Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

31 octombrie: Halloween, începutul „jumătății întunecate” a anului. De unde vine numele sărbătorii și de ce este controversată

Publicat

31 octombrie: Halloween, începutul „jumătății întunecate” a anului. De unde vine numele sărbătorii și de ce este controversată.

Halloween (sau All Hallows’ Eve, în engleză) este o sărbătoare care are loc în noaptea de 31 octombrie și este celebrată în mai multe țări din lume, în special în Statele Unite, Canada, Irlanda și Regatul Unit.

Originea acestei sărbători este complexă și are legătură cu tradiții religioase și populare.

Halloween își are rădăcinile în tradițiile celtice, în special în sărbătoarea celtică Samhain, care marca sfârșitul sezonului de recoltat și începutul sezonului rece.

Se credea că în această noapte, limitele dintre lumea celor vii și lumea spiritelor erau subțiri, permițând spiritelor să revină pe Pământ.

Oamenii purtau măști și costume pentru a se proteja de spiritele rele sau pentru a le imita.

Originea numelui Halloween

Pe măsură ce tradițiile celtice au fost influențate de creștinism, sărbătoarea a devenit asociată cu All Saints’ Day (Ziua Tuturor Sfinților), care este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Halloween este cuvântul scurt pentru „All Hallows’ Eve,” adică „seara tuturor sfinților.” Nu provine așa cum s-a speculat din sintagma ”Hell will win”, cu atât mai mult cu cât legăturile nu sunt doar cu religia creștină, în care există iad.

  • Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestată abia la 1556.

Tradițiile au continuat să evolueze, iar astăzi Halloween este celebrat cu diverse activități, cum ar fi costumele, decorațiunile tematice de groază, colindatul pentru dulciuri, sculptatul dovlecilor (Jack-o’-lanterns), filme de groază și alte obiceiuri specifice acestei sărbători.

Citește și FOTO VIDEO: Cum să îi faci copilului un dovleac de Halloween, pas cu pas. Ghid pentru artiști începători

În principal, Halloween este o sărbătoare pentru copii, care se distrează purtând costume, mergând la petreceri sau la colindat pentru dulciuri.

Cu toate acestea, există și adulți care se implică în celebrarea Halloween-ului, organizând petreceri tematice sau evenimente speciale.

Halloween, Anul Nou Celtic: ce nu știai despre sărbătoare

Sărbătoarea cunoscută sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”.

Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este, uneori, considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Controversele din jurul sărbătorii de Halloween: de la legărurile cu ocultismul la siguranța copiilor

Există diverse controverse în jurul sărbătorii Halloween, iar acestea pot varia în funcție de cultură, convingeri religioase sau opinii personale.

Unele dintre controversele legate de Halloween includ:

  • Aspectul comercial: Unii critici susțin că Halloween a devenit o sărbătoare extrem de comercială, cu cheltuieli semnificative pentru costume, decorațiuni și dulciuri.
  • Legătura cu ocultismul: Din cauza originilor sale istorice și a elementelor de groază asociate cu Halloween, unii oameni au legat sărbătoarea de ocultism, vrăjitorie și alte practici spirituale alternative. Aceasta a generat îngrijorări în rândul unor grupuri religioase și părinți care consideră că Halloween promovează conținut și simboluri neadecvate sau negative.
  • Costume insensibile sau ofensatoare: În timp ce costumele sunt o parte importantă a Halloween-ului, există controverse legate de costumele care pot fi considerate insensibile, ofensatoare sau rasiste. Oamenii trebuie să fie conștienți de alegerile lor de costume și să evite să perpetueze stereotipuri sau să jignească alte culturi sau grupuri.
  • Siguranța copiilor: Deoarece Halloween implică adesea ca copiii să meargă la colindat pentru dulciuri, pot apărea preocupări legate de siguranța acestora. Părinții și comunitățile sunt încurajați să ia măsuri pentru a asigura un mediu sigur pentru copii în timpul sărbătorii.
  • Prea multe dulciuri: Halloween-ul aduce cu sine o mulțime de dulciuri, iar această abundență de zahăr poate ridica îngrijorări cu privire la sănătatea copiilor.

Controversele legate de Halloween pot varia de la o comunitate la alta, iar reacțiile față de sărbătoare pot fi diferite în funcție de convingerile și valorile individuale.

Cu toate acestea, Halloween rămâne o sărbătoare populară și iubită de mulți oameni din întreaga lume.

Care este legătura dintre Halloween și dovleac?

Legătura dintre Halloween și tradiția dovleacului este reprezentată de celebrul dovleac sculptat, cunoscut sub numele de „Jack-o’-lantern.”

Aceasta este o tradiție emblematică a Halloween-ului, care are origini în Irlanda și care a devenit un simbol iconic al sărbătorii.

Povestea Jack-o’-lantern are mai multe variante, dar o versiune comună se referă la un om numit Jack, care a fost condamnat să umble pe Pământ ca o lumină condusă de o lanternă, după ce a înșelat Diavolul într-un joc de șiretenie.

Jack a folosit o lanternă dintr-un soi anume de ridiche pentru a-și lumina drumul.

Când irlandezii au emigrat în Statele Unite, au găsit dovleacul ca fiind o legumă mai potrivită pentru această tradiție, și astfel, dovleacul a înlocuit leguma originară.

Astăzi, în timpul sărbătorii Halloween, oamenii curăță un dovleac, îi sculptează o față sau un desen în formă de chip ciudat, iar apoi îl iluminează din interior cu o lumânare sau o lanternă cu LED.

Acest dovleac sculptat cu fața iluminată devine un Jack-o’-lantern și este folosit ca decorațiune de Halloween. Mulți oameni îl așează în fața caselor lor sau pe pragurile ușilor pentru a crea o atmosferă de Halloween.

Tradiția Jack-o’-lantern este una dintre cele mai recunoscute și iubite aspecte ale Halloween-ului și adaugă elemente de mister și magie la sărbătoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax