Eveniment
Alba Iulia, economii de 490.000 de euro anual dacă ar monta panouri fotovoltaice pe clădirile publice. Cât ar costa investiția
Utilizând potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor publice din Alba Iulia, administrația locală ar putea economisi aproape 490.000 de euro anual, arată datele unui raport publicat joi, 9 iunie, de organizația Greenpeace.
Investiția în sisteme fotovoltaice s-ar ridica la 4 milioane de euro, costurile fiind amortizate în circa 8 ani.
Raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România” a fost realizat de Greenpeace în contextul creșterii record a prețurilor la electricitate în România. Documentul analizează potențialul energiei solare de a contribui la reducerea costurilor cu electricitatea ale primăriilor din țara noastră. „Administrațiile locale din România dețin în administrare un patrimoniu semnificativ de clădiri publice ale căror acoperișuri pot fi utilizate pentru montarea de panouri fotovoltaice și generarea de energie ieftină și curată”, se precizează în documentul citat.
În funcție de economiile anuale posibile, Alba Iulia se află pe locul al doilea într-un clasament în care sunt incluse, printre altele, orașe precum Iași, Oradea, Craiova, Sibiu, Arad sau Baia Mare.
Potrivit raportului „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”, 11 orașe din țară pot economisi peste 4 milioane de euro anual utilizând potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor publice din patrimoniul local.
Potrivit raportului, cele mai mari economii pot fi realizate în orașe cu consumuri mai ridicate de electricitate.
Clădirile din patrimoniul orașelor analizate dețin în medie de trei ori mai multă suprafață de acoperiș disponibilă pentru instalații fotovoltaice decât necesarul pentru acoperirea consumului propriu. Utilizarea capacității excedentare poate conduce la creșterea economiilor la facturile lunare în orașele din România.
La Alba Iulia, consumul de electricitate este de 6.197 MWh iar producția potențială a energiei fotovoltaice a fost calculată la 8.627 MWh.
Potențialul energiei fotovoltaice versus necesarul pentru acoperirea consumului propriu
Potrivit analizei Greenpeace, clădirile publice din municipiul Alba Iulia au o suprafață de acoperiș de 58.500 mp. Necesar de capacitate este de 5 MW, potențialul de capacitate rooftop a panourilor fotovoltaice fiind de 7 MW.
De asemenea, necesarul de producție a fost calculat la 6.531 MWh, iar potențial de producție rooftop a panourilor fotovoltaice la 8.627 MWh.
Conform raportului, costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piețele spot, care variază în jurul valorii de 200 euro/MWh.
Investițiile necesare pentru generarea energiei fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor publice din Alba Iulia se ridică la suma de 4.081.270 de euro.
Evoluția pieței de electricitate și a costurilor energiei solare
Piețele de energie europene și cele globale au cunoscut unele din cele mai mari fluctuații de prețuri în perioada 2020 – 2022, iar efectele asupra consumatorilor europeni au fost în permanență pe agenda publică.
Prețurile la electricitate au scăzut în 2020 în România în urma măsurilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, de la 51 euro/MWh la 40 euro/MWh, o scădere de 22% care nu a fost resimțită de consumatorii finali, marea majoritate având contracte anuale cu prețuri fixe (OPCOM, 2022).
În 2021, pe fondul eliminării restricțiilor severe introduse în 2020 și a relansării economice, cererea de energie electrică a revenit la nivelul celei din 2019, iar prețurile au început să crească din nou. În același timp, prețurile gazelor fosile, de care depinde întregul continent european și care decid prețul final al electricității, au crescut pe fondul limitării exporturilor de gaze ale Rusiei (Bloomberg, 2022) în timpul pregătirii invaziei Ucrainei și a cererii în creștere din partea economiei chineze (S&P Global 2021).
Prețul mediu pentru anul 2021 a ajuns la 104 euro/MWh, de peste 2,6 ori mai mare decât prețul anului 2020. Prețul la electricitate a continuat să crească în 2022 ajungând la recorduri absolute precum cele din luna martie, când prețul mediu a depășit 274 euro/MWh (OPCOM, 2022).
Statul român a încercat să reducă presiunea costurilor în creștere ale energiei prin plafonarea prețurilor finale la consumatori și decontarea costurilor reale prin intermediul furnizorilor.
În contextul în care prețurile electricității variază în prezent în jurul valorii de 200 euro/MWh din cauza dependenței rețelelor electrice de generarea electricității pe baza gazelor fosile, energia solară este cea mai ieftină sursă de energie.
Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care variază în jurul valorii de 200 euro/MWh.
Vezi AICI raportul complet (.PDF)
sursa: greenpeace.org
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News