Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ziua internaţională a asistenţilor medicali, sărbătorită pe 12 mai. Cine a fost Florence Nightingale

Publicat

Pe 12 mai este sărbătorită Ziua internațională a asistenților medicali (International Nurses Day). Data coincide cu aniversarea zilei de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Florence Nightingale (12 mai 1820 – 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Prima infirmieră modernă, aceasta a fost și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secoluluit al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Florence Nightingale și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.

A deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Ziua internațională a asistenților medicali se sărbătoreşte din 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali.

Tema aleasă pentru celebrarea evenimentului în acest an este “Asistenţii medicali | Vocea celor care conduc: Sănătatea este un drept fundamental”. Accentul pe sănătate, ca drept fundamental al omului, permite asistenților medicali să înțeleagă baza filosofică a tuturor valenţelor rolului lor în sistemele de sănătate, fie că este vorba despre promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor, a traumelor sau tratamentul acut sau cronic şi totodată, identificarea efectelor pe care le au asupra sănătății determinanții sociali, cum ar fi: salubritatea, alimentația corectă, locuințele decente, condițiile bune la locul de muncă, educația, egalitatea și un mediu curat.

Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății.

În celebra sa lucrare, “Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și gamasa întreagă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, precum șiritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice,inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Preocupările legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor, de la așternuturi până la pereți și mai departe sunt, de asemenea, extrem de importante.

“Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării”, precizează Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

surse: oamr.ro, agerpres.ro, wikipedia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate