Connect with us
Publicitate

Eveniment

Academicianul Eugen Simion a murit. Fostul preşedinte al Academiei Române avea 89 de ani

foto: captura video Albatv

Publicat

Doliu în cultura din România. Academicianul Eugen Simion, critic și istoric literar, a murit, astăzi, la vârsta de 89 de ani.

Anunțul a fost transmis agenției Agerpres de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Fostul președinte al Academiei Române era internat, cu probleme cronice de mai multă vreme la Spitalului Elias din București.

Eugen Simion era un apropiat al județului Alba și a participat de multe ori la evenimentele culturale din județ, mai ales la Târgul de Carte Alba Transilvania. Spunea ca vine la Alba Iulia ca într-o Catedrală.

YouTube video

Eugen Simion –  Activitatea culturală, științifică și publicistică

Scriitor şi critic literar, Eugen Simion era preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române şi director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, conform site-ului Academiei Române.

Eugen Simion era membru titular al Academiei Române din 1992 (corespondent – 1991), iar între 1998 şi 2006 a condus acest for.
A debutat publicistic cu un articol despre Caietele Eminescu în revista „Tribuna” (1958).

A început să colaboreze frecvent la revistele „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața românească”.

Din 1968 a colaborat săptămânal la „România literară” și din 1991, la „Literatorul”.

Din 1983 este redactor al revistei „Caiete critice”, revistă de critică și teorie literară, iar din 1990, director al publicației. În 1993 a devenit membru al Academiei Române. În anul 1998 a fost ales președinte al Academiei Române, informează Wikipedia

Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

În 2006 și-a încheiat mandatul de președinte al Academiei Române. În prezent este președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române. A scris în mod regulat la ziarul „Ziua”.

A publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate. Este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, 2004-2009, un proiect grandios, care a fost atacat însă de unii critici. Din 2005, sub numele Ariergarda avangardei, ține o rubrică permanentă în revista „Cultura”.

Este președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate