Connect with us
Publicitate

Actualitate

11 martie, Ziua Națională a Meseriilor. Acțiuni de promovare a învățământului profesional și tehnic

Publicat

Pe 11 martie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Naţională a Meseriilor. Aceasta a fost instituită în România, prin Legea nr. 66/2019.

Cu ocazia acestei zile, Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare, instituţiile de învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale organizează evenimente educaţionale pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic, precum şi a meseriilor.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei Naţionale a Meseriilor se asigură din bugetele instituţiilor de învăţământ, din bugetele autorităţilor publice centrale şi locale în limita alocaţiilor bugetare aprobate, se precizează în lege.

Schimbarea mentalităţii în privinţa importanţei şcolilor de meserii

Un prim demers în instituirea unei astfel de zile a aparţinut WorldSkills Romania (WSRo), fundaţie care promovează dezvoltarea de competenţe în meserii prin proiecte dedicate comunităţilor locale. A anunţat, la 15 iulie 2016, în cadrul dezbaterii „Meseriile – arc peste timp”, organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Tinerilor Meseriaşi (proclamată de UNESCO în 2015 şi sărbătorită pe 15 iulie), că îşi propune să iniţieze un proiect de lege prin care să se instituie o Zi naţională a meseriilor.

Se urmărea creşterea gradului de conştientizare şi schimbare a mentalităţii în privinţa importanţei şcolilor de meserii. Totodată, în cadrul dezbaterii s-a precizat că se doreşte ca Ziua naţională a meseriilor să fie dedicată tuturor meseriaşilor, indiferent de vârstă.

În martie 2018, un grup de parlamentari PNL şi PMP au depus în Parlament o propunere legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor. În expunerea de motive se preciza că doresc să creeze un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic:

„În prezent, sunt 1.195 de instituţii de învăţământ profesional şi tehnic, la care se vor adăuga şcolile duale. Acestea sunt răspândite inegal pe teritoriul ţării. (…)

Cea mai mare problemă cu care se confruntă educaţia profesională este imaginea prăfuită şi anacronică pe care o au instituţiile de învăţământ de acest tip. Relansarea învăţământului profesional şi tehnic în România poate fi realmente unul dintre motoarele care pun în mişcare creşterea economică.

Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, instituţiile de învăţământ profesional şi tehnic trebuie să devină o opţiune reală pentru absolvenţii de gimnaziu, nu un debuşeu pentru cei care nu reuşesc în învăţământul teoretic. (…)

Prin acest proiect de lege dorim să oferim un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic”.

Alegerea datei

Totodată, iniţiatorii proiectului legislativ au propus data 25 noiembrie pentru marcarea acestei zile, având în vedere că la 25 noiembrie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat „Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Unite Române”, care statua pentru prima dată învăţământul profesional.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 26 septembrie 2018, cu o modificare importantă, ziua urmând, astfel, a fi celebrată la 11 martie, dată la care în 1864 a fost votată cu o largă majoritate „Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Unite Române”, promulgată la 25 noiembrie de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

La 20 martie 2019, propunerea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar la 18 aprilie 2019 preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care se instituie ziua de 11 martie ca „Ziua Naţională a Meseriilor”.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    sâmbătă, 11.03.2023 at 11:56

    Pe VREMURI Existau in Romania Scoli de Arte si Meserii – de EXEMPLU cea din BLAJ – din acare au ” iesit ” Maistri si Muncitori cu inalta calificare ( pentru acele timpri ), dar TOVARASA ” Abramburica ” = Ecaterina Andranescu – PUSA MinisTRESA a IUnvatamantului de catre PSD – LE-A Desfiintat , inlocuindu-le cu ASA ZISELE Licee TEHNICE , EXISTENTE si in PREZENT – UNDE nu se PREDA Corect nici MESERIE, si NICI nu SE invata Ca LUMEA > Dovada: Maxim 2 pana la 10 elevi , din UNELE dintre ELE reusesc la Examenul de Bacalaureat, iar in celelte , NICI UNUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate