Eveniment
Bungust.com: 6 puncte despre Parcul Custozza sau ce se pierde când ceva se câştigă?!
Evenimentele şi campaniile legate de Parcul Custozza din Alba Iulia au început să intre în fibrilaţii, din dimineaţa zilei de sâmbătă, 5 martie 2011. La ora 6.00 dimineaţa, o gaşcă de muncitori a fost pe punctul de a începe tăierile masive de copaci din cunoscutul şi mult hipsteristul Parc Custozza.
Desigur că acţiunea plănuită să înceapă la 6 dimineaţa (probabil nu pentru că aşa s-a vrut, ci pentru că muncitorii îşi încep ziua la o oră la care bugetarii şi ecologiştii încă rup patul) a răsuflat către forţele adverse, mandatarii campaniei anti tăiere şi anti distrugere a parcului. Vineri seara se ştia deja de ora la care încep muncitorii treaba, mass-urile pe messenger au curs în delir ecofilic şi avataristic, petiţia online era deja lansată şi avea şi o grămadă mare de semnături.
La 5 dimineaţa, Parcul Custozza era populat (poate nu pentru prima oară de unii) de nişte oameni care-l iubesc, care sunt împotriva distrugerii lui, care au pus lumânări la rădăcinile copacilor seculari, pentru ca sufletul lor să fie bine primit în raiul holist al Copacului vieţii, împăcaţi cu destinul, pregătiţi să renască spiritual într-o lume mai bună.
Acţiunea acestor oameni denotă un spirit civic ieşit din anost, trezit de drujbele din ceasul al unsprezecelea, pregătit să înfrunte detractorii naturii şi ai verdelui cu legarea cu lanţuri de copaci, dacă este neapărată nevoie. Respect.
Acum vreau să dezbatem pe câteva puncte, încercând să nu mă situez echivoc, ci echilibristic. Înclinaţi-mă şi luminaţi-mă:
1. Câţi dintre cei care au fost la acţiunea de sâmbătă dimineaţa (sau la acţiunile din fiecare zi de la orele 20.00) s-au plimbat iarna aceasta prin Parcul Custozza? Când s-au plimbat ultima oară? Când au şezut pe o bancă curată, la umbră, fără gălăgia ciorilor, câţi au citit o carte pe aceste bănci (aici excludem hipioţii soioşi care citesc prospectele de pe etnobotanice înainte de a fi consumate lângă monument, nu lângă copaci)? De ce nu s-au făcut aceste acţiuni şi pentru restaurarea lui? De ce se fac tocmai acum, in extremis, când cuţitul a ajuns la os, respectiv lama drujbei la rădăcină?
2. Dacă pentru cei mai în vârstă Parcul Custozza are o semnificaţie deosebită + o nostalgie semi-istorică (ştiam despre atitudine şi mi-a confirmat-o şi Marius Filimon, albaiulian de-a pururi), pentru cei tineri ce reprezintă acest parc, aflat într-o continuă degradare de mai mulţi ani, restaurat prost şi plin de găinaţ de ciori? Am trecut timp de doi ani în fiecare zi prin acest parc şi n-am văzut pe nimeni pe bănci (nici ziua, nici seara), n-am văzut mămici cu cărucioare, n-am văzut studenţi relaxaţi, care să citească vreo carte sau vreun curs pe iarbă (sau pe stratul de găinaţ, tot aia e).
3. De ce să nu ne legăm de vârsta copacilor, dacă au depăşit pragul de periculozitate? Doar pentru că au intrat în istoria celor 120 de ani? Păi tocmai. Dacă aveau 220 de ani, iar Unirea s-ar fi făcut la 1818, am fi invocat salvarea lor tot prin comparaţie cu existenţa şi semnificaţia lor de la Unire? (Am auzit că se aduce în discuţie şi motivul acesta, de aceea am semnalat). Vechimea copacilor nu e un argument care să-i salveze. Am înţeles că s-a forat în tulpină şi au nu ştiu ce grad de putreziciune. Dacă, la o furtună ca aceea de anul trecut, Hotel Parc, ar cădea peste maşinile studenţilor cocalari, parcate în vecinătatea lui, sau pe nişte mămici cu copiii la plimbare (deşi pe timp de furtună ar trebui să le dea sân în sufragerie), am mai invoca salvarea lor prin prisma vârstei? Nu. Mergem pe argumentul că nu se va întâmpla o asemenea nenorocire.
4. Dacă suntem conservatori, nu trebuie să fim şi emoişti, super eco-işti sau să confundăm sufletul copacului cu o istorie verde. Am înţeles că se vor planta alţi copaci în locul acestora. Că acolo se va face o piaţetă medievală, cu o fântână stil “baroc târziu”, se va adânci nivelul prin descărcare arheologică – vechiul castru roman – care va veni cu istoria după ea, mai veche decât unirea, dacă ne interesează acest aspect. Va fi verdeaţă, doar că anul viitor nu va avea 121 de ani, ci doar unu. Peste doi ani va avea doi, peste trei – trei, iar peste 120 de ani va fi tăiată şi plantaţi copaci artificiali, din fibră de sticlă, cu durată de viaţă de 1500 de ani, fără grad de periculozitate, cu rezistenţă la furtuni solare şi cu grad de inclinare 0.
5. Sacra nostalgia sau adversus proiectibus politicus? Unde se stabileşte limita dintre grija reală şi nostalgia sinceră şi adversităţile politice? Ambele părţi ar trebui să-şi evalueze corect punctele de coerenţă, eventual şi de confluenţă. N-ar strica să fie informaţi toţi cetăţenii Alba Iuliei, riverani şi diasporetici, despre TOT ce înseamnă proiectul ce vizează Parcul Custozza şi efectele lui. Publicarea la intervale regulate de articole-bloc, comunicate de presă plictisite, cu planuri ambigue, dimensiuni kilometrice şi font de 9.5 în Unirea, Informaţia sau în MonitorulAB, nu fac cinste PR-ului conducerii Primăriei, plus că titlurile lor nu sunt cele mai inspirate sau mai elocvente. Promovarea şi comunicarea suferă la acest nivel. Nu înţelegem de ce.
6. Ce se pierde când ceva se câştigă? Atenţie, nu confundaţi cu “ce se naşte din pisică…” (cei isteţi înţeleg aluzia ne-la-locul ei). Se pierd o mână de copaci de 120 de ani, un monument care se va regăsi în reconstrucţie (da, ăla al hipserilor, roakerilor şi emokizilor – asta e părerea generală despre cei care populează parcul seara şi noaptea, nu e inducţia mea), aleile de asfalt (!!!) modulate de rădăcinile copacilor, busturile unor oameni de cultură importanţi (care vor fi mutate), se pierd ciorile care populează la nivel supraaglomerat parcul, se pierd băncile comuniste şi găinaţul de pe ele şi iarba. Ce se câştigă: un parc modern, cu aşezările romane la vedere, cu copăcei tineri, iarbă mai îngrijită, o fântână arteziană baroacă, nişte alei plimbabile şi vizitatori care vor poposi în condiţii decente TOT în Parcul Custozza. Sperăm noi. Orice realizare se compune dintr-o jertfă şi un efect.
Opinia mea despre Parcul Custozza e neinteresantă, n-am afinităţi nostalgice, nu am stat niciodată pe vreo bancă în Custozza, nu m-am plimbat niciodată prin el, e atât de mic, încât dacă faci două tururi, ameţeşti, nu-mi place cum este amenajat, nu-mi place asfaltul de pe alei, nu-l consider parcul studenţilor şi nici al Universităţii, pentru că NU E. Părţi bune: o oază de verdeaţă în Cetate, într-un loc unde nu poluează decât maşinile celor care lucrează la Universitate şi ale studenţilor comozi.
Sunt la mijloc. Vreau motive şi argumente de înclinare.
Bungust.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Florin Roman
luni, 07.03.2011 at 22:41
Multumesc pentru impartialitate. Faci cinste bloggerilor iar tinerii din parc m-au rugat sa iti multumesc.
Roadkill
luni, 07.03.2011 at 23:10
parcul a fost lasat in paragina exact pt oamenii care nu au ce face decat sa comenteze la orice se misca prost. s-a lasat in paragina de ani buni pt ca planul clocotea in mintea cuiva.
eu daca am un shobolan in casa nu-mi daram casa ci omor shobolanul!
si tineri am vazut in fiecare zi acolo. studenti ,etc. mamici la fel. poate cum ai trecut pe timpul serii nu ai vazut mare lucru, de frica ciorilor pe care primaria trebuia sa le inlature. si nu iti este permis sa te iei de nici un om, indiferent cum arata, se comporta sau ce face! soiosi, emoisti, macar lupta ca sa aiba un spatiu verde!~~!!!!!!!!!
Dan Agrisan
luni, 07.03.2011 at 23:54
Eu, unul, m-am plimbat prin el si am stat de cele mai multe or nu pe banci, pentru ca erau ocupate, ci pe jos, pe iarba sau pe frunze, depinde de anotimp. Da, nu e cel mai mare si mai frumos parc din lume si e in constanta degradare. Ideea e ca, in cazul asta parcul trebuie salvat nu deformat. Si am si eu cateva observatii, tot pe puncte:
La punctul 3 – in mod normal nu ar trebui sa cada copaci pe masini, pentru ca accesul masinilor ar trebui restrictionat pe cat posibil in cetate;
La punctul 6 – s-a tot vorbit de gainatul ciorilor. Nu s-a vorbit, insa, de ce nu se face nimic pentru ca acele cuiburi de ciori sa dispara. Cat priveste copaceii dragutei (vreo 10, probabil) care vor fi plantati, e vorba de niste arbusti, care vor da oxigen ZERO, si care, niciun caz nu vor semana a castani. Asezari romane? Cu o fantana baroca si o piata medievala, dar fara spatii verzi? Adica kitsch-ul istoric total.
Cristi
marți, 08.03.2011 at 00:27
Sincer acuma, cum de ai ajuns jurnalist? Plus de asta ai un spirit foarte obiectiv despre eveniment.
galacris
marți, 08.03.2011 at 00:29
Eunt convins ca cel ce a scris articolul doar a trecut pe langa parc si atat. Eu va spun sincer, ptr mine e unul din singurele locatii din oras unde VARA chiar simt racoarea. Pot spune ca vara, aproape zilnic, am stat in acest parc, dar nu pe una din acele banci pline de gainat. Si am stat ore intregi la umbra, aer curat si bucurandu-ma de acei rockeri cu ghitarile lor si fredonand in gand multe din melodiile lor. Ba mai erau si alti tineri care incercau dansuri sincron. Ba erau si mame care se bucurau de umbra copacilor de pe vremea unirii. Da’ stau si ma intreb cate amenzi a dat politia acolo ptr vreo tulburare a linistii publice, distrugere, bataie, etc? Eu nu am auzit de asa ceva. Si cica acolo stau roacckerii si emo-istii si se consuma etnobotanice. Ma repet: vara lui 2010 am stat multe zile cate o ora doua dupa-masa si seara sa ma relaxez in acel loc. Si m-am simtit tare bine.
Dar, in cativa ani, o sa avem acolo piatra cubica si o fantana care nu o sa imi tina de umbra decat umbrela terasei unde o sa bubuie fitele si mofturile orasului band o cafea cu 3 euro si o bere la halba cu 5euro. oare autorul a fost vreodata in parcul central din cluj? a vazut cele doua alei care taie parcul de la un capat la altul si care sunt din pamant? Nici beton nici piatra cubica!! Si acolo copacii sunt de zeci de ani si tin racoare vara. Ciorile din parcul custoza pot fi alungate si altfel. Ciorile apar doar seara, cam pe cand se lasa intunericul. Cand putem alege oalta locatie din oras.
Bungust
marți, 08.03.2011 at 09:42
@Dan Agrisan, kitsch istoric total e prea dur spus. Ne axam foarte mult pe trecut si nu vedem in viitor. Acum nu tre sa vedem dale si fantani grotesti, fara verdeata. Dar sa ne punem intrebarea: daca nu e chiar asa cum am auzit? Daca va fi frumos? Daca acest parc va placea? Asa cum acum sunt oameni care il plac si care nu, tot asa vor fi si atunci. Sa nu lasam Unirea sa obtureze perspectivele. Ne hranim din trecut, dar avem nevoie de hrana si pentru viitor.
Dan Agrisan
marți, 08.03.2011 at 10:49
@Bungust. Da, e dur spus, dar tot kitsch ramane o alaturare de baroc cu medieval si cu roman. Sau cel putin, mie imi ridica niste semne de intrebare asupra necesitatii taierii unor copaci. Cum am tot spus si pe alte forumuri, in astfel de cazuri nu poti sa iti pui intrebarea „Daca va fi frumos?”, pentru ca daca Doamne fereste nu e frumos, te trezesti cu copacii taiati si nu poti sa pui altii in loc. De asta e nevoie de mai multa transparenta din partea autoritatilor locale, lucru pentru care militez si eu si cu care inteleg ca si tu esti de acord.
admin
marți, 08.03.2011 at 11:25
a vazut careva dintre voi cum arata proiectul, o macheta a zonei, sau macar o schita? Nici nu stim ce vor sa faca acolo…@Emanuel Dragusin, ai putea sa pui la tine pe blog ( ti-l mai actualizezi si tu) niste fotografii cu macheta piatetei si a zonei. Profita si tu de faptul ca esti angajat la Grup Corint si le faci PR-ul si rupe misterul care ii nelinisteste pe oamenii astia.
Dan Agrisan
marți, 08.03.2011 at 11:34
@admin: Eu am vazut doar ca, conform proiectului, in urma implementarii acestuia proportia de spatiu verde din cetate va scadea de la 14% la 2.3%. Nu e gluma, nu e dezinformare.
admin
marți, 08.03.2011 at 11:52
@Dan Agrisan, nu stiu asta. nu este oficial. n-am vazut nimic pana acum. Astept sa faca public proiectul. Reamenajarea Cetatii este un lucru extraordinar. Eu sunt de parere ca punerea ei in valoare va ajuta o parte din oras, daca din Cetate se face o afacere in folosul orasului si nu a unui grup de smecheri. Daca parcul asta este ras doar pentru a se face o parcare de hotel, e naspa. E smen ordinar. Sper sa nu fie asa… Cetatea ar putea suplini o parte din pariul pierdut cu investitiile in industrie . Cetatea ar putea sa dezvolte serviciile daca autoritatile fac programe care sa-i tina pe truristi in oras, nu sa-i faca sa plece la Cluj sau la Sibiu pentru ca in Alba, seara, se moare de plictiseala.
Bungust
marți, 08.03.2011 at 09:42
@Cristi, sincer acum, nu sunt jurnalist.
Bungust
marți, 08.03.2011 at 09:45
@golacris, am trecut doi ani pe trotuarul de langa parc, in fiecare zi. Nu era mai nimeni la ora la care treceam. Iar seara, la fel. E drept ca e doar punctul meu de privire, nu e generalist, nu detine adevarul total, lasa loc si de alte pareri.
Partea cu sucul de 3 euro la terasa si cu stundeti cocalari, cu masini parcate pana in buza fantanii nu stim daca va fi adevarata. E doar o proiectie.
Bungust
marți, 08.03.2011 at 11:24
@Dan Agrisan, clar ca sunt de acord cu transparenta. Dar cum e acum e frumos? Daca nici acum nu e frumos si nici atunci nu va fi… Asta e scepticism. Are rolul lui in acest caz, dar ne hranim prea mult din trecut, zic eu.
Ia ca exemplu locul unde e Pub13 acum. Acolo era raiul vagabonzilor, drogatilor, celor pe care nu-i tineau nevoile in pantaloni, loc ideal de violat femei, pestera de talhari, ce vrei. De ce nu s-a facut lant uman cand s-a restaurat? De ce nu l-au vrut asa eco, cu cacateii la vedere, cu pampoanele maldar, cu seringi pe jos? Inteleg, acolo nu a fost vorba de verdeata, de parc, ca aici.
Santurile Cetatii erau populate de cei mai dubiosi indivizi. Femeile avea o teama fantastica sa treaca pe porti, sa mearga inspre bisericuta sau pe langa ziduri. Acum e lumina, garzi, curat, PAVAt.
Era o gramada de verdeata in santuri. Libera, salbatica, plina de oxigen si de serpi, de sticle de plastic si de gunoaie. Aia era natura? Tuturor le-a convenit cand au fost curatate.
Asta ma deruteaza.
admin
marți, 08.03.2011 at 11:32
@Bungust, cine i-a impiedicat sa faca curatenie in santuri? Cine i-a impiedicat sa amenajeze parcul, sa faca alei, sa-l ilumineze? Nu i-a impiedicat nimeni. Daca facem comparatii intre parcurile din Alba Iulia, toate parcurile au alei pavate, asta are bitum de 20 de ani. Tot orasul are borduri, parcul asta nu are…Se vede de la o posta ca nu s-a investit in el, a fost lasat in grija ciorilor….
Dan Agrisan
marți, 08.03.2011 at 11:38
@Bungust: nu as vrea sa se inteleaga ca sunt impotriva curatarii unor maidane precum santurile cetatii si nu am spus niciodata ca nu s-au facut lucruri bune in cetate. De altfel, pot sa postez poze de la nunta mea facuta la … Trei Fortificatii. Si nu protestez din scepticism, ci din cauza ca lumea trebuie sa constientizeze ca nu poti sa dobori niste arbori seculari si apoi sa pui intrebari, acestea se pun inainte.
Bungust
marți, 08.03.2011 at 12:07
@admin, au fost destule voci si atunci, dar dupa ce s-a vazut ca e frumusel locul, au dat-o pe afacerisme. In fine.
E real ca buna ziua ca in acest parc nu s-a facut nimic. Bine ca nu s-au pus borduri si pavele.
Insa, peste toate, nu stim daca aceste lucruri s-au petrecut programat si cu scop sau nu. Aici trebuie gandit limpede si tras de limba arhitectul, proiectantul si cel care executa lucrarea.
Intreba cineva ca de ce nu s-a ingrijit Universitatea de acest parc. Chiar, de ce? Spatiile verzi de pe langa universitatile de pe dincolo sunt amenajate de conducere si de studenti. La noi nu s-a putut?
Bungust
marți, 08.03.2011 at 12:08
@Dan Agrisan, se si pun intrebarile inainte si cei care sunt in masura trebuie sa raspunda. Dar daca intrebarile nu sunt puse unde trebuie, cine e de vina? Muncitorul care conduce buldozerul sau omul care se pune in fata lui?
popa tiberiu
marți, 08.03.2011 at 22:19
bravoo domnu hava nu vrei sa inchiriezi cumvza piateta asa cum ai inchiriat talciogu 9 hectare cu 2 lei ma oferrrr sau ceata lu paul voicu . va rog verificati in ce conditii a dat targu
Pingback: Daca te bagi in laturi, te mananca porcii | bungust.com