o altă documentație elaborată de firma respectivă, realizată pentru o altă administrație. Greșeala nu a fost observată de reprezentanții Primăriei Meteș, care au urcat astfel documentul în SEAP.

Dincolo de asta însă, important este că primăria comunei Meteș a lansat marți, 4 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru „Modernizare drumuri comunale în comuna Meteș, etapa II”. Valoarea totală estimată a contractului este de 2.248.251,51 de lei, fără TVA.

Este vorba despre două porțiuni de drumuri comunale situate în intravilanul satului Tăuți, respectiv drumul Tăuți – Poiana Ursului – Inuri în lungime de 717 de metri  și drumul Tăuți – Pâclișa în lungime de 613 de metri

Într-un document urcat pe SEAP apare numele unei alte primării, din județul Argeș

În cuprinsul proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, document elaborat de SC Topo Road & Home Design SRL din Argeș și urcat pe platforma SEAP de către reprezentanții Primăriei Meteș, apare numele unei alte administrații locale, respectiv Primăria comunei Brăduleț din județul Argeș.

Pasajul respectiv a fost cel mai probabil copiat dintr-o altă documentație elaborată de firma respectivă. Greșeala nu a fost observată de reprezentanții Primăriei Meteș, care au urcat astfel documentul în SEAP.

 

Descrierea proiectului / investiției

La momentul actual, cele două porțiuni de drumuri comunale din localitatea Tăuți se prezintă într-o stare necorespunzătoare de utilizare, fie din cauza structurii rutiere necorespunzătoare, fie din lipsă unor dispozitive de dirijare a apelor pluviale.

Drumurile sunt în întregime neasfaltate, pe ele fiind doar pământ și piatră, reprezentând o suprafață carosabilă necorespunzătoare.

Realizarea proiectului implică următorele caracteristici tehnice:

 • Drumuri locale modernizate pe o lungime de 1.330 ml;
 • Structură rutieră, parte carosabilă = 3.00 m, 4.00 m și 5.00 m;
  • 4 cm strat de uzură BA 16;
  • 5 cm strat de legatură BADPS 22.4;
  • 15 cm strat din piatră spartă;
  • 30 cm strat de fundație din balast;
 • Rigolă de acostament pe o lungime de 865 m;
 • Rigolă betonată pe o lungime de 305 m;
 • Drumuri laterale amenajate: 8 buc;
 • Podețe transversale tubulare Dn 315 mm cu cameră de cădere: 2 buc;
 • Podețe transversale tubulare Dn 800 mm cu cameră de cădere: 2 buc;
 • Podețe longitudinale tubulare Dn 800 mm cu cameră de cădere: 1 buc;
 • Podețe tip P2 pentru accese la proprietate cu L=5.00 m: 8 buc;
 • Podețe tip P2 pentru accese la proprietate cu L=1.00 m: 4 buc;
 • Podeț monolit cu l= 2.00 m și L= 7.00 m: 2 buc;
 • Zid de sprijin debleu L= 905 ml;
 • Apărări de maluri din gabioane și saltele L=905 ml;
 • Podețe accese la proprietate cu tub Dn 200 mm: 8 buc;
 • Accese betonate la proprietăți: 35 buc;
 • Marcaj longitudinal pe o lungime de 3.990 ml;
 • Semnalizare verticală: 9 indicatoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, inclusă de Elveția pe lista statelor cu risc epidemiologic. Amendă gigant pentru cei care nu respectă regulile impuse

Publicat

elvetia

România a fost inclusă de Elveția pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19, transmite Ministerul de Externe.

Astfel, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian sau riscă o amendă foarte mare.

Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora.

Potrivit reglementărilor în vigoare, perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19.

Nerespectarea măsurilor menționate se sancționează cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF, adică 9.284 de euro.

Sursa: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate