Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

25 mai: Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Peste 50 de minori din judeţul Alba au dispărut de acasă în ultimul an. Situaţia din ţară

Publicat

loc joaca gol copii În 25 mai este marcată în fiecare an Ziua internațională a copiilor dispăruți. În ultimul an, 4.200 de copii au dispărut de acasă, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului. Dintre aceştia, 53 au fost din judeţul Alba.

Cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților, potrivit datelor puse la dispoziţia organizaţiei Salvaţi Copiii România de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Investigaţii Criminale.

La nivel naţional, din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 – 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1277 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, pe 15 mai anul acesta, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.

Din datele IPJ Alba, în anul 2015 au fost înregistrate 53 de cazuri de plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu. De asemenea, în evidenţe mai sunt şi situaţii de minori daţi dispăruţi însă există date că aceştia s-au înecat.

Cosmin Ioan Bota, din Baia de Arieş, născut în anul 1986, a fost dat dispărut în iunie 1999, după ce a plecat la scăldat în râul Arieş. Hainele acestuia au fost găsite pe mal, însă corpul a fost de negăsit.

În 2005, a fost dat dispărut Mircea Alexandru Mirică, din Cugir, născut în anul 1998. Acum, 11 ani, se juca alături de alţi copii, pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. A căzut în râu şi nu a mai fost găsit de atunci.

Gheorghe Dolcan, din Vinţu de Jos, născut în 1988, a fost dat disparut din iunie 2006. Acesta a lucrat la strâns fân în apropierea localităţii, după care a intrat în râul Mureş, să se răcorească. A fost văzut de 2 martori intrând în apă, după care ar fi strigat „Ajutor, mă înec”. Nici corpul acestuia nu a mai fost găsit.

De ce fug copiii de acasă?

Potrivit reprezentanților IGPR, ca și în anii predecenți, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică precară a familiei.

Din datele oferite de Federația Europeană pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, la nivel european, cele mai multe dispariții voluntare au loc în cazul copiilor cu vârsta de 15 ani. 54% dintre cazurile de dispariții raportate la hotline-urile ONG-urilor membre ale federației s-au dovedit a fi dispariții voluntare.

În viziunea copiilor, fuga de acasă reprezintă o soluție imediată la problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că se expun unor pericole majore, precum exploatarea sau abuzul. Această problemă trebuie soluționată prin oferirea unor modele concrete de depășire a perioadelor dificile prin care trec minorii și prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire, adresate atât copiilor, cât și adulților care îi îngrijesc, a transmis, într-un comunicat, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 30 de organizaţii neguvernamentale din 24 ţări membre europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/sau exploatare sexuală. Misiunea Salvați Copiii România, ca membru al Missing Children Europe, este de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare, care este cauzată sau este un rezultat al dispariției acestora.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor, pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruţi aflaţi în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia sau Olanda.

În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente şi de a solicita publicului larg să fie prezent şi să se implice în găsirea copiilor dispăruţi considerați în pericol de către poliție, și anume copiii răpiţi, copiii traficaţi şi copiii care au fugit în circumstanţe periculoase.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax