Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Terapie prin alimentaţie şi analize în câteva secunde la Alba Iulia. Recomandările nutriţionistului Alexandra Muntean

Publicat

nutritionist-Alexandra

Preocupările pentru un regim de alimentaţie sănătos câştigă tot mai mult teren în viaţa de zi cu zi. Pe lângă dezvoltarea armonioasă şi beneficiile date de atenţia acordată hranei, detaliile legate de nutriţie sunt importante şi în prevenirea anumitor afecţiuni ce pun în pericol sănătatea.

Iar drumul către un regim de viaţă sănătos este mai uşor de parcurs, de cele mai multe ori, cu ajutorul specialiştilor.

La Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea Alexandra-Daiana Muntean, nutriţionist-dietetician, care a ales să îşi dedice cariera celor care au nevoie de o astfel de îndrumare.

nutritionist

Există o serie de afecţiuni, atât ale adultului, cât şi ale copilului, care necesită dietoterapie sau terapia prin alimentaţie, dar şi abordarea unor diete personalizate. Mă refer la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli ale tractului digestiv, intoleranţe alimentare, boli neurologice”, spune specialistul.

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, specializarea Nutriţie şi Dietetică şi a programului de master ”Nutriţia şi calitatea vieţii” (UMF), Alexandra a câştigat experienţă la Spitalul de Recuperare Polaris Medical din Cluj şi la Clinica Amelias din Zalău, dar și la Clinica Balneomed Alba Iulia, iar acum lucrează în Alba Iulia (Cabinet Dr. Muntean).

”Ești ceea ce mănânci”

Specialistul spune că felul în care corpul arată la exterior este o reflectare directă a ceea ce îi dai, ca hrană, la interior.

Astfel, pentru a crea o schimbare, trebuie mai întâi să conștientizezi că există o problemă și să fii dispus să faci ceva în acest sens.

”Cunoașterea este un instrument puternic și echilibrul este cheia în nutriție. Putem face loc oricărui aliment pe care îl preferați”, spune Alexandra Muntean.

În opinia specialistului, ”trăim într-o societate în care viețile noastre au devenit atât de ocupate, încât pare că nu mai avem timp pentru cel mai important lucru: chiar am încetat să mâncăm mâncare adevărată. Acum avem produse alimentare preambalate și semipreparate. Avem și cei mai buni medici, cei mai buni în materie de tehnologie, dar totuși am putea spune că suntem mai puțin sănătoși decât am fost vreodată”.

Avem mai multe „alimente dietetice”, cum ar fi „fără gluten, fără grăsimi, fără zahăr, fără glucide, cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de grăsimi”, avem „pastile dietetice, mai multe suplimente și, totuși, avem și cel mai mare nivel de obezitate.

Este ceva în neregulă cu acest context? S-ar putea ca noi să fim atât de bombardați cu informații încât să nu știm de unde să începem, chiar și atunci când vrem să mâncăm sănătos? De unde știți dacă „ceea ce trebuie” nu trebuie să conțină grăsime sau zahăr? În cine putem avea încredere?, mai spune Alexandra Muntean.

Unde vă adresați pentru ajutor?

Alexandra Muntean precizează că obiectivul este de a face acest proces unul simplu și ușor, astfel încât să puteți crea un stil de viață echilibrat și sănătos:

”Este ușor să știți ce trebuie să faceți, după ce aveți informațiile necesare. Nu vă dau o „dietă”. Vă ofer îndrumări, linii directoare de bază și apoi trecem și schimbăm lucrurile puțin.

Există scuze cu care am putea începe: timp, bani etc. Există întotdeauna motive să NU avem grijă de noi. Cu toții le avem, toți suntem ocupați. Așadar, întrebarea mea este: vreți rezultate?

Dacă sunteți gata să vă schimbați stilul actual de viață, vom găsi o cale. Sunt aici pentru a vă spune că este posibil.

Îmi place să învăț pacienții cât de ușor este să consumăm alimentele potrivite, cum să ne câștigăm controlul asupra stilului de viață, cum urmează să ne transformăm în cine vrem să fim și cât de ușor este cu adevărat”.

Alexandra Muntean ne-a oferit câteva detalii despre cum se desfăşoară o consultaţie de specialitate şi ce presupune un plan alimentar bazat pe analize complexe și cu ajutorul unei aparaturi de înaltă performanță:

Consultația inițială

”La această primă întâlnire o să discutăm circa 40-60 minute (în funcție de situație, patologii) despre istoricul dumneavoastră, atât patologic, cât și dietetic, despre stilul dumneavoastră actual de viață, activitatea fizică și despre schimbările obiceiurilor alimentare pe care le vom face, toate acestea în funcție de toleranță și preferințele culinare.

Tot în cadrul acestei prime întâlniri vom evalua și aportul de nutrienți și alimente, identificând astfel elementele care trebuie îmbunătățite prin aportul alimentar.

În cadrul consultaţiei, vom analiza măsurătorile antropometrice includ greutatea, înălțimea și circumferințele corpului. De asemenea, pot fi calculați anumiți indici; de exemplu indicele de masă corporală (IMC), acesta fiind cel mai cunoscut indicator care se corelează cu masa grasă. Se va face ulterior o analiză a compoziției corporale cu ajutorul cântarului Tanita cu bioimpedanță, analiză ce durează câteva secunde. Aceasta oferă informații despre masa de grăsime (totală și viscerală), masa musculară, masa hidrică, masa osoasă, metabolismul bazal, consumul caloric, vârsta metabolică a organelor interne, constituția fizică. Având toate aceste informații și rezultate, putem să întocmim un program nutrițional pe care îl vom adapta în funcție de necesitățile personale”.

Controlul nutrițional

”La control o să evaluăm schimbările în obiceiurile dumneavoastră alimentare, modificăm, dacă este cazul, anumite elemente în funcție de toleranțe și preferințe gastronomice și vă ajut să vă conturați mai bine imaginea legată de precomponentele unui stil de viață sănătos.

Această reevaluare durează aproximativ 20-30 de minute”, explică nutriționistul-dietetician.

Cei care sunt interesaţi de o consultaţie de specialitate pot contacta nutriţionistul-dietetician Alexandra Muntean la numărul de telefon 0747.931.589, Cabinet Dr. Muntean, Alba Iulia, strada Gheorghe Sincai, nr. 8 (lângă Dedeman).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Un bărbat din Alba care a condus băut și fără permis a fost reținut de Poliție. Ce alcoolemie avea

Publicat

Un bărbat de 34 de ani din Veseuș a fost reținut după ce a condus fără permis și băut. În plus, a refuzat testarea cu etilotest, dar a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Potrivit IPJ Alba, luni, 3 octombrie, polițiștii Postului de Poliție Jidvei au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 34 de ani, din localitatea Veseuș, comuna Jidvei, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Acesta a fost depistat, în 24 septembrie, seara, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Veseuș, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

A refuzat testarea cu aparatul etilotest și a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Potrivit concluziilor medico-legale, acesta avea îmbibație alcoolică de 2,44 g/l alcool pur în sânge, la prima recoltare, respectiv 2,15 g/l alcool pur în sânge, la cea de-a doua recoltare.

Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Bărbat din județul Brașov, urmărit național, prins în Alba. Cât va sta la închisoare și ce a făcut

Publicat

Penitenciarul Aiud

Un bărbat din județul Brașov a fost identificat în Alba și transportat la penitenciar. Era dat în urmărire națională, pentru executarea pedepsei cu închisoarea.

Potrivit IPJ Alba, luni, 3 octombrie, polițiștii din Aiud au identificat și reținut, în zona localității Ciumbrud, un bărbat de 46 de ani, din județul Brașov, care era urmărit național, fiind posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Zărnești.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de un an și două luni închisoare, pentru furt.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul Național de Gaze, în stare de pre-alertă, marți dimineață. A scăzut consumul și s-au dublat importurile

Publicat

Timp de 10 ore a fost stare de pre-alertă la Transgaz, după ce gazoductele au strâns un surplus neașteptat de gaz, care risca să arunce în aer întreaga clădire. 

Potrivit companiei Transgaz, citat de Economedia, s-a ajuns aici pentru că a scăzut foarte mult consumul, importurile s-au dublat, în vreme ce exporturile rămân constante.

 • ”În perioada 01-02 octombrie 2022 (zile de weekend), consumul de gaze naturale a fost foarte mic, odată datorită faptului că au fost zile libere coroborat cu oprirea consumului de la centrala de la Brazi.
 • De asemenea, raportat la ultima zi din luna septembrie, volumele de gaze importate în zilele de 1 și 2 octombrie s-au dublat, în condițiile în care volumele exportate au rămas aproximativ la aceeași valoare” răspuns Transgaz către Economedia.

Chiar și așa, Transgaz susține că nu s-au înregistrat probleme de operare și că siguranța n-a fost pusă în pericol.

Potrivit datelor interactive Trasnsgaz , 82 de milioane de metri cubi circulau prin SNT, de unde starea de prealertă începea de la 78 de milioane de metri cubi.

În fapt, la 83 de milioane de metri cubi, începe starea de alertă, când cantitatea de gaze pune o presiune exagerată pe gazoducte, cu riscul aferent de accident.

La ora 12.00, cantitatea de gaze transportată scăzuse semnificativ, până la 80,5 milioane de metri cubi, SNT intrând în zona „normală” de funcționare.

Reglarea sistemului ar putea fi pusă pe seama faptului că gazele în surplus au fost stocate în depozite.

Astfel, 16 milioane de metri cubi sunt depozitate azi în subteran, cu mult mai mult decât media ultimelor săptămâni, când doar 10-11 milioane de metri cubi se stocau.

Este posibil ca aceasta să fi fost soluția găsită de Dispecerul Național de Gaze, care este în subordinea Transgaz, pentru a reduce presiunea din conducte.

Sursă foto: Transgaz, site

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sute de copii au beneficiat gratuit de servicii socio-medicale, printr-o finanțare nerambursabilă a Primăriei Alba Iulia

Publicat

sediu primarie drona

Sute de copii au beneficiat gratuit de servicii socio-medicale, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă al Primăriei Alba Iulia. 

Pachetul de servicii gratuite a fost posibil prin proiectul „Sănătate pentru Toți 3/ Salutte per Tutti 3” și este dedicat copiilor din Alba Iulia, dar și din alte zone ale României, care frecventează Centrul „Maria Beatrice”, respectiv Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”.

Proiectul Primăriei Alba Iulia, ajuns la cea de-a treia ediție consecutivă, a fost derulat în colaborare cu asociația italiană Medici per la Pace și sponsorizat de către Intesa Sanpaolo Bank.

Durata celei de-a treia ediții a proiectului: până la 30 septembrie 2022.

Pe parcursul derulării proiectului, în fiecare dintre cele două centre au fost asigurate servicii gratuite, specifice profilului lor de activitate, în scopul reabilitării socio-medicale a copiilor.

La Centrul „Maria Beatrice”:

 • 80 de copii au beneficiat de sesiuni gratuite de reabilitare neuro-motorie
 • 20 de copii au fost cuprinși într-un program de intervenții dentare gratuite și au primit kit-uri dentare gratuite
 • 85 de copii, cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, au beneficiat de evaluare funcțională gratuită, în scopul prevenției și depistării precoce a eventualelor afecțiuni neuro-motorii
 • 51 de familii ale copiilor beneficiari ai centrului au primit suport psihologic specializat, în vederea gestionării situației de a avea un copil cu dizabilitate
 • 75 de părinți și copii au participat la seminarii specializate despre hrănirea copilului cu dizabilitate și stadiile de dezvoltare ale acestuia
 • 85 de studenți au fost încadrați într-un program specific de training dedicat kinetoterapeuților și terapeuților ocupaționali.

La Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”:

 • 35 de copii beneficiari ai centrului au fost cuprinși într-un program de intervenții dentare gratuite și au primit kit-uri dentare gratuite, beneficiind de asemenea de educație privind igiena orală
 • pe perioada frecventării centrului, copiii beneficiari au primit educație alimentară prin adăugarea unor alimente sănătoase la rația zilnică de mâncare pe care o primesc deja la centru
 • copiii au primit suport în realizarea temelor și au participat la activități de educație informală
 • copiii și familiile lor au primit consiliere psihologică, socială și juridică gratuită.

„Ne bucurăm de fiecare dată, când reușim, ca administrație locală, să aducem plus valoare serviciilor socio-medicale din Municipiul Alba Iulia.

Mă bucură și emoționează și mai mult, când beneficiarii direcți ai serviciilor sunt copii care frecventaeză centre de profil din municipiu, cum este cazul proiectului de față.

De aceea, nu putem fi decât recunoscători Asociație italiene «Medici per la Pace» și finanțatorului, Intesa Sanpaolo Bank”, apreciază Gabriel Pleșa, primar Municipiul Alba Iulia.

Proiectul „Sănătate pentru toți 3/ Salutte per Tutti 3”, finanțat de către Intesa Sanpaolo Bank, a început la 1 octombrie 2021 și a avut o durată de 12 luni, implicând două organizații din Alba Iulia: Centrul „Maria Beatrice”, respectiv Direcția de Asistență Socială a Municipiului Alba Iulia, prin Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”.

Proiectul „Sănătate pentru toți 3/ Salute per Tutti 3” a avut o valoare nerambursabilă de 72.780 euro.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia pentru derularea celor trei ediții ale proiectului este de 209.269 euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax