EVENIMENT
Un nou pas pentru amenajarea unor spații culturale multifuncționale, la Palatul Principilor din Alba Iulia. Ce prevede proiectul
Primăria Alba Iulia vrea să obțină fonduri europene pentru punerea în valoare a corpului B din cadrul Palatului Principilor. Investiția se va ridica la peste 32,8 milioane de lei și vizează, printre altele, amenajarea unor spații culturale multifuncționale și punerea în evidență a vestigiilor din perioada Principatului.
Noul Consiliu Local al municipiului Alba Iulia se va întruni luni, 4 noiembrie, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi se află un singur proiect. Consilierii locali vor vota aprobarea documentației tehnico-economice, faza PT și a indicatorilor tehnico-economici, pentru obiectivul de investiții: „Amenajare spații culturale multifuncționale Ansamblul Palatul Principilor din Alba Iulia – Corp B și realizare poartă acces”.
Proiectul este propus spre finanțare prin Programul Regiunea (PR) Centru, aferent perioadei 2021-2027.
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 380 din 17 octombrie 2024 a fost aprobată documentația tehnico – economică, faza DALI și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții.
În continuare, potrivit ghidului solicitantului, este nevoie de aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici, la faza PT.
Ce presupune proiectul de amenajare a corpului B de la Palatul Principilor din Alba Iulia
Obiectivul principal al proiectului este punerea în valoare a monumentului istoric Palatul Principilor – corp B. Este propusă amenajarea unor spații culturale multifunctionale în această aripă a palatului. Astfel va fi inclus într-un circuit cu activități culturale, socio-culturale și cultural-educative.
Proiectul pentru corpul B va pune în evidență vestigiile din perioada Principatului, de până la mijlocul secolului al XVII-lea. Este perioada în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei.
De asemenea, va ține seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă, barocă. Acestea vor avea un rol major în creșterea atractivității turistice a obiectivului, se arată în documentația primăriei.
Corpul B are subsol parțial, parter, etaj și pod. Acesta închide înspre răsărit ansamblul palatului princiar. Se racordează pe nivelurile parter și etaj la corpurile vecine A (la sud) și E (la nord).
În starea actuală, corpul B nu este folosit. Clădirea păstrează în bună parte tencuielile de ciment din secolul al XX-lea.
Piatra este predominantă în zidăriile perimetrale de la subsol, iar cărămida se regăsește în special la fațade și la compartimentele de la etaj.
Valoarea investiției
Potrivit documentației, principalii indicatori tehnico-economici aferenţi investiţiei sunt următorii:
- Suprafața desfășurată totală propusă – corp B: 1.297,49 mp
- Suprafața utilă totală propusă – corp B: 1.188,65 mp
- Suprafața utilă totală spații multifunctionale – corp B: 204,71 mp
- Suprafața utilă totală spații accesibile persoane cu dizabilități – corp B: 705,54 mp
- Valoarea totală pentru investiție:
- 32.895.716,89 de lei (cu TVA) din care construcții-montaj (C+M) 19.259.288,45 de lei (cu TVA)
- 27.669.339,96 de lei (fără TVA) din care construcții-montaj (C+M) 16.184.276,02 de lei (fără TVA)
Durata estimată de execuție a proiectului este de 24 de luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.