Connect with us
Publicitate

Educație

Activitățile online în universități, reglementate prin modificări în Legea educației. Alte măsuri decise de Guvern

Publicat

Guvernul a aprobat joi modificarea Legii Educației, astfel încât să fie reglementate și cursurile online în universități, așa cum s-a procedat temporar în perioada pandemiei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că este vorba despre ”măsuri în domeniul educaţiei din care face parte introducerea posibilităţii de a organiza în format digital unele activităţi corelate cu specificul domeniului începând din toamna acestui an, pe baza unor standarde de calitate pe care ARACIS urmează să le elaboreze într-un termen de 60 de zile”.

Declarații de la minutul 14.00

Prin ordonanță de urgență, se prevede că unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS.

Vezi și Majorarea premiilor pentru olimpici și admitere pentru ei fără examenul de Evaluare Națională, la liceu. Modificări în lege

Modificările propuse la Legea Educației pentru universități

Art 139 alineatul (1) litera a) din Legea Educației:

  • Forma de învățământ cu frecvență este caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/zilnic pe parcursul semestrului şi presupunând întâlnirea studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare în spaţiul universitar.
  • Unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS.

Completarea art. 139 din Legea Educației cu trei noi alineate, alin. (2), (3) și (4):

  • Activitățile de evaluare continuă și sumativă de tip examen, în cazul formei de organizare cu frecvență, frecvență redusă și la distanță a programelor de studii universitare de licență și masterat, se realizează în condițiile întâlnirii nemijlocite în spațiul universitar.
  • ARACIS va elabora standarde de calitate cu privire la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, diferențiat pentru formele de organizare prevăzute la alin. (1), și în raport de domeniile și ciclurile de studii prevăzute la art. 137 alin. (4) din Legea 1/2011. Standardele de calitate prevăzute la alin. (3) vor fi elaborate de către ARACIS în termen de maximum 90 de zile, de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.
  • Pe baza aplicării standardelor de calitate, instituțiile de învățământ superior au dreptul de a organiza programe de studii în condițiile prevăzute la alin. (1), urmând ca ARACIS să verifice respectarea acestora în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității desfășurate în condițiile art. 31, respectiv, după caz, art. 33 alin. (3) din OUG 75/20015, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare definește forma de învățământ cu frecvență în cuprinsul la art. 139, ca fiind caracterizată prin întâlnirea nemijlocită, în spaţiul universitar, a studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare. De asemenea, acreditarea instituției de învățământ superior realizată în urma evaluarii calității programelor de studii are în vedere conform prevederilor legale doar formele de învățământ consacrate în Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare. În actul normativ anterior menționat nu este reglementată forma de învățământ online sincron, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Se reglementează definiția cursului online sincron:

  • cursul la care studenții și cadrele didactice participă în același timp, dar în locații separate, în general altele decât campusul universitar.

Studiile universitare de licență în domeniul artele spectacolului, prelungite la 4 ani

Modificarea art. 150 alineatul (2) din Legea Educației:

  • La învăţământul cu frecvenţă, durata specifică a studiilor universitare de licenţă este de 3-4 ani, după caz, şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii.
  • Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniile: artele spectacolului, ştiinţe inginereşti, ştiinţe juridice şi teologie pastorală este de 4 ani, iar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcţie de arma sau serviciul şi specialitatea militară.

Instituțiile de învățământ superior care au în structura lor programe de studii universitare de licență în domeniul artele spectacolului au constatat necesitatea extinderii duratei programului de studii de la 3 la 4 ani, se arată în documentație.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate