Guvernul a lansat AGRO IMM Invest un subprogram destinat finanțării cu fonduri nerambursabile de până la 800.000 de euro pentru companiile din industra alimentară și din agricultură. De asemenea programul IMM Invest a fost prelungit până la 30 iunie 2021 şi bugetul a fost majorat de la 4,5 mld. lei la 7,18 mld. lei
Subprogramul de susţinere a afacerilor mici şi mijlocii din domeniul agriculturii şi sectorului alimentar poate fi accesat pentru acordarea de garanţii pentru finaţnarea nevoilor curente de lucru sau pentru realizarea de investiţii, potrivit unui comunicat de presă al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Beneficiarii grantului sunt întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie, precum şi fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
„Prin grant se acordă şi o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, cu condiţia încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoara activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar”, conform FNGCIMM.
Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat care sustine intreg programul IMM INVEST, se estimează ca vor beneficia de ajutoare de stat peste 58.000 de IMM-uri.
Numărul total al creditelor IMM INVEST aprobate de către bănci până acum este de 26.544.