Connect with us
Advertisement

Educație

Cresc premiile pentru elevii olimpici și admitere fără examenul de Evaluare Națională, la liceu. Noile modificări din lege

Publicat

Premiile acordate olimpicilor vor fi majorate, iar aceștia se vor putea înscrie la liceu fără să mai susțină probele de Evaluare Națională. Modificările în Legea educației sunt aprobate joi, 26 mai, de Guvern.

UPDATE: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări, la finalul ședinței de Guvern, despre modificările făcute în lege:

”În contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiade cu etape internaționale ajunge la până 12.550 lei premiul I, peste 4000 lei mențiunea, pentru etapa regională premiul I este 4.440 lei și 2.550 lei – mențiunea, aveam un sistem ridicol de recunoaștere a performanței la nivel național. Premii naționale care să pornească de la 65 de lei și să se oprească la 150 de lei pentru un elev care a fost primul în țară la o anumită olimpiadă au fost considerate ridicole de Guvern, pe bună dreptate”, a declarat ministrul.

Declarații de la minutul 14.00

 

Se majorează cuantumului stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale (completarea art. 57 din Legea educației):

  • i) pentru premiul I: 1000 de lei (anterior 300 lei)
  • ii) pentru premiul al-II-lea: 700 de lei (anterior 200 lei)
  • iii) pentru premiul al- III-lea: 500 de lei (anterior, 100 lei)
  • iv) pentru mențiuni: 300 de lei (anterior 65 lei)

 

”În ceea ce privește cadrul legal în vigoare aplicabil elevilor cu performanțe deosebite, acesta nu asigură condițiile necesare pentru ca elevii să fie stimulați să obțină performanță. Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare prevede faptul că statul sprijină copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte atât în unităţi de învăţământ, cât şi în centre de excelenţă.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Pentru sprijinirea copiilor şi a tinerilor capabili de performanţe înalte, Ministerul Educaţiei organizează competiţii şcolare, extraşcolare şi extracurriculare, tabere de profil, simpozioane şi alte activităţi specifice şi acordă burse şi alte forme de sprijin material şi financiar.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a VIII-a, la Română și Matematică, din ultimii ani, inclusiv testele de antrenament

Normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare, extraşcolare şi extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiaţi, profesorilor care iau pregătit şi unităţilor şcolare de provenienţă a premianţilor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ordonanța mai prevede că se asigură cadrul legal pentru ca autoritățile administrației publice locale să poată acorda din bugetele proprii, premii pentru elevii care au obținut performanțe deosebite la olimpiade naționale și internaționale și la concursuri și competiții naționale și internaționale.

Alocație de 200 de lei la olimpiade

Prin completarea articolului 111 din Legea educației, se stabilește un cuantum de 200 de lei/zi/participant pentru finanţarea organizării olimpiadelor naționale școlare. Finanțarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, prevede ordonanța.

În prezent, alocația de cazare și hrană/elev la olimpiade este de 100 lei pe zi.

Admitere fără Evaluare Națională pentru olimpici

Potrivit proiectului de ordonanță de Guvern, absolvenții clasei a VIII- a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școalare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Procedura de înscriere va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, vor putea fi înscriși la filiera/ profilul/ specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/ competiției internaționale.

Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/ competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea este aprobată anual prin ordin al ministrului educației.

Modificările se fac prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011.

”Conform art.151 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în acest moment este asigurat accesul la studiile universitare de licenţă a absolvenților învățământului liceal care au obţinut, în perioada studiilor liceale, distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără susţinerea concursului de admitere, pe locuri finanţate de la buget.

Nu sunt prevăzute măsuri similare și pentru absolvenții învățământului gimnazial care doresc să-și continue studiile, fără a suține evaluarea națională, în învățământul liceal, la filiere/profiluri și specializări corespunzătoare domeniului în care au obținut premiul I la etapa națională, respectiv premii la etapa internațională a olimpiadelor școlare”, se arată în documentația proiectului de OG.

Burse de performanță și pentru elevii din învățământul particular

Pentru performanțele obținute la olimpiadele internaționale, bursele vor fi acordate tuturor elevilor premianți care au reprezentat România, indiferent de sistemul de învățământ – public sau privat.

Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular vor beneficia de bursă de performanță.

În prezent, ”elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social, în timp ce rezultatele deosebite obținute de elevii din învățământul particular în cadrul competițiilor naționale și internaționale nu sunt recompensate”, se mai arată în proiect.

Bursa de performanță pentru elevi este de 500 de lei, potrivit legislației în vigoare. Aceasta se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației
  • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației
  • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement