Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Terapie prin alimentaţie şi analize în câteva secunde la Alba Iulia. Recomandările nutriţionistului Alexandra Muntean


Publicat

nutritionist-Alexandra

Preocupările pentru un regim de alimentaţie sănătos câştigă tot mai mult teren în viaţa de zi cu zi. Pe lângă dezvoltarea armonioasă şi beneficiile date de atenţia acordată hranei, detaliile legate de nutriţie sunt importante şi în prevenirea anumitor afecţiuni ce pun în pericol sănătatea.

Iar drumul către un regim de viaţă sănătos este mai uşor de parcurs, de cele mai multe ori, cu ajutorul specialiştilor.

La Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea Alexandra-Daiana Muntean, nutriţionist-dietetician, care a ales să îşi dedice cariera celor care au nevoie de o astfel de îndrumare.

nutritionist

Există o serie de afecţiuni, atât ale adultului, cât şi ale copilului, care necesită dietoterapie sau terapia prin alimentaţie, dar şi abordarea unor diete personalizate. Mă refer la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli ale tractului digestiv, intoleranţe alimentare, boli neurologice”, spune specialistul.

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, specializarea Nutriţie şi Dietetică şi a programului de master ”Nutriţia şi calitatea vieţii” (UMF), Alexandra a câştigat experienţă la Spitalul de Recuperare Polaris Medical din Cluj şi la Clinica Amelias din Zalău, dar și la Clinica Balneomed Alba Iulia, iar acum lucrează în Alba Iulia (Cabinet Dr. Muntean).

”Ești ceea ce mănânci”

Specialistul spune că felul în care corpul arată la exterior este o reflectare directă a ceea ce îi dai, ca hrană, la interior.

Astfel, pentru a crea o schimbare, trebuie mai întâi să conștientizezi că există o problemă și să fii dispus să faci ceva în acest sens.

”Cunoașterea este un instrument puternic și echilibrul este cheia în nutriție. Putem face loc oricărui aliment pe care îl preferați”, spune Alexandra Muntean.

În opinia specialistului, ”trăim într-o societate în care viețile noastre au devenit atât de ocupate, încât pare că nu mai avem timp pentru cel mai important lucru: chiar am încetat să mâncăm mâncare adevărată. Acum avem produse alimentare preambalate și semipreparate. Avem și cei mai buni medici, cei mai buni în materie de tehnologie, dar totuși am putea spune că suntem mai puțin sănătoși decât am fost vreodată”.

Avem mai multe „alimente dietetice”, cum ar fi „fără gluten, fără grăsimi, fără zahăr, fără glucide, cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de grăsimi”, avem „pastile dietetice, mai multe suplimente și, totuși, avem și cel mai mare nivel de obezitate.

Este ceva în neregulă cu acest context? S-ar putea ca noi să fim atât de bombardați cu informații încât să nu știm de unde să începem, chiar și atunci când vrem să mâncăm sănătos? De unde știți dacă „ceea ce trebuie” nu trebuie să conțină grăsime sau zahăr? În cine putem avea încredere?, mai spune Alexandra Muntean.

Unde vă adresați pentru ajutor?

Alexandra Muntean precizează că obiectivul este de a face acest proces unul simplu și ușor, astfel încât să puteți crea un stil de viață echilibrat și sănătos:

”Este ușor să știți ce trebuie să faceți, după ce aveți informațiile necesare. Nu vă dau o „dietă”. Vă ofer îndrumări, linii directoare de bază și apoi trecem și schimbăm lucrurile puțin.

Există scuze cu care am putea începe: timp, bani etc. Există întotdeauna motive să NU avem grijă de noi. Cu toții le avem, toți suntem ocupați. Așadar, întrebarea mea este: vreți rezultate?

Dacă sunteți gata să vă schimbați stilul actual de viață, vom găsi o cale. Sunt aici pentru a vă spune că este posibil.

Îmi place să învăț pacienții cât de ușor este să consumăm alimentele potrivite, cum să ne câștigăm controlul asupra stilului de viață, cum urmează să ne transformăm în cine vrem să fim și cât de ușor este cu adevărat”.

Alexandra Muntean ne-a oferit câteva detalii despre cum se desfăşoară o consultaţie de specialitate şi ce presupune un plan alimentar bazat pe analize complexe și cu ajutorul unei aparaturi de înaltă performanță:

Consultația inițială

”La această primă întâlnire o să discutăm circa 40-60 minute (în funcție de situație, patologii) despre istoricul dumneavoastră, atât patologic, cât și dietetic, despre stilul dumneavoastră actual de viață, activitatea fizică și despre schimbările obiceiurilor alimentare pe care le vom face, toate acestea în funcție de toleranță și preferințele culinare.

Tot în cadrul acestei prime întâlniri vom evalua și aportul de nutrienți și alimente, identificând astfel elementele care trebuie îmbunătățite prin aportul alimentar.

În cadrul consultaţiei, vom analiza măsurătorile antropometrice includ greutatea, înălțimea și circumferințele corpului. De asemenea, pot fi calculați anumiți indici; de exemplu indicele de masă corporală (IMC), acesta fiind cel mai cunoscut indicator care se corelează cu masa grasă. Se va face ulterior o analiză a compoziției corporale cu ajutorul cântarului Tanita cu bioimpedanță, analiză ce durează câteva secunde. Aceasta oferă informații despre masa de grăsime (totală și viscerală), masa musculară, masa hidrică, masa osoasă, metabolismul bazal, consumul caloric, vârsta metabolică a organelor interne, constituția fizică. Având toate aceste informații și rezultate, putem să întocmim un program nutrițional pe care îl vom adapta în funcție de necesitățile personale”.

Controlul nutrițional

”La control o să evaluăm schimbările în obiceiurile dumneavoastră alimentare, modificăm, dacă este cazul, anumite elemente în funcție de toleranțe și preferințe gastronomice și vă ajut să vă conturați mai bine imaginea legată de precomponentele unui stil de viață sănătos.

Această reevaluare durează aproximativ 20-30 de minute”, explică nutriționistul-dietetician.

Cei care sunt interesaţi de o consultaţie de specialitate pot contacta nutriţionistul-dietetician Alexandra Muntean la numărul de telefon 0747.931.589, Cabinet Dr. Muntean, Alba Iulia, strada Gheorghe Sincai, nr. 8 (lângă Dedeman).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate