Eveniment
VIDEO: Marcel Rusu, cu bune și rele pe banca echipei CSM Unirea Alba Iulia. Cum s-a descurcat antrenorul pe parcursul mandatului
Marcel Rusu a fost antrenorul formației CSM Unirea Alba Iulia pe întreaga durată a sezonului 2022/2023.
O stagiune la finalul căreia a obținut o performanță notabilă: a încheiat campionatul pe locul 3, în Seria 9 a Ligii 3.
Marcel Rusu, în vârstă de 56 de ani și este deținător al Licenței UEFA A încă din anul 2004.
Acest a preluat echipa ca interimar în iarna anului 2022, când la jumătatea sezonului aceasta adunase numai 7 puncte. La finalul respectivei stagiuni, Unirea cu numai 21 de puncte retrogradează în Liga 4 de pe penultimul loc al seriei.
Federația Română de Fotbal a acordat un loc în Liga 3 Unirii Alba Iulia și în următoarea stagiune, iar sub tutela municipalității „alb-negrii” au pornit cu același Marcel Rusu pe bancă într-o nouă aventură.
2022/2023 cu Marcel Rusu pe bancă
La data de 19 august 2022, în urma preluării echipei de către primărie, Marcel Rusu alături de întregul lot de jucători semnează noi contracte.
Începutul sezonului a fost unul slab, cu numai 3 puncte adunate în primele 6 etape, iar criza din sezonul precedent părea să persiste la nesfârșit.
În luna septembrie a anului 2022, conducerea clubului i-a căutat înlocuitor lui Marcel Rusu și l-a contactat pe fostul component al „Generației de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, care a refuzat elegant colaborarea cu Unirea. În iarna imediat următoare Neluțu Sabău a preluat funcția de antrenor principal la U Cluj, în SuperLiga României (Liga 1).
Totuși, Marcel Rusu a găsit cumva cheia de a debloca vestiarul, și astfel pornește cea mai bună serie a echipei în stagiunea proaspăt încheiată. Elevii acestuia au obținut 5 victorii consecutive (Ocna Mureș, Avântul Reghin, Metalurgistul Cugir, Sănătatea Cluj și Viitorul Cluj).
Unirea Alba Iulia iernează pe loc de play-off, iar perspectivele pentru a doua parte a sezonului erau îmbucurătoare.
Lui Marcel Rusu i se aduc câțiva jucători precum Ioan Grozav, Vlad Domșa, Andrei Roșu, Andrei Raț, Paul Codrea sau spaniolii Joaquin Bordonado și Samuel Madangi.
Primii 5 jucători din enumerația de mai sus s-au integrat rapid în angrenajul echipei, antrenorul echipei fiind mulțumit de prestațiile lor.
I. Grozav a fost poate cel mai reușit transfer al iernii, acesta jucând în repetate rânduri cu banderola de căpitan pe braț.
La reluarea campionatului, Unirea leagă două victorii importante fără să primească niciun gol (0-3 la Ocna Mureș, 4-0 acasă cu Avântul Reghin).
Aceste victorii au adus formația antrenată de Marcel Rusu până pe locul secund, înaintea ultimului meci din sezonul regular.
Ultima partidă a sezonului regular a trimis-o pe Unirea Alba Iulia la Cugir, pentru meciul cu rivalii din județ.
Meciul avea să fie unul decisiv pentru configurația programului play-off-ului, iar Unirea pierde cu 0-2. Desigur, la fiecare rezultat negativ, antrenorul este primul vinovat.
Meciul a avut o încărcătură emoțională deosebită, cu cuvinte grele aruncate la final de partidă. În minutul 42 Marcel Rusu a văzut cartonașul galben pentru proteste.
Play-off-ul începe cu Unirea Alba Iulia pe locul 4, așadar aceștia aveau de jucat de două ori în deplasare și o dată acasă împotriva celor de la Unirea Ungheni, principalii favoriți la ocuparea locului 2.
În play-off, „alb-negrii” au învins de două ori și au remizat o dată cu Metalurgistul Cugir. Bilanț pozitiv.
În ceea ce privește meciurile împotriva Corvinului Hunedoara, Unirea a pierdut de fiecare dată, încasând câte trei goluri la fiecare partidă.
Confruntările cu Unirea Ungheni au fost cele mai importante în lupta pentru locul doi, iar aici, antrenorul Marcel Rusu nu a dat randamentul dorit.
În etapa cu numărul 6 a play-off-ului mureșenii au venit pe „Cetate”. În minutul 64 tabela indica scorul de 2-0 în favoarea gazdelor, grație unei duble a lui Răzvan Fetița.
Într-un interval de 15 minute, tehnicianul Unirii epuizează toate cele 5 schimbări și renunță la abordarea ofensivă a partidei.
Principalii jucători de atac, și cei mai buni marcatori ai echipei, Indrei, Fetița și Agbomoniyi sunt înlocuiți, iar echipa clachează, și Ungheniul egalează.
Așa a pierdut CSM Unirea Alba Iulia șansa de a juca la barajele de promovare în Liga 2.
Marcel Rusu în cariera de fotbalist
Născut în Alba Iulia la 6 noiembrie 1967, Marcel Rusu a făcut primii pași în fotbal la Unirea Alba Iulia. Acesta a evoluat pe poziția de portar, iar în toamna anului 1989 a debutat în poarta Unirii, sub comanda lui Cornel Țălnar, împotriva echipei Dacia Orăștie, în Liga a 3-a.
În urma debutului în fotbalul profesionist, portarul albaiulian mai petrece o perioadă scurtă la Incov Alba Iulia și la Mecanica Alba Iulia, până când în 1992 pleacă la Minaur Zlatna.
Alături de Minaur Zlatna parcurge 10 stagiuni, în Liga 4, Liga 3 și inclusiv Liga 2.
Marcel Rusu în cariera de antrenor
Cariera de antrenor și-a început-o în 2001, când devine antrenor secund-jucător la Minaur Zlatna, sub comanda lui Jean Gavrilă.
În 2002 revine acasă, la Unirea Alba Iulia, iar la insistențele antrenorului și ale managerului general de la acea vreme, Aurel Șunda, respectiv Viorel Mălușel, urmează cursuri de antrenor.
În 2003, atunci când echipa promova pentru prima dată în istorie în Divizia A, Marcel Rusu era antrenor cu portarii în cadrul staff-ului tehnic condus de Aurel Șunda.
Acesta rămâne în angrenajul echipei și atunci când Alexandru Pelici preia controlul băncii tehnice, fiindu-i secund acestuia.
La finalul stagiunii 2004/2005, în ultimele 6 etape, Marcel Rusu devine antrenor principal al echipei din Alba Iulia, însă din nefericire retrogradează la finalul campionatului.
Îl urmează pe Alexandru Pelici la diferite echipe echipe din Liga 2, precum CSM Reșița, Forex Brașov și Sticla Arieșul Turda, până când în 2010 preia frâiele la Sticla Arieșul Turda timp de un sezon.
În 2013 antrenorul albaiulian revine pentru a doua oară la Unirea, unde își petrece ultimii 10 ani. În această perioadă Marcel Rusu a ocupat diferite funcții în cadrul clubului, cum ar fi cea de antrenor secund, antrenor cu portarii, șef al centrului de copii și juniori și, în ultimul an și jumătate, cea de antrenor principal.
Concluzii la final de mandat
Marcel Rusu a preluat echipa într-o perioadă neagră a istoriei sale. Datorii către jucători, salarii neplătite, memorii depuse la Federația Română de Fotbal, au fost doar câteva dintre problemele cu care echipa se confrunta în perioada în care Marcel Rusu a preluat comanda.
După un sezon de-a dreptul dezastruos, antrenorul Rusu a repus echipa pe linia de plutire, fără a avea o campanie de achiziții care să-i ofere un plus categoric de valoare în cadrul lotului.
Tineri fotbaliști precum Darius Indrei sau frații Emi și Paul Codrea au progresat vizibil sub comanda tehnicianului albaiulian, Emi Codrea fiind convocat la Echipa Națională U19 pe parcursul acestui sezon.
Echipa nu numai că a încheiat sezonul pe locul 3, dar a fost la numai un punct de ocupanta locului 2, loc care ar fi dus-o la barajul de promovare.
Desigur, după cum am amintit anterior, Unirea a avut două meciuri decisive, pe care nu le-a câștigat. Înfrângerea de la Cugir și remiza de pe „Cetate” cu Ungheniul au fost decisive în economia clasamentului.
Marcel Rusu este un tip temperamental, care se aprinde repede, caracteristică des întâlnită la oamenii din fotbal. Cu calități și defecte, ca oricare altul, la finalul mandatului de subliniat este un singur lucru: nu s-a dat în lături atunci când a fost nevoie de el.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News