Connect with us
Publicitate

Economie

Vești proaste pentru românii cu credite: de la 1 iulie se actualizează ratele. Vor plăti în plus sute de lei pe lună

Publicat

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depășit pragul de 6%, iar specialiștii spun că va ajunge la 6,5% la finalul lunii iunie.

Iar de la 1 iulie, ratele creditelor se vor actualiza. Înseamnă creșteri de sute de lei la ce vor trebui să plătească lunar românii cu credite.

Mai exact, cei 490.000 de români care au credite calculate în funcție de ROBOR vor plăti mai mult cu 350 de lei față de ultima actualizare din aprilie, potrivit digi24.ro.

ROBOR la trei luni a mai fost la nivelul de 6,05% în 31 decembrie 2012, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,17% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,36% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Problemele din economie

”Suntem aproape de vârful creșterilor de prețuri”, spune economistul Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, potrivit digi24.ro.

Specialiștii din BNR se așteaptă ca inflația să sară de 14% în iunie, și să coboare apoi ușor. Va rămâne, însă, tot de două cifre până în vara anului viitor.

La finalul lunii martie expiră măsurile de sprijin pentru populație cu privire la facturile la gaze și energie, iar experții din banca centrală se așteaptă la un nou salt al prețurilor în acea perioadă. Aceștia estimează că în iunie 2023 inflația va fi 12,4%, urmând să scadă din a doua parte a anului. O eventuală rupere bruscă a Europei de gazele rusești ar da, însă, peste cap toate calculele, mai scrie sursa citată.

„Anul acesta vârful, anul următor avem o cocoașă să-i spunem, care și aceasta ar putea să dispară în condițiile în care măsurile de plafonare a preturilor la energie sunt prelungite. Operăm într-un context foarte incert. Desigur că oprirea gazelor rusești către Europa ar da calculele peste cap. Nu este scenariul nostru de bază. Ținem cont de context, dar nu este scenariul nostru de bază. Ar fi un scenariu urât”, a adăugat Cristian Popa.

„Costul de finanțare a României a crescut, e un semnal despre manieră în care piețele se uită la situația fiscală din țara noastră. Banii nu sunt doar mai rari, ci și mai scumpi, e un mix de factori. Datoria publică s-a acumulat”, a mai spus Popa.

Deficitul generează datoria publică, iar deficitul este mare. La 4 lei încasați, statul mai cheltuie un leu pe deficit și îi mai trebuie un leu pentru a plăti și împrumuturile din spate. Că o paralelă, într-o familie în care salariul e de 4.000 de lei, cheltuielile ar fi 5.000 și ar mai avea nevoie de 1.000 pentru rate. Adică la 4.000 de lei i-ar trebui 6.000, ceea ce e nesustenabil, potrivit sursei citate.

sursă: digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate