Connect with us
Advertisement

Educație

Admitere școli militare 2022: înscrieri pe locurile de maiștri militari, până în 10 iunie. Condiții și calendar pentru selecție

Publicat

Persoanele interesate de carieră militară se pot înscrie pe locurile de maiștri militari la instituțiile de învățământ MApN, până în 10 iunie. Specializarea este de nivel postliceal.

Maiștrii militari îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă/conducere a unor structuri tehnice de suport logistic sau funcţii de execuţie.

Maiștrii militari deţin competenţe de utilizare, administrare, întreţinere şi reparare a armamentului şi tehnicii, în vederea asigurării operativităţii acestora, potrivit MApN.

Vezi și ADMITERE școli militare 2022: Locuri și condiții pentru candidați. Înscrieri la școli postliceale, colegii, academii militare

Formarea maiştrilor militari se realizează prin programe de studii postliceale cu durata de 2 ani, pentru toate cele trei categorii de forţe ale armatei: terestre, aeriene și navale.

În carieră se începe, de regulă, cu gradul de maistru militar clasa a V-a şi se poate avansa până la gradul de maistru militar principal.

Planul de școlarizare

Ministerul Apărării Naționale dispune de 449 de locuri în 5 şcoli militare pentru formarea maiștrilor militari:

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” din Piteşti (2 ani): 88 de locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judeţul Buzău (2 ani): 110 de locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral I. Murgescu” din Constanţa, judeţul Constanţa (2 ani): 101 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (2 ani): 105 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”din Chitila, judeţul Ifov (2 ani): 45 de locuri

Condiţiile şi criteriile de recrutare şi selecţie

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
  • să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
  • să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
  • să fie declarat “Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale – numai cei care optează pentru programe de formare în cadrul cărora se desfășoară activități aeronautice militare sau pentru Forțele Navale.

Criterii specifice de recrutare pentru formarea prin parcurgerea studiilor postliceale militare:

  • să aibă vârsta de cel mult 28 de ani împliniţi în anul organizării concursului de admitere;
  • să fie absolvenţi ai învăţământului liceal, militar sau civil, cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere.

Criterii specifice de recrutare pentru formarea prin parcurgerea cursului de formare a maiștrilor militari în activitate:

a) să aibă vârsta de cel mult 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare;

b) să fie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat;

c) să fie absolvenţi ai studiilor postliceale corespunzătoare armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare pentru care se organizează cursul de formare;

d) să deţină atestat/certificat de calificare profesională valabil, necesar exercitării profesiei, prevăzut de legislaţia aplicabilă, în funcţie de specificul locurilor prevăzute în Planul de şcolarizare;

e) să aibă cel puțin 3 ani vechime în serviciu ca soldați/gradați profesioniști în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire și până la data începerii cursului de formare, și să fi fost apreciați prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puțin „Foarte bun”.

Înscrieri și calendarul selecției

Termenul limită pentru înscrierea candidaților este 10 iunie 2022.

Înscrierea se face online sau personal, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar al județului/sectorului de domiciliu.

Centrele zonale de selecție și orientare (CZSO) se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Selecția se desfășoară înainte de admitere, până la data de 30 iunie 2022.

Selecția are loc în centrele zonale de selecţie şi orientare şi constă în:

  • evaluare psihologică: test de aptitudini și de personalitate
  • evaluarea capacității motrice (probe fizice): traseu utilitar-aplicativ, cu baremul 1 min și 45 sec. și alergare pe distanța de 2000 m, cu baremul de 9 min. și 45 sec.
  •  interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocațională a candidaților).

În vederea susţinerii selecţiei, candidatul trebuie să prezinte la CZSO, o adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul examinării este „clinic sănătos şi nu se află în evidenţă sau sub observaţie cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase” şi care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susţinerea probelor sportive, evaluării psihologice şi examinării medicale la intrarea în sistemul militar”.

Examinarea medicală va avea loc după admitere, în unităţi medicale ale Ministerului Apărării Naţionale.

Candidații care optează pentru Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, declarați ”Apt” la examinarea medicală, vor parcurge examinarea medicală specifică şi evaluarea psihologică a aptiudnilor speciale la Centrul de Medicină Navală din Constanţa.

Termenul limită pentru întocmirea/finalizarea dosarelor de candidat este 8 iulie 2022.

Admiterea are loc în 8 august şi constă într-o probă de evaluare a cunoştinţelor la discplinele Matematică şi Limba engleză, aplicată sub forma unui test grilă cu 36 de itemi elaboraţi în concordanţă cu programa şcolară valabilă pentru examenul de bacalaureat, filiera tehnologică.

Regulamentele de admitere (toate informațiile legate de concurs) se publică pe site-urile unităților de învățământ, după aprobarea lor, și pot fi consultate la birourile informare-recrutare.

sursa foto: Facebook Recrutare MApN

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement