Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Slujbă de sfințire pe esplanadă

Publicat

Duminică, 28 martie 2021, s-au împlinit 100 de ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de sfințire a crucii de pe esplanada lăcașului de cult.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu, lucrările propriu-zise de edificare fiind executate de Societatea „Întreprinderea Generală Tehnică din București”.

În iunie 1920, prim-ministrului Alexandru Averescu i-a revenit misiunea de a pregăti actul Încoronării. El a desemnat Comisia pentru organizarea Serbărilor Încoronării Suveranilor, cu sediul în Palatul Ministerului Lucrărilor Publice, din care făceau parte cei mai reprezentativi oameni politici și personalități științifice și culturale de prim rang ale țării.

După mai multe dezbateri, a fost acceptată propunerea marelui istoric Nicolae Iorga de a se construi la Alba Iulia o Catedrală pentru evenimentul maiestuos al Încoronării. Comisia națională s-a deplasat în orașul Marii Uniri în toamna anului 1920 pentru a alege locul pe care avea să fie amplasată viitoarea biserică monumentală. S-a preconizat ca ea să fie așezată pe locul unde Mihai Viteazul a edificat străvechiul locaș de cult din capitala Principatului. În anul 1597, însă acesta se afla în afara cetății, într-o zonă izolată și fără acces. În cele din urmă, s-a ales latura de vest a cetății bastionare, lângă Catedrala Romano-Catolică, în direcția în care se preconiza dezvoltarea viitorului oraș.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu (cunoscut și ca Victor G. Stephănescu).

Lucrările propriu-zise de edificare au fost executate de Societatea „Întreprinderea Generală Tehnică din București”, sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia.

Proiectul propus pentru noua biserică și clădirile aferente era prima formă de exprimare a arhitecturii neoromânești, ce definea stilul național, pe teritoriul Transilvaniei.Acest stil reprezenta o sinteză a tradițiilor preluate din Moldova și Muntenia, elemente care până acum nu au putut avea aderență în Ardealul dominat de mediul cultural și diversele influențe ale secesionismului vienez.

În acest fel, Catedrala nu căpăta doar funcțiunea strict liturgică și ceremonială pentru actul Încoronării, ci devenea un simbol al unității naționale, prin prezența elementelor culturale din toate provinciile istorice ale României Mari.

Piatra de temelie a locașului de cult a fost așezată în a doua zi de Paști, în 28 martie 1921.

Lucrările au avansat rapid, întrucât șantierul era aprovizionat continuu cu toate materialele necesare de cea mai bună calitate. Casa Regală acorda o atenție deosebită pentru buna derulare a construcției, astfel că, la numai o lună de la punerea pietrei de temelie, Regele Ferdinand și Regina Maria vizitează Alba Iulia pentru a constata stadiul lucrărilor executate.

La acea dată, 27 aprilie 1921, deja era ridicat soclul Catedralei și procesul de edificare era în plină desfășurare.

În luna iulie se lucra la ridicarea tamburului turlei bisericii, iar în luna august clopotnița era aproape finalizată. Tot în această lună, în scopul supervizării construcției, Principele Nicolae a întreprins o vizită la Alba Iulia pentru inspectarea șantierului, însoțit fiind de doi mari generali ai Armatei Române și de trei miniștri din Guvern.

La 8 septembrie, s-a așezat crucea pe turla bisericii, iar la 1 decembrie 1921, s-au demontat schelele. În același timp, în interior se executau lucrări de finisare, iar maestrul Costin Petrescu a deschis șantierul de pictură în tehnica fresco, după erminia tradiției iconografice bizantine.

În următorul an, s-a depus un efort asiduu pentru finalizarea lucrărilor, astfel că în primele zile ale lunii octombrie au fost ridicate clopotele în turnul-clopotniță. La scurtă vreme, în 8 octombrie 1922, într-o zi de duminică, a avut loc slujba de sfințire a Catedralei, un eveniment deosebit de important și așteptat cu mult entuziasm de către comunitatea albaiuliană și de întreaga societate a țării. Fastuoasa ceremonie de sfințire a fost oficiată de către Miron Cristea, Mitropolitul Primat al României, alături de un sobor de arhierei din care au făcut parte Nicolae Bălan – Mitropolitul Ardealului, Gurie Grosu – Mitropolitul Basarabiei, Nicolae Ivan – Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului, Vartolomeu Stănescu – Episcopul Râmnicului, înconjurați de numeroși preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corurile Catedralei Mitropolitane și ale Școlii Normale din Sibiu, conduse de către Timotei Popovici. În prezența unor înalte oficialități de stat, la eveniment a luat parte un mare număr de credincioși. Cu această ocazie, Catedrala a primit hramul „Sfânta Treime”, pe care l-a purtat și biserica vechii Mitropolii a Bălgradului, și hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, spre a cinsti memoria voievodului unificator Mihai Viteazul.

Lăcașul de cult constituie elementul central al unui ansamblu arhitectonic dreptunghiular ce reunește în colțuri cele patru corpuri de clădire. Coriolan Petranu afirma despre arhitectura Catedralei că este cea a unei mănăstiri voievodale de secol al XVI-lea sau a unei reședințe regale. Din punct de vedere planimetric s-au identificat referințele, acestea fiind bisericile voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Târgoviște și „Sfântul Dumitru” din Craiova, care primesc, față de planul de bază al bisericii „Sfântul Nicolae” din Curtea de Argeș, un pridvor deschis. Având planul în cruce greacă înscrisă în cerc, i s-au adăugat detalii specifice bizantine și neoromânești. Elementele de plastică decorativă exterioară (ocnițele, brâurile, ancadramentele) și turlele își găsesc analogii la edificiile de cult construite în Evul Mediu în ținuturile de la sudul Carpaților.

Catedrala cuprinde o suprafață de 750 metri pătrați, având înălțimea de 40 m și este înglobată într-o incintă patrulateră, cu clopotniță înaltă de 58 m, în partea vestică. Arhitectul Ștefănescu a optat pentru realizarea Catedralei din Alba Iulia preluând similitudini din particularitățile neoromânescului adesea întâlnit în clădirile civile.

Planimetric, biserica se compune dintr-un pridvor deschis (exonartex) pe stâlpi și coloane cu capiteluri compozite ce poartă o boltă semicilindrică transversală. Interiorul acesteia este împărțit clasic, având foarte bine delimitate pronaosul, naosul și altarul.

Desfășurată pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, incinta complexului e constituită din două pavilioane mari în partea de est și două pavilioane în partea de vest, legate între ele prin galerii de acces sprijinite pe coloane octogonale și arcade duble, decorate cu frize și ancadramente florale și geometrice ce amintesc succint de biserica Mănăstirii de la Curtea de Argeș.

Din punct de vedere al compoziției, complexul arhitectonic ce înconjoară Catedrala formează o incintă dreptunghiulară foarte bine proporționată, realizând o structură unitară exprimată prin omogenitate stilistică și arhitecturală. Incinta este străjuită de două pavilioane mari în partea de est și de două pavilioane mici, poziționate simetric în partea de vest, legate între ele prin galerii de acces sprijinite pe coloane și arcade duble, decorate cu frize și ancadramente florale și geometrice. Galeriile joacă atât un rol de delimitare, de marcare a limitelor incintei, cât și de conectare vizuală a interiorului cu exteriorul. Succesiunea ordonată a colonadelor spațioase oferă privitorilor o perspectivă grandioasă asupra Catedralei, care, prin maiestuozitatea ei, sporită de zveltețea turnului-clopotniță situat pe același ax, domină întreaga Cetate a Alba Iuliei.

Dincolo de rațiunile de ordin estetic și urbanistic, proiectarea ansamblului arhitectural în partea vestică a Cetății bastionare vădește și un simbolism interpretat în cheie națională. Axul care pornește din mijlocul Cetății și se continuă dincolo de zidurile ei este alcătuit din Sala Unirii – Muzeul Național al Unirii – Catedrala Reîntregirii și Încoronării – Podul Unirii – Monumentul Marii Uniri. Acesta subliniază victoria spiritului național în fața încercărilor puterilor străine de a ține poporul subjugat în propriul pământ străbun. De la Sala Unirii, în care românii și-au exprimat liber voința de a se uni cu frații lor de dincolo de munți, conservând mărturiile vitregei istorii naționale în clădirea Muzeului Unirii, se trece imediat către Altarul de biruință al neamului: Catedrala Reîntregirii și Încoronării.

Înălțarea acestui așezământ ecleziastic, imediat după evenimentul epocal al realizării visului de veacuri al străbunilor noștri, a rupt lanțurile robiei și a străpuns zidurile Cetății, arătând tuturor slava unui popor dreptcredincios. Răspunsul postmodernității a venit ca un arc peste timp după 100 de ani, odată cu ceasul Centenarului Marii Unirii, când valoarea simbolică a Catedralei și ansamblului a fost potențată de construirea Podului Unirii și Monumentului Marii Unirii. Astfel, istoricul edificiu bisericesc a devenit epicentrul axului ce unește trecutul cu prezentul, pe orizontală, și cerul cu pământul, pe verticală.

sursa: preot Oliviu Botoi, consilier eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  duminică, 28.03.2021 at 22:41

  Noroc ca nu l-au avut pe Hava primar. Ca ii prindeau al doilea razboi mondial si dupa cinci ani se degrada.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii: 3,2 milioane de pensionari vor beneficia ajutorul de 700 de lei. Când ar urma să primească banii

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis joi că ajutoarele de 700 de lei pentru pensionarii care primesc până în 2.000 de lei vor veni în acelaşi timp cu pensia, începând cu data de 1 iulie.

„Aceşti bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populaţie a acestor sume exact în calendarul pe care ştim că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, a spus Budăi la Palatul Parlamentului.

Întrebat cum s-a stabilit plafonul de 2.000 de lei pentru primirea acestui ajutor de 700 de lei în luna iulie, Budăi a spus: „La începutul anului, am avut un plafon de 1.600 de lei pentru primul pachet social, care a reprezentant atunci pensia medie în România.

Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se în unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, am decis să implementăm al doilea pachet social, cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an.

Am considerat atunci o categorie vulnerabilă, pensia care se încadrează în jurul pensii medii, acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Dintr-o analiză a noastră, 3,2 milioane de pensionari vor beneficia a această nouă măsură”.

În privinţa voucherelor de 50 de euro la două luni, ministrul Muncii a afirmat că, pe măsură ce furnizorii tipăresc cardurile pe care vor intra aceşti bani, vor fi livrate către populaţie prin Poşta Română.

„Nu aşteptăm ca furnizorii de carduri să tipărească şi să imprime toate cardurile. Pe măsură ce avem loturi de carduri gata imprimate, prin Poşta Română le vom livra, de la începutul lunii iunie, către populaţie. Putem lua şi situaţia ipotetică în care, dacă până la sfârşitul lunii iunie vor fi persoane care nu vor primi carduri şi le vor primi pe 1 sau pe 2 iulie, asta nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută. Din contră, dacă pe 1 sau 2 iulie va primi cardul, imediat, a doua zi se va alimenta cardul cu suma aferentă lunii iunie”, a arătat Marius Budăi.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sediul Judecătoriei Sebeș, renovat și mansardat. Reprezentanții instanței solicită Primăriei un spațiu pentru mutarea temporară

Publicat

Tribunalul Alba solicită Primăriei și Consiliului Local Sebeș punerea la dispoziție a unui spațiu, din patrimoniul UAT Sebeș, în vederea mutării temporare a sediului Judecătoriei Sebeș, pe perioada în care vor avea loc lucrări de reabilitare, modernizare și mansardare a clădirii.  

Mai exact, la nivelul Judecătoriei Sebeș a fost demarat proiectul „Lucrări de intervenții (consolidări, reabilitări termice, modernizări) și mansardare a sediului Judecătoriei Sebeș”. În prezent proiectul se află în etapa elaborării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), urmând ca în baza contractului în derulare această etapă să fie finalizată la sfârșitul lunii mai 2022.

Potrivit reprezentanților Tribunalului Alba, în trimestrul al III-lea din 2022 ar urma să fie contractate proiectul tehnic, detaliile de execuție și execuția pentru proiectul menționat.

„Dată fiind specificitatea activităților desfășurate de către o instanță de judecată, având în vedere protejarea intereselor legitime a justițiabililor pe care îi deservește Judecătoria Sebeș și pentru a nu exista sincope în funcționarea acestei instituții, se impune identificarea unui spațiu adecvat în care să funcționeze temporar Judecătoria Sebeș, pe perioada executării lucrărilor de intervenție preconizate a fi efectuate la acest obiectiv”, se precizează în informarea transmisă Consiliului Local Sebeș de către Tribunalul Alba.

Alocarea spațiului în care să funcționeze temporar sediul Judecătoriei Sebeș ar urma să fie făcută începând cu data de 1 octombrie 2022, până la finalizarea lucrărilor, ce ar urma să fie contractate la finele trimestrului III al anului 2022.

Potrivit reprezentanților Judecătoriei Alba, pentru desfășurarea în condiții optime a activităților de judecată de la nivelul Judecătoriei Sebeș, este necesar ca noul spațiu să îndeplinească următoarele criterii:

 • existența unor birouri pentru personalul instanței (judecători, grefieri)
 • existența unor încăperi distincte, la parterul clădirii, ce vor fi alocate compartimentelor de relații cu publicul, cu un flux de circulație separat, inclusiv pentru persoanele lipsite de libertate ce vor fi prezentate în fața instanței
 • să conțină cel puțin o încăpere la parter cu o suprafață de aproximativ 60 mp, unde ar urma să se desfășoare ședințele de judecată
 • să fie prevăzută cu o încăpere distinctă, în care ar urma să fie prevăzută sala serverelor
 • să fie prevăzută cu o încăpere la intrare pentru personalul de pază care asigură controlul accesului în instanță

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluări standardizate, din 30 mai: clasele care vor da primele testări. Calendar și reguli

Publicat

De luni, 30 mai, încep testările standardizate în școlile selecționate de Ministerul Educației. Primii care vor susține aceste testări vor fi elevii din clasele a III-a, a V-a și a VI-a.

Testarea standardizată se va desfășura în timpul orelor de curs. Toți cei aproximativ 100.000 de elevi din programul pilot vor da câte 2 teste în zile diferite.

Elevii claselor I-VII din cele 329 de școli (șapte dintre acestea din Alba) alese de ministerul Educației pentru testarea standardizată pilot, vor susține testarea pe dispozitive electronice la limba română și matematică.

Vezi Șapte unități școlare din Alba incluse în programul de pilotare a evaluării standardizate. DOCUMENT: LISTA școlilor din România

Evaluarea standardizată este organizată pentru a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar, fiind la stadiul de proiect-pilot.

Elevii claselor a IX-a – a XI-a susțin la limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie, potrivit edupedu.ro.

Calendarul testării standardizate

Matematică/Istorie

30 mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a

 • 31 mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
 • 2 iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a Limba română
 • 3 iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a
 • 6 iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
 • 7 iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a
 • 8 iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.

Reguli la testări

Elevii claselor primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva testul, iar cei de gimnaziu și liceu, câte 60 de minute.

Accesarea sesiunii de testare se va face folosind pagina dedicată, accesibilă în orice browser web. Elevii vor fi îndrumați de un cadru didactic, care va acorda asistență tehnică.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a VIII-a 2022: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Accesarea platformei de testare se realizează online, de pe orice dispozitiv electronic – calculator, laptop, tabletă, smartphone.

Pentru rezolvarea itemilor este necesar ca elevii să aibă la îndemână instrument de scris și hârtie (ciornă).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Studenți ai UAB și angajați ai APM Alba au strâns peste 1,5 tone de deșeuri de pe malul râului Mureș, din zona Partoș

Publicat

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, împreună cu studenții voluntari de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au participat joi la o acțiune de ecologizare pe malul râului Mureș, în zona Stației de epurare Alba Iulia.

Cu zâmbetul pe față și cu mult spirit civic, studenții au adunat 1.600 de kilograme de deșeuri abandonate de cei care s-au bucurat de frumusețea naturii, la picnic sau la pescuit, pe malul râului Mureș.

La acțiunea de ecologizare au participat studenți UAB de la specializările Ingineria mediului, Inginerie urbană și dezvoltare regională, Administrarea afacerilor și Economia comerțului turismului și serviciilor  au participat, alături de specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului Alba și de colegi din cadrul Ligii Studenților (LSUA).

Studenții albaiulieni se implică, și de această dată, în activități civice și de protejare a mediului înconjurător, dar și de susținere a comunității din care fac parte, în acord cu principiile universitare și în directă relaționare cu specializările pe care le urmează.

Acțiunea de ecologizare a făcut parte din Campania națională „Curățăm România”, eveniment ce se dorește a fi un semnal de alarmă la atitudinea tuturor pentru a păstra un mediu curat, frumos și sănătos.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax