Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Haos în Capitala SUA. Susținătorii lui Trump au ocupat Capitoliul. Imagini incredibile fac înconjurul lumii


Publicat

Haos în capitala Statelor Unite, Washington DC. Susținătorii lui Donald Trump a luat cu asalt Capitoliul, o instituție cheie a statului american. Imagini incredibile, ale unei atmosfere ”de război” fac înconjurul lumii. 

Imaginile de la fața locului prezintă protestatari, câțiva dintre ei înarmați, mărșăluind prin sălile Congresului.

Momentele importante ale unei zile fără precedent în istoria Americii:

Protestatarii mișună în clădirea Capitolului și forțează blocarea intrării, oprind dezbaterile din Cameră și Senat

Cântările „We Want Trump” au răsunat prin holuri, în timp ce presa și parlamentarii au fost duși într-o locație nedezvăluită.

Republicanii l-au acuzat pe Trump de tentativă de lovitură de stat.

Garda Națională a fost chemată să ofere securitate suplimentară pe fondul apelurilor pentru ca protestele să rămână pașnice

Congresul s-a întrunit pentru a confirma victoria colegiului electoral al președintelui ales, Joe Biden
A venit după ce Trump s-a adresat mii de susținători din Washington DC și a spus „nu vom admite niciodată”.

Vicepreședintele Mike Pence a spus că nu va bloca certificarea lui Biden ca președinte ales, în ciuda cererilor din partea lui Trump.

=

 

Vicepreședintele Mike Pence a fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce protestatari înarmați au ajuns în clădire.

Au avut loc confruntări armate între protestatari și forțele de ordine, conform mai multor informații din presa americană.

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter, o postare din cursul zilei de astăzi, înainte de asaltul asupra Capitoliului, care a inflamat spiritele și i-a agitat pe protestatari.

Acesta a revenit după câteva ore și le-a cerut protestatarilor să plece acasă în pace.

Joe Biden, mesaj video: „Acesta nu e un  protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu.

Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat.

Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Municipiul Aiud va avea un nou cetățean de onoare: Pictorul Marcel Gheorghe Muntean. Unde a expus și ce premii are

Publicat

Municipiul Aiud va avea un nou cetățean de onoare. Este vorba despre pictorul Marcel Gheorghe Muntean, care a fost propus pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului. 

Acesta a avut peste 100 de expoziții de grup, dar și expoziții personale în țară și în străinătate: (1982, 1983 Muzeul de Istorie Aiud, 1994 Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti, 1994 Galeria „Căminul Artei” Bucureşti, 1995 Galeria „Helios” Timişoara, 1996 Galeria Muncipală Atena, 1997 Liceul Teoretic „Spiru Haret” Bucureşti, 1997 Galeria „Orizont” Bucureşti, 1999 Galena de Artă Alba Iulia, 2000 Galeria „La Provence” Alba Iulia, 2000 Ecole National Superioure des Beaux Arts Paris, 2000 Galeria „Etinne des Caussanes” Paris, 2000 Galeria Municipală Atena, 2000 Ambasada României Atena, 2000 Eglise Saint Louise des Invalides Paris, 2001 Galeria „Zervas” Rio, 2002 Galeria “Căminul Artei”, Bucureşti, 2003 Centrul Cultural „Teognis” Megara, 2003, 2004 Ambasada României, Atena, 2006 Galeria Muncipală Atena, 2006, 2007, 2008 Muzeul de Artă, Cluj-Napoca), se arată într-o biografie a acestuia.

De asemenea are și zeci de premii în pictură și grafică: (1982 Premiul Judeţean pentru Desen si pentu Pictura Cluj Napoca, 1982, 1983 Premiul Naţional pentru Pictură Bucureşti, 1987 Premiul II pentru Pictură Festivalul artei Studenţeşti Bucureşti, 1992, 1994 Premiul Dominus al Academiei de Artă Bucureşti, 1994 Medalia şi Premiul Onorific al Centenarului Expoziţiei Retrospective „Gheorghe Tattarăscu” Bucureşti, 1994 Premiul U.A.P. la Bienala de Arte Plastice „Gheorghe Petraşcu” Târgovişte, 2000 Diplomă Concursul naţional NN Tonitza – Bârlad, 2001 Premiul II Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” Sebeş Alba-lulia, 2001 Medalia Festivalului „Unesco” Pireu, 2001 Medalia Simpozionului de Pictură Interbalcanic Lymnos, 2002 Menţiune Concursul Naţional de acuarelă şi gravură C. Găvernea Ed. a VI-a Tulcea, 2004 Placheta omagială. Al II-lea simpozion internaţional de pictură, Patra, 2004 Premiul omagial, expoziţia naţională de pictură, Hidra, 2005 Premiul I expoziţia internaţională de pictură, Lamia, 2009 Diploma la concursul de pictură realizată ad-hoc Câmpina 24 H. ediţia a IV-a, Câmpina, 2010 Diplomă onorifică la Seminarul Internaţional de Iconografie Bizantină „Putna 2010”)

Lucrările sale se găsesc în colecţii particulare şi de stat în: America, Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Germania, Israel, Italia, Olanda, România şi Ungaria.
Actualmente sunt lector univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca specializarea Artă Sacră.

Născut în municipiul Aiud la data de 28 august 1964, Muntean Marcel Gheorghe este propus spre acordarea acestui titlu pentru cariera profesională de excepție, contribuţia adusă la dezvoltarea artelor plastice contemporane, expozițiile și premiile obținute în țară și în străinătate.

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Aiud din data de 20 iunie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Concurs pentru directori de școli 2022: Înscrierile încep de miercuri, testul scris în 18 februarie. Calendar, condiții, probe

Publicat

De miercuri, 19 ianuarie, încep înscrierile la concursul pentru ocuparea posturilor de directori de școli rămase vacante după selecția de anul trecut. Proba scrisă va fi organizată în 18 februarie, iar interviurile vor fi în martie.

În județul Alba, au rămas neocupate jumătate dintre posturile scoase la concurs în 2021: 86 de posturi din 171 vacante.

Vezi și ALBA: LISTA funcțiilor rămase vacante după concurs 2021

La concursul din octombrie-decembrie, 85 de candidați au obținut funcții în județul Alba.

Vezi LISTA finală candidați rezultate concurs directori ALBA 2021

Numele candidaților de pe lista afișată de IȘJ Alba sunt anonimizate, cu unele excepții.

Vezi și Alba: LISTA candidaților care nu au ocupat funcții vacante după concurs 2021

Ordinul ministrului Educației nr. 3026/2022 privind organizarea concursului din acest an a fost publicat în 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. Documentul include calendarul și bibliografia pentru concurs.

Calendarul concursului pentru directori de școli 2022

 • 18 ianuarie: anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul); constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere
 • 19-25 ianuarie: depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată
 • 26-28 ianuarie: evaluarea dosarelor de înscriere
 • 31 ianuarie: afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor
 • 1 februarie: depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică
 • 2-3 februarie: remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere
 • 4 februarie: afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor
 • 7 februarie: stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise
 • 8 februarie: repartizarea candidaților pe centre
 • 17 februarie: depunerea de către candidații aflați în carantină sau izolare a documentelor prevăzute la art. 33 alin. (4) sau a declarației pe propria răspundere
 • 18 februarie: proba scrisă și afișarea rezultatelor
 • 18-19 februarie: depunerea contestațiilor la proba scrisă
 • 21-22 februarie: soluționarea contestațiilor la proba scrisă
 • 22 februarie: afișarea rezultatelor finale la proba scrisă
 • 4 martie: proba scrisă pentru candidații care la data de 18 februarie 2022 se află în carantină sau izolare și afișarea rezultatelor
 • 4-5 martie: depunerea și soluționarea contestațiilor; afișarea rezultatelor finale
 • 4-8-martie: înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, în funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n) din metodologie
 • 9-10 martie: constituirea comisiilor pentru proba de interviu
 • 14 martie: publicarea graficului de desfășurare a interviurilor
 • 16-25 martie: proba de interviu
 • 17-29 martie: depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu
 • 29 martie: afișarea rezultatelor finale ale concursului
 • 30 martie: exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ
 • 31 martie: validarea rezultatelor finale
 • 4 aprilie: emiterea deciziilor de numire (cu intrare în vigoare la 18 aprilie 2022)

Reguli din metodologia de concurs

În metodologia de concurs, una dintre condițiile de participare pentru candidați este:

 • să nu fi fost sancționați disciplinar în anul școlar curent și în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației; sau a intervenit radierea de drept a sancțiunii.

Cadrele didactice care au ocupat și funcții de conducere din unități de învățământ/ inspectorate școlare/ casele corpului didactic/ Palatul Național al Copiilor/ Ministerul Educației ori funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației prezintă calificativele obținute în urma evaluării activității desfășurate în această calitate.

Cadrul didactic care nu are un calificativ anual complet, iar pe durata unui an școlar a ocupat temporar atât funcții de conducere sau de îndrumare și control, cât și funcții didactice de predare prezintă calificativele parțiale obținute în urma evaluării activității desfășurate în toate aceste funcții, în condițiile în care fiecare calificativ parțial este «Foarte bine».

Ministerul Educației stabilește, prin notă aprobată de conducerea instituției, pentru fiecare sesiune de concurs, categoriile de funcții pentru care se organizează concursul.

Probele de concurs: testul scris și interviurile

Probele din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ sunt proba scrisă și interviul.

Proba scrisă este rezolvarea de către candidați, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional

 • capacități cognitive
 • competențe de management și leadership.

Fiecare item corect rezolvat se notează cu două puncte. Nota fiecărui evaluator se obține prin împărțirea la 10 a sumei punctajelor acordate de acesta. Nota candidatului la proba scrisă se calculează ca medie aritmetică a notelor acordate de fiecare evaluator. Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de evaluare a probei scrise.

Evaluarea testului standardizat se face în prezența candidatului și a observatorilor. Notele obținute la proba scrisă se pot contesta în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor. Contestațiile se adresează președintelui comisiei de organizare a concursului și se depun la secretariatul inspectoratului școlar.

Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de soluționare a contestațiilor la reevaluarea probei scrise. În cazul constatării diferențelor de notare, președintele comisiei de organizare reevaluează testul în prezența candidatului și acordă nota finală.

Rezultatele soluționării contestațiilor de către comisiile de soluționare a contestațiilor se afișează la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar/Ministerului Educației, după caz, și se comunică, în scris, contestatarului, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de soluționare a contestațiilor.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație asigură elaborarea testelor standardizate, în colaborare cu experți în domeniul științelor educației, selectați în baza unei proceduri proprii și numiți prin ordin al ministrului educației.

După promovarea probei scrise, un candidat poate opta pentru participarea la proba de interviu pentru cel mult 3 funcții de conducere vacante.

Interviul va avea durata de 60 de minute pentru fiecare candidat și va fi susținut în limba română.

Se evaluează:

 • competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează;
 • abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează;
 • competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului.

Strategia de dezvoltare a unității de învățământ conține maximum 5 pagini și este pusă la dispoziția membrilor comisiei de evaluare a probei de interviu la prezentarea candidatului pentru susținerea probei.

Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere de la 0 la 10 de către fiecare membru al comisiei. Punctajul final este media aritmetică a punctajelor acordate de către cei cinci membri ai comisiei de evaluare.

Nu se admit diferențe mai mari de trei puncte între oricare doi evaluatori. În cazul diferențelor mai mari de trei puncte, președintele comisiei are obligația să medieze divergențele de punctaj între evaluatori. În urma medierii, evaluatorii pot acorda alte punctaje decât cele inițiale și se întocmește un nou borderou de punctaj, în care evaluatorii își motivează, în scris, punctajul acordat.

În cazul în care, în urma medierii, diferențele de punctaj rămân mai mari de trei puncte se calculează media aritmetică a punctajelor acordate după mediere. Dacă diferența între media obținută și unul sau mai multe dintre punctajele acordate este mai mare sau egală cu două puncte, punctajul sau punctajele respectiv(e) se elimină din calculul mediei și se calculează media din punctajele rămase.

Dacă în urma aplicării metodei de calcul nu se poate constitui media, președintele comisiei de organizare a concursului nformează în scris comisia națională pentru analiză și măsuri.

Informarea este însoțită de înregistrarea audiovideo a probei și de borderourile de notare.

Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului. În vederea soluționării contestațiilor, înregistrările audiovideo se predau de către președintele comisiei de evaluare a interviului către președintele comisiei de organizare a concursului.

Soluționarea contestațiilor se realizează la nivelul comisiilor constituite în alt județ decât cel în care are loc proba de interviu, conform repartizării realizate de comisia națională de monitorizare și coordonare a concursului.

Nota finală a candidatului, după susținerea celor două probe, se obține prin formula:

N = (Ns + Pi)/2, unde:

Ns = nota obținută la proba scrisă

Pi = punctajul obținut la proba de interviu

N = nota finală obținută la concurs, cu două zecimale, fără rotunjire.

În contextul stării de alertă, candidații ale căror dosare de înscriere au fost validate, aflați în carantină sau izolare la data organizării probei scrise, pot susține această probă scrisă la data prevăzută în calendar, cu condiția:

 • prezentării unui buletin de analize care atestă rezultatul pozitiv al analizei RT-PCR

sau

 • prezentării unui raport medical / unei decizii de carantinare eliberate de DSP, care atestă plasarea în izolare/carantină pentru o perioadă care include data primei probe scrise.

Candidații care se află în această situație transmit comisiei județene de organizare a concursului, în scris sau prin poștă electronică, o declarație pe propria răspundere.

Documentele doveditoare vor fi transmise cu cel puțin 2 zile înainte de data stabilită pentru desfășurarea probei scrise pentru acești candidați.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Administrațiile locale beneficiază de redevențele din exploatarea resurselor de suprafață

Publicat

Luni, 17 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 48/2022, Hotărârea de Guvern nr. 70/2022, prin care administrațiile locale beneficiază de redevențele obţinute prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase. Astfel, 45% din redevențele încasate pentru exploatările miniere de suprafață vor reveni primăriilor pe raza cărora funcționează aceste exploatări și 35%  din aceste redevențe vor reveni consiliilor județene pe raza cărora ele sunt localizate, cu excepția redevenței obţinute din exploatări de pe terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul cărora se repartizează 40% la primării și 40% la consiliile județene, conform  modificărilor din Codul Administrativ.

Personal am introdus cotele de 45% pentru primării și 35% pentru consilii județene în anul 2020, din funcția de Președinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, prin Legea 275/2020 care modifică Legea Minelor 85/2003. Am lucrat mult atunci cu colegii liberali și cu specialiștii de la Agenția Națională a Resurselor Minerale pentru a găsi cea mai bună formă. Am considerat că este un act de reparație morală față de comunitățile locale, care suportă aceste activități industriale, care sunt generatoare de venit, dar care, de multe ori, generează și mult disconfort. Este normal ca veniturile încasate, de exemplu, din balastierele care exploatează zilnic cantități uriașe de agregate minerale pentru autostrăzi sau pentru industria de construcții, să rămână în acele comunități care suportă disconfortul, unde banii pot fi folosiți, de exemplu, pentru refacerea drumurilor.

Din păcate, hățișul legislativ din România a făcut să dureze doi ani de la aprobarea acestor modificări legislative și până la punerea lor în practică, deoarece mai era nevoie de această Hotărâre de Guvern, adoptată în 12 ianuarie de Guvernul Ciucă și intrată în vigoare ieri, 17 ianuarie 2022, după publicarea ei în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, este și o veste bună:  sumele de bani reprezentând cotele aplicate acestor redevențe declarate şi datorate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi stinse atât anterior, cât şi ulterior acestei date, se distribuie bugetelor locale, începând cu data de 1 septembrie 2022, prin ordin al ministrului finanţelor începând cu data intrării în vigoare a art. 45 indice 1 din Legea nr. 85/2003 (intrată în vigoare la 17 decembrie 2020) şi până la data intrării în vigoare a prezentei proceduri.

Astfel,  primăriile vor primi 45% , iar consiliile județene vor primi 35% din redevențele obținute din concesionare pentru activități de exploatare a resurselor de suprafață, precum: nisipul, pietrișul, bazaltul, andezitul, marmura, calcarul, gresia, travertinul, cărbunii, metalele nobile și substanțele nemetalifere, etc. Lista este mult mai lungă și se regăsește integral în anexa HG 70/2022, acestor minerale și agregate adaugându-li-se inclusiv apele minerale terapeutice, apele termominerale, și apele geotermale.

Textul integral al Hotărîrii de Guvern nr. 70/2022 poate fi accesat AICI.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Volume dedicate regilor Ferdinand și Maria, scrise de Nicolae Iorga, prezentate la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

Două volume omagiale scrise de Nicolae Iorga și dedicate regilor Ferdinand și Maria vor fi prezentate miercuri, 19 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Unirii din Alba Iulia, ca exponat al lunii.

Volumele ”Regele Ferdinand și Regina Maria. Cu prilejul încoronării”, București 1923 s-au constituit într-un proiect al Academiei Române. Responsabil de realizarea acestuia a fost istoricul Nicolae Iorga, un apropiat al Casei Regale și membru al Comisiei Încoronării, care organiza evenimentul ce marca formarea României Mari.

Textele volumelor au fost finalizate de Nicolae Iorga în iulie 1921, dar au fost tipărite doar în 1923, la două edituri importante: Editura Socec&Co (volumul dedicat regelui Ferdinand) și Editura Cartea Românească (volumul dedicat reginei Maria).

Cărți de popularizare

Se dorea ca acestea să fie doar cărți de popularizare, transmit reprezentanții muzeului. Autorul lor nu a insistat asupra complicatelor momente politice, diplomatice ori economice ale domniei regelui. A marcat activitatea acestuia mai mult prin apelul la discursurile oficiale rostite cu diverse prilejuri în fața plenului camerelor Parlamentului, la ședințele Academiei Române, inaugurarea monumentelor de for public, discursurile mobilizatoare către Armata Română ori cele ocazionate de călătoriile prin orașele României Mari.

În volumul dedicat reginei Maria, Nicolae Iorga citează din scrierile reginei (paginile din jurnale, memoriile, poveștile și povestirile acesteia), considerând că mărturisirile acesteia o pot face mult mai bine cunoscută și iubită de români.

Mărturii ale evenimentului Încoronării

Omagiul adus de Academia Română regilor ei prin cele două cărți ale lui Nicolae Iorga se alătură celorlalte mărturii ale evenimentului Încoronării: fotografii, medalii și plachete oficiale.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii și Direcția Județeană pentru Cultură Alba.

Manifestarea va fi transmisă on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate