Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nitrați, nitriți și bacterii în apa izvoarelor publice din Alba. Vezi rezultatele controalelor DSP în mai multe localități din județ

Publicat

Cetățenii care folosesc apă de la izvoare publice, trebuie să fie foarte atenți de unde anume se aprovizionează cu apă de băut. Rezultatele ultimelor analize ale DSP Alba arată că la peste 15 izvoare din județ curge apă ce conține nitrați și nitriți, o substanță cancerigenă. De asemenea, peste 40 de izvoare publice din incinta unor școli, primării sau de pe teritoriul satelor au apă cu parametri bacteriologici ridicați, care ar putea produce afecțiuni digestive.

În urma încheierii unor contracte între DSP și mai multe primării din județ, au fost colectate probe din toate sursele publice de apă de pe teritoriul a 40 de localități din Alba.

Analizele au arătat că peste 90% din izvoare furnizează apă „nepotabilă”. Directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Horea Timiș, a explicat, însă, că adevăratul pericol al apelor din sursele publice este conținutul de nitrați sau nitriți, care pot produce cancer. Conținutul de nitriți sau nitrați din ape nu este o problemă remediabilă. Acestea sunt izvoarele ale căror apă conține nitrați sau nitriți și din care consumul de apă este categoric interzis:

Lopadea Nouă – Izvorul de la Școala din Satul Ciuguzel – ; Izvorul de la școala din satul Beta; Fântâna publică Lopadea Nouă

Rădești – Izvorul de la școala generală cu clasele I-VIII

Hopârta – Izvoarele „La Rip”, „La Hutuca”, „La Perla Trascăului”, Vama Seacă – „La Beni”, CMF Coroianu

Unirea – Grădinița Unirea

Fărău – Fântâna Bumi, Școala generală Fărău, Fântâna Crisaiba I și II – apa conține nitriți

Aiud – Păgida – nitrați

Aproximativ 90% din izvoare au primit eticheta „necorespunzător” din cauză că au fost găsite bacterii în apă. Parametrii bacteriologici ridicați înseamnă conținut de enterococi și ecoli în apă. Potrivit dr. Horea Timiș, această apă poate produce afecțiuni digestive (diaree, enterocolită), sau poate să nu aibă niciun efect negativ, în funcție de concerntrația de bacterii din apă.

Totuși, analizele probelor de apă marchează ca „apă nepotabilă” din punct de vedere bacteriologic indiferent de concentrația de enterocoli sau ecoli. Parametrii bacteriologici ai apelor se pot îmbunătăți prin igienizare, curățenie, eventual dezinfectarea bazinului, iar apa poate deveni potabilă. Acestea sunt izvoarele în a căror apă au fost găsite bacterii:

Rimetea – Izvor public Rimetea Grădiniță, Grădinița Colțești, Bazin înmagazinare Colțești

Livezile – Izvor Blanga, Moga Petru, Popa Petru, primăria Rimetea

Scărișoara – Sursa I centru, Sursa II Lăzești, școala

Lopadea Nouă – Sat Ciuguzel Școală, Izvor Socrate, Sat Beta – școală, fântâna publică Lopadea Nouă

Arieșeni – Școala

Gârda – Școala

Poiana Vadului – Școala

Horea – școală

Albac – cișmea biserică

Poiana Vadu Moților – școală

Rădești – școală gen. I-VIII Rădești, șc. gen. I-IV Leorint, fântână Meșcreac

Hopârta – „La Rip”, „La Hutuca”, „La Perla Trascăului”, Vama Seacă – „La Beni”

Mogoș – școala gen. nr. 3

Bucium – Primăria Bucium

Ciuruleasa – Robinet Primărie

Roșia Montană – Rețea Sosașii

Sohodol – școală

Vidra – școală

Avram Iancu – școală

Poșaga – școală

Mirăslău – izvor I și II Decea, fântâna I și II Lopadea Veche

Unirea – grădinița Unirea II, școala Unirea și Unirea II,

Aiud – Păgida

Dintre cele 40 de localități controlate, au fost găsite izvoare cu apă potabilă, corespunzătoare din toate punctele de vedere, în localitățile: Rimetea – Izvor Public Centru, Rădești – Izvor captat Meșcreac, Lupșa – Școala generală Musca, Sălciua – Primărie, Ocoliș – cișmea centru, Unirea – fântâna Str. Mihai Viteazul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: REZULTATELE ANALIZELOR de APĂ POTABILĂ din ALBA: Sub 20% din surse corespund normelor de igienă. Vezi de unde poţi bea apă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax