Eveniment
10 decembrie: Ziua internaţională a drepturilor omului. 75 de ani de când a fost semnată Declarația la Paris, în 1948
10 decembrie: Ziua internaţională a drepturilor omului. În fiecare an, la data de 10 decembrie la nivel internațional este celebrată ziua drepturilor omului.
Data reprezită zia la care Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Sloganul din acest an al Zilei internaţionale a drepturilor omului este: ”Demnitate, libertate şi justiţie pentru toţi”, iar apelul pentru toţi este #StandUp4HumanRights.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului reprezintă un document de referinţă. Documentul proclamă drepturile inalienabile pentru toţi oamenii – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cel mai tradus document din lume
Declarația a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 și stabilește, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal.
‘Este absolut clar că avem nevoie să recâştigăm universalitatea drepturilor omului, indivizibilitatea drepturilor omului şi avem nevoie să găsim o nouă energie care motivează tinerii din întreaga lume”, a declarat cu această ocazie Volker Türk, Înaltul comisarul al ONU pentru drepturile omului.
Ce semnifică declarația la 75 de ani de la semnarea ei
În deceniile de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute și mai garantate pe tot globul. De atunci, declarația a servit ca fundație pentru un sistem extins de protecție a drepturilor omului, care astăzi se concentrează și asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, popoarele indigene și migranții.
Cu toate acestea, promisiunea ONU, a demnității și egalității în drepturi, a fost supusă unui asalt susținut în ultimii ani. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări noi și în curs – pandemii, conflicte, inegalități explozive, sistem financiar global falimentar moral, rasism, schimbări climatice – valorile și drepturile consacrate în DUDO oferă ghiduri pentru acțiunile noastre colective care nu lasă pe nimeni în urmă.
Inițiativa Drepturile Omului 75, de un an, urmărește să schimbe acul înțelegerii și acțiunii către o mai bună cunoaștere a universalității DUDO și a activismului asociat cu aceasta.
sursă foto: captura ecran, un.org.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News