Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce s-a întâmplat la World Trade Center în 2001. Cine au fost românii care au pierit în atentatele teroriste. Unul era din Abrud

Publicat

Atentatul de la World Trade Center (WTC) a avut loc la 11 septembrie 2001 și este unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie. Iată informații cheie despre acest atentat:

Data și locul atentatului: La 11 septembrie 2001, teroriștii al-Qaeda au comis atentate sinucigașe la World Trade Center din New York City. Aceste atentate au avut un impact devastator.

Planurile atentatului: Al-Qaeda, o organizație teroristă condusă de Osama bin Laden, a planificat și coordonat atacurile.

19 teroriști au preluat controlul asupra a patru avioane comerciale și le-au folosit ca instrumente de distrugere.

Două dintre aceste avioane au lovit cele două turnuri gemene ale WTC, un al treilea a lovit Pentagonul în apropiere de Washington, D.C., iar al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prăbușit în Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să recupereze controlul asupra aeronavei.

Pierderi de vieți omenești: Atacurile teroriste de la WTC au provocat pierderea a aproximativ 2.977 de vieți omenești, incluzând victimele din avioane și cele de la sol. Este unul dintre cele mai letale atentate teroriste din istorie.

Colapsul turnurilor gemene: Cele două turnuri gemene ale WTC au suferit daune structurale grave în urma impactului avioanelor și a incendiilor care au urmat. Ambele turnuri s-au prăbușit în timpul atacului, provocând distrugeri masive și eliberând cantități semnificative de praf și cenușă.

Reacția internațională: Atentatul de la WTC a stârnit o reacție internațională puternică împotriva terorismului și a dus la declanșarea Războiului împotriva Terorismului de către Statele Unite și aliații lor.

Afganistanul a fost invadat în 2001 pentru a-l elimina pe Osama bin Laden și pentru a desființa bazele al-Qaeda.

Securitate și schimbări în politica externă: Atentatul a condus la modificări semnificative în politicile de securitate, în reglementările de călătorie și în abordările politice ale multor țări.

A avut, de asemenea, un impact profund asupra modului în care guvernele și societățile din întreaga lume au abordat problema terorismului și securității naționale.

Atentatul de la WTC rămâne un moment crucial în istoria contemporană și are un impact semnificativ asupra politicilor, societăților și vieților oamenilor până în ziua de azi.

Este adesea menționat ca 9/11 și este comemorat anual în memoria victimelor și pentru a reafirma angajamentul în lupta împotriva terorismului.

Românii care și-au pierdut viața în atentatele de la World Trade Center

Cinci cetăţeni americani de origine română și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. Unul dintre ei era originar din Abrud, județul Alba.

Eugen Gabriel Lazar s-a născut în anul 1974 și a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade.

Copil curios, elev și student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer.

El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene.

În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 și astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă. ”Mereu își punea întrebarea cum funcționează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoașterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munții Catskills.

Era fascinat de muzică și de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar și brutar priceput, obișnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed.

Citește și Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla în turneu la New York. Au vizitat WTC cu câteva zile înainte

Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor.

Se căsătoriseră în 1996, iar cu putin timp înaintea atentatului își reînoiseră jurămintele, avuseseră o petrecere, iar apoi a urmat o vacanță.

Corina și Alex se făceau mereu remarcați de către oamenii din jur prin seriozitatea și sârguința de care dădeau dovadă.

Munceau foarte mult și se bucurau de ceea ce considerau a fi șansa de a putea trăi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald.

Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție”, mărturisește una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud.

Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Alături de cei cinci a murit și un cetățean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chișinău.

Arkady emigrase în New York împreună cu soția, Zhanna Galperina și fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax