Connect with us
Advertisement

Actualitate

14 iunie, Ziua Donatorului de sânge. Cum pot fi salvate vieţi. PROGRAM la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba

Publicat

În 14 iunie, este celebrată Ziua Donatorului de sânge. Un prilej în plus pentru a readuce în atenţia comunităţii importanţa implicării în salvarea de vieţi. Transfuziile de sânge sunt vitale pentru unii pacienţi din spitale.

În spitalele din România şi din întreaga lume, zilnic, se fac transfuzii de sânge. Acest lucru este posibil deoarece există oameni cu suflet mare, care oferă o mică parte din sângele lor, bolnavilor aflaţi în suferinţă. Sunt donatorii de sânge, iar astăzi, de ziua lor, le mulţumim. Datorită acestora, mulţi oameni sunt în viaţă.

Donarea de sânge este un act umanitar şi responsabil, care permite tratarea a mii de pacienţi în fiecare an. Aceasta este indispensabilă pentru tratarea anumitor boli pentru care nu există deocamdată un produs capabil să înlocuiască sângele uman. Anual, donarea de sânge salvează vieţile a milioane de oameni din întreaga lume.

Veniţi şi donaţi sânge şi veţi deveni salvatori de vieţi!„, transmite dr. Ana Savu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.

Program Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: luni – vineri, între orele 7.30 şi 12.00

De ce să donăm sânge?

1. Sângele donat de persoane sănătoase este de un real folos pentru persoanele aflate în suferinţă, producând o ameliorare a stării de sănătate sau, după caz, vindecare. În spitalele din România sunt bolnavi care aşteapta  uneori chiar şi câteva zile pentru a primi preţiosul sânge, fără de care nu se poate efectua o intervenţie chirurgicală, nu se poate iniţia tratamentul cu citostatice etc.

2. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului, întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, scade riscul de producere a infarctului miocardic acut şi a accidentului vascular cerebral cu 30 %.

3. Cu ocazia prezentării la donare se pot descoperi anumite boli, în urma consultaţiei medicale şi a analizelor de sânge efectuate (gratuit).

Se fac următoarele teste de sânge:

– grupa sanguină şi RH;

– teste pentru Hepatita B, Hepatita C, HIV(SIDA), Sifilis, HTLV;

– ALT (probe hepatice);

– Hemoglobina (test pentru anemie) şi glicemia.

4. Dintr-o pungă de sânge se pot obţine 3 produse, astfel că o persoană care donează poate salva trei vieţi.

5. Sângele uman nu poate fi substituit.

6. Sângele donat are o durată de viaţă limitată, de aceea este important să se doneze constant.

7. Sângele se reface ca volum în câteva ore şi celular în două săptămâni.

Facilităţi/beneficii:

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare:

– 7 tichete de masă

– zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării

– decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge

– reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat

– un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate.

Persoanele care donează sânge până în 29 iunie beneficiază de reducere la cumpărarea unui abonament la festivalul UNTOLD (1-4 august, Cluj-Napoca) sau NEVERSEA (4-7 iulie, Constanţa).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement