Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

7 noi străzi din Alba Iulia vor fi botezate. Află care sunt acestea și cât de inspirate sunt denumirile


Publicat

Dezvoltarea recentă a orașului cu zone rezidențiale a dat naștere câtorva străzi private noi. Consiliul Local Alba Iulia va supune la vot, în ședința de marți, noile denumiri ale acestora. Vă prezentăm mai jos numele străzilor, cât și originea acestor denumiri.

„Construcțiile finalizate, în număr mare, sunt în prezent locuite. Odată cu acțiunea de construire s-au conturat străzile aferente cartierelor de locuit. Numărul mare de cereri pentru atribuire de denumiri de străzi este solicitat de cetățeni în vederea obținerii numerelor de casă pentru întocmirea actelor de proprietate și identitate și a inițierii procedurilor de dotare cu rețelele edilitare (electrice, gaz, apă).

Denumirile de străzi propuse sunt:

Alba Iulia

Strada Șiria – Stradă privată înfundată cu acces din strada Emil Racoviță, paralelă cu strada propusă nr. 1 la nord și strada Humulești la sud (Șiria, în maghiară Vilagos, în germană Hellburg, în traducere „Cetatea Luminată”, este un sat în partea centrală a județului Arad, la contactul dintre Câmpia Aradului și Munții Zarandului. Este localitatea natală a scriitorului Ioan Slavici)

Strada Atelierului – stradă publică înfundată cu acces din strada Alexandru Ioan Cuza

Continuare Strada Elixirului – prelungirea străzii cu aceeași denumire

Strada Gheorghe Marinescu – stradă privată cuprinsă între strada Ana Aslan  și strada propusă nr. 4b (n. 28 februarie 1863, București – d. 15 mai 1938, București, a fost medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru al Academiei Române, fondatorul Școlii Românești de Neurologie, cunoscut și pentru colaborarea cu Ana Aslan în domeniul medicinei)

Continuare Strada Mihail Sadoveanu – prelungirea străzii cu aceeași denumire

Pâclișa

Strada Scurtă – stradă publică înfundată cu acces din strada Coastei

Partoș

Strada Gheorghe Sion – stradă privată cuprinsă între strada Nicolae Golescu și digul râului Mureș (A fost un scriitor român bucovinean, membru titular al Academiei Române. Se trage dintr-o familie boierească din Hârșova, județul Vaslui. În 1848, a luat parte la mișcarea revoluționară din Moldova. În 1860, a scos „Revista Carpaților”. A scris versuri și teatru fără o valoare deosebită. Proză memorialistică, remarcabilă prin culoarea și fluența evocării, cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă, realizând în cuprinsul povestirii valoroase nuvele autohtone. A tradus din clasici și romantici francezi. A rămas în conștiința populară versuri scrise de Sion precum „Mult e dulce și frumoasă/Limba ce-o vorbim” sau „Astăzi anul se-nnoiește/Plugușorul se pornește”).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. NEpatriot

  marți, 25.09.2012 at 09:24

  Propun si eu cateva denumiri de strazi(in ton cu realitatea contemporana):
  – cu motive economico-financiare: strada saraciei, strada salariului mizerabil, strada muncii in zadar, strada somerilor.
  – cu motive sociale: strada grofilor, strada nesatuilor, strada patronilor, strada infatuatilor.
  – cu motive trendy: strada fitzelor, strada mallurilor, strada shoppingului (shoppingarilor)
  – cu motive de relief: strada noroiului, strada scufundarii, strada gropilor, strada ogaselor, strada torentilor, strada craterelor, strada nisipurilor miscatoare si de ce nu strada fara de intoarcere.
  Nu as dori ca din pricina acestor denumiri, cineva sa se simta ofensat (articolul este un pamflet si asemanarea cu personajele reale este pur fictiva).
  Va invit sa aduceti completari cat mai pertinente cu denumiri pentru strazile orasului nostru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Centrul orașului Alba Iulia ”împânzit” peste noapte de mesaje care îi îndeamnă pe cetățeni să meargă la vot

Publicat

Centrul orașului Alba Iulia a fost ”împânzit” peste noapte cu mai multe autocolante pe care este scris un mesaj ce îi îndeamnă pe oameni la vot. 

În mai multe scări de bloc, pe stațiile de autobuz, în preajma secțiilor de votare și pe semnele de circulație au fost lipte în noaptea de sâmbătă spre duminică autocolante pe care este scris mesajul ”Ești prea deștept ca să fii ignorant. Mergi la vot!”, iar cu roșu este scris ”Atenție este un singur tur”.

Până la această oră, în județul Alba au mers aproape 4% dintre alegători. Secțiile de vot s-au deschis de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mii de gospodării fără energie electrică după FURTUNĂ în Apuseni. Copaci doborâți de vânt, azi noapte, peste liniile de curent

Publicat

colaj furtuna copaci rupti

O furtună puternică a lăsat fără energie electrică, vineri după-amiaza, mii de gospodării din zona Munților Apuseni și la Întregalde, în județul Alba. Vremea rea și vântul puternic a continuat și pe timpul nopții.

Mai mulți copaci au căzut pe liniile de alimentare 20KV și au rupt cablurile.

Au rămas fără energie electrică localități din zona Munților Apuseni, azi noapte: Abrud, Roșia Montană, Bucium, dar și la Întregalde.

Potrivit directorului SDEE Alba, Marius Ceteraș, echipele au lucrat toată noaptea pentru remedierea situației.

În cursul nopții, vântul puternic a mai rupt alți copaci, iar de la ora 1.00 o parte din orașul Abrud si comunele Bucium, Mogoș și Întregalde au rămas fără energie electrică.

La ora 5.30, în majoritatea zonelor alimentarea cu energie electrică a fost reluată. Au mai rămas doar câteva cazuri izolate la care se mai intervine.

Toate secțiile de vot din zonă sunt acum funcționale.

Reamintim că județul Alba a fost sub Cod Portocaliu de furtună, până azi noapte la ora 3.00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bogdan Lazăr, candidatul ALDE Alba, a votat pentru o schimbare în administrația locală

Publicat

Candidatul ALDE Alba pentru Primăria Alba Iulia, Bogdan Lazăr, a votat astăzi pentru o schimbare în administrația locală, după cum chiar el a declarat într-o postare pe Facebook. 

”Am votat astăzi cu speranța ca 30 de ani au fost de ajuns! Am votat pentru un oraș cu adevărat prosper, care să ne dea încredere nouă tinerelor generații că merită să luptăm pentru viitorul nostru, că nu am greșit atunci când am decis să rămânem în Alba Iulia, să rămânem în România!

Am votat de asemenea cu un sentiment de mare dezamăgire văzând cât de mult s-au zbătut unii cheltuind iresponsabil câteva miliarde de lei din bugetul local în ultimele 3 săptămâni, pentru a salva imaginea unui mandat dezastruos. Și cu o amărăciune și mai mare în suflet că nu toți conștientizează astfel de gesturi care ne afectează pe toți!

Una peste alta am încredere că Alba Iulia este pregătită totuși să întoarcă pagina și să o luăm de la capăt… Și măcar de data aceasta să facem lucrurile așa cum trebuie!

Noi generatia tanara suntem gata si suntem pregatiti sa preluam o mare responsabilitate pe umerii nostri!
Am votat pentru binele acestui oraș, pentru ca sunt convins ca daca vom dori cu toții cu adevărat o schimbare, atunci ne va fi bine tuturor!!! Altfel le va fi bine doar celor care au confiscat acest oraș de 30 de ani și va fi o vină colectivă! Pentru că de data aceasta chiar avem o șansă! O ȘANSĂ UNICĂ LA O SCHIMBARE SĂNĂTOASĂ!”, a scris acesta pe Facebook.

sursă foto: Facebook – Bogdan Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI locale 2020: PREZENȚA la vot pe orașe în județul Alba. Cei mai mulți alegători au mers la urne la Câmpeni

Publicat

Până la ora 10.00, au votat 22.621 dintre cei 310.563 cetăţeni cu drept de vot din județul Alba. Prezența la vot este de 7,28%, ușor mai mică față de cea din 2016 (7,48%).

Vă prezentăm prezența la vot pe orașe și municipii (ora de referință 10.00):

Alba Iulia – 5,74 %

Aiud – 5,35%

Sebeș – 5,49%

Blaj – 5,97%

Ocna Mureș – 4,93%

Cugir – 6,44%

Câmpeni – 12,39%

Abrud – 8,97%

Baia de Arieș – 6,61%

Zlatna – 8,08%

Teiuș – 8,94%

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate