Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Conferință despre cancer, interzisă de autoritățile medicale din Alba. Dr. Curcă: „Vitaminele nu înlocuiesc chimioterapia”

Publicat

YouTube video

Conferința pe tema cancerului, organizată de Fundația Dr. Rath, programată în Alba Iulia pe miercuri la ora 17.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, a provocat reacții în rândul autorităților medicale din Alba. Ceea ce a strânit reacțiile a fost afișul de promovare a conferinței, care anunță că va explica „de ce medicamentele sintetice nu te vor face niciodată sănătos, dar nutrienții naturali da”.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiș, a început demersurile pentru anularea conferinței pe motiv că  prin felul în care a fost promovat evenimentul aduce atât prejudicii de imagine sistemului medical, cât și informații false, dând speranțe deșarte oamenilor disperați. De asemenea, directorul medical al Spitalului Județean Alba, medicul oncolog Răzvan Curcă, și-a exprimat dezacordul vis-a-vis de informațiile prezentate de organizatorii conferinței, explicând că „vitaminele nu pot înlocui chimioterapia”.

„Cred că organizatorii greșesc prin faptul că induc speranțe false unor pacienți care de multe ori caută leacul miraculos. Mai există o problemă suplimentară: această firmă susține că oferă alternativă la chimioterapie. Pacienții sunt sfătuiți să renunțe la tratamentul convernțional și să apeleze la vitamine. În ceea ce pretinde această firmă, din păcate, problema este că nu există argumente științifice care să arate că există un benficiu clar dat de aceste vitamine, în tratamentul pacienților cu cancer”, a explicat Dr. Curcă. Vedeți întreaga explicație în video:

YouTube video

Directorul DSP Alba, Horea Timiș, a solicitat Inspecției Muncii o anchetă în cazul organizatorilor conferinței, precum și documente justificative ale programului lor, în special pe motiv că tema tratată este una medicală, iar informațiile prezentate sunt denaturate. Acesta susține că se încalcă legislația, mai precis ordinul MS 1069/art.6. alineatul 2 care spune că „Etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți”.

Horea Timiș a precizat, de asemenea, că grativatea problemei vine din faptul că, din nefericire, chimioterapia nu are alternativă deocamdată, iar soluția vitaminelor, oferită de Fundația Dr. Rath, este falsă.

Cine este Dr. Rath?

Potrivit Wikipedia, Matthias Rath, născut în 1955 în Stuttgart, Germania, este un doctor controversat, om de afaceri și vânzător de vitamine. Și-a obținut diploma de medic în Germania. Rath pretinde că un program de suplimente nutriționale, pe care le numește „medicină celulară”, incluzând formulele pe care le vinde, pot trata sau vindeca boli cronice precum diabetul, boli cardiovasculare, cancerul și HIV/SIDA. Aceste informații nu sunt susținute de cercetări medical-științifice. Presa internațională (Sunday Times) l-a descris pe Rath ca un „inițiator de campanii internaționale pentru remediile naturale”, ale cărui „tratamente împotriva cancerului au fost respinse de către autoritățile medicale din toată lumea”.

BBC News scrie că în 2008, instanța sud-africană a interzis terapiile cu vitamine pentru pacienții cu HIV/SIDA, pe motiv că ar prezenta riscuri pentru sănătate, provocând decese în cazul unor pacienți care și-au întrerupt tratamentele medicale, înlocuindu-le cu vitaminele comercializate de Dr. Rath.

De cealaltă parte, pe site-ul propriu, Fundația Dr. Rath pune campaniile denigratoare din presă pe seama unor „interese ale Cartelului Medicamentelor și al acționarilor săi politici de la Bruxelles, care vor să limiteze în mod sever răspândirea de informații salvatoare despre sănătatea naturală în întreaga Europă”, interzicând „fără milă majoritatea revendicărilor care menționează beneficiile numeroase ale acestor micronutrienți asupra sănătății”.

Iată mesajul trimis de Horea Timiș, prin care susține interzicerea conferinței despre cancer, a Fundației Dr. Rath:

„Conferinţa Fundaţiei „Dr. Rath”, pe tema „Cancer: Faci chimioterapie sau iei vitamine?”, la Alba Iulia, prin exprimarea tendențioasă de mai sus și afirmația :”Află de ce medicamentele sintetice nu te vor face niciodată sănătos, dar nutrienţii naturali da!” încalca grav dreptul la informarea corectă a pacientului și inducerea acestuia în eroare. Prin urmare se încalcă normele din ordinul MS 1069/art.6. alineatul 2 („Etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori sa faca referire la asemenea proprietăți”).

Având în vedere cele de mai sus, cu toata responsabilitatea voi interzice astfel de manifestări pe teritoriul județului Alba chiar dacă asta va deschide o cutie a Pandorei. Nu știu de ce sunt permise în alte județe și de ce ministerul sănătății nu a luat o poziție față de multe astfel de exemple care au loc în țara fără o reglementare clară a mesajului și a produselor. Am făcut o informare și o propunere MS pe acest subiect.

Am dat un advertisement organizatorilor, și vom fi prezenți la „Conferință” dacă va avea loc. În caz că se continuă prezetarea tendențioasă, sau/și de produse, prin încălcarea legislației în vigoare, vom aplica amenzi conform Legii 857/2011, chiar dacă suntem conștienți că ne vom duce în instanță.

În județul Alba îmi asum suspendarea unor astfel de manifestari care aduc grave prejudicii de imagine medicilor si sistemului medical cat si pacientiilor care sunt induși într-o gravă eroare, de multe ori aceștia ajungând înapoi în sistemul medical de stat în ultimele faze de evoluție, ale bolii fără să se mai poată face ceva sau cu costuri enorme pentru sistemul medical.

Nu știu ce promovează acestă mișcare, la nivel național și internațional, și vă spun că nu sunt împotriva tratamentelor naturiste, dar sunt impotriva inducerii deliberate în eroare a pacienților. Atrag atenția că orice tratament trebuie să treaca printr-o serie de studii și aprobări făcute de instituții abilitate,OMS, MS, iar informările să fie corecte și verificabile.

Aduc la cunoștința pacienților că din păcate nu exista soluții miraculoase și multă lume profită de pe urma suferinței lor. Medicii din România sunt printre cei mai buni și căutați în Europa și ei sunt singurii abilitați să ofere cele mai bune sugestii și scheme de tratament conform protocoalelor internaționale și prin programul de formare continuă pe care sunt obligați să îl facă pentru ca să își păstreze diploma de medic. Ei sunt la curent cu ultimele noutăți internaționale.

Asistam azi la un atac fără precedent asupra factorului medical: beculețe albastre care vindecă orice, cercuri care te scapă de reumatism, aparate care prelungesc viața, roci și cristale miraculoase, vitamine care te scapă de chimioterapie, ori așa ceva este foarte grav. Susțin tratamentele naturiste dar promovate corect fără interpretări miraculoase, și în limita competențelor medicale.

Trebuie reclădită încrederea în sistemul medical românesc și în medici. Astfel de manisfestări arată cât de șubrezită este acestă încredere. Cineva trebuie să puna piciorul în prag cu responsabilitate.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax