Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

28 noiembrie: 31 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Mormântul său a devenit loc de pelerinaj pentru români

Publicat

Sâmbătă, 28 noiembrie, se împlinesc 31 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca. Mormântul său aflat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara a devenit loc de pelerinaj pentru  români, în ultimii ani.

În anii trecuţi, în ziua de 28 noiembrie, mii de oameni participau la parastasul fostului stareţ al mănăstirii din Ţara Haţegului. De la primele ore ale dimineţii zilei de sărbătoare, pelerinii aglomerau curtea bisericii şi aşteptau zeci de minute să le vină rândul pentru a se ruga câteva clipe la mormântul său.

Sâmbătă, în urma restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu Covid-19, numărul celor aşteptaţi la mănăstire va fi mult restrâns.

Duhovnicul temut de autorităţile comuniste Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 – d. 28 noiembrie 1989) a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. S-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului, priminde numele de Zian Vălean. Arsenie Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natale din Ţara Zarandului.

În anii ’40, după o perioadă petrecută la o mănăstire de pe Muntele Athos, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare.

Călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.

sursa: adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax