Connect with us
Advertisement

Eveniment

8 mai: Sfântul Apostol Ioan sau Ioan Evanghelistul, sărbătorit în Biserica Ortodoxă. Contradicțiile din jurul acestor nume

apostolul ioan

Publicat

8 mai: Sfântul Apostol Ioan sau Ioan Evanghelistul este sărbătorit în calendarul ortodox la această dată.

Totuși, există controverse cu privire la faptul că Apostolul Ioan și Ioan Evanghelistul ar fi una și aceeași persoană. 

Autorul Evangheliei după Ioan este considerat, în mod tradițional, una și aceeași persoană cu Apostolul Ioan. Totuși, datele arată că nu ar fi chiar așa.

Datarea evangheliei după Ioan între 90-120 e.n., precum și faptul că autorul textului nu cunoaște exact geografia Palestinei, a exclus posibilitatea ca autorul acestei evanghelii să fie o persoană din cercul ucenicilor lui Isus din Nazaret.

8 mai: Sfântul Apostol Ioan sau Ioan Evanghelistul

În timp ce dovezile asupra identității reale a autorului Evangheliei după Ioan lipsesc, unii cercetători cred că evanghelia a fost dezvoltată de un cerc sau școală întemeiată de Ioan, spre sfârșitul secolului întâi, școala fiind posibil situată în Efes.

Cele trei epistole ioaneice seamănă între ele ca terminologie, stil și situare generală, potrivit Britannica.

Ele sunt în mod aproximativ legate de Evanghelia după Ioan și ar fi putut rezulta din teologia acestei evanghelii.

Aceste epistole sunt considerate în mod consensual ca fiind produse de comunitatea ioaneică din Anatolia.

Referiri timpurii la epistole, organizarea bisericii care reiese din textul lor și lipsa unei referiri la persecuție sugerează că ele au fost scrise la începutul celui de-al doilea secol.

Nu există nici un izvor istoric de încredere care să arate că autorul Evangheliei după Ioan s-ar fi numit în mod real Ioan, evanghelia sa fiind publicată în mod anonim.

Totuși, tradiția creștină spune că el este una și aceeași persoană. Mai mult, în unele interpretări religioase el este identificat și cu Ioan Teologul. Alți autori consideră însă că sunt persoane diferite.

Apostolul Ioan, cel ”mult iubit de Iisus”

Denumit în Evanghelia după Ioan „apostolul cel mult iubit de Iisus”, el a fost martor ocular al crucificării Mântuitorului.

Ar fi întreprins mai multe călătorii misionare în Asia Mică. Legendele susțin că a refuzat să aducă ofranda cuvenită în templul roman al zeiței Artemis din Efes (azi în Turcia) în timpul persecuțiilor anticreștine ale lui Domițian (81-96 d.C.), fapt pentru care ar fi fost arestat și dus la Roma, unde ar fi fost supus la chinuri, prin scufundare într-un vas cu ulei fierbinte, lângă Porta Latina (pe acel loc s-a construit apoi Biserica „Oratorio di San Giovanni in Oleo”).

Exilat pe insula Patmos (Grecia), ar fi scris Apocalipsa lui Ioan în anul 95 d.Cr., iar după moartea împăratului Domițian (96 d.C.) s-ar fi întors la Efes, scriindu-și Evanghelia în jurul anului 100 d.Cr.

Dincolo de orice contradicții, Sfântul Ioan Evanghelistul rămâne una dintre cele mai importante figuri din istoria creștinismului și este cunoscut pentru contribuțiile sale la creștinismul primar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement