Connect with us
Advertisement

Actualitate

Alba Iulia şi alte 4 oraşe din România, înscrise în proiectul „Comunităţi eficiente” iniţiat de ALEA Alba

Publicat

Cinci orașe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud, Avrig și Sighișoara) s-au înscris în proiectul Comunități eficiente (Energie Neighbourhoods2) inițiat la noi în țară de către Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA. Este vorba în total despre 18 comunități eficiente însumând aproape 150 de gospodării care au ca scop economisirea în perioada lunilor de iarnă a minim 9% din energia consumată în mod normal, prin simpla modificare a obiceiurilor de consum.

Participanții înscriși în acest proiect își vor urmări săptămânal contoarele, începând de la 1 decembrie 2011 și până la 31 martie 2012. Aceștia vor primi în cele patru luni sfaturi din partea ALEA despre modalitățile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micșora fără scăderea gradului de confort. De exemplu, ei vor afla că un televizor lăsat în stand-by în loc să fie oprit de la butonul principal consumă aproximativ 40% din total, în orele în care nu se uită nimeni.

După patru luni, una dintre comunitățile participante la concurs în cele 16 țări partenere va fi declarată câștigătoare și va fi premiată la Bruxelles.

Modalitatea de acţiune practică pentru atingerea obiectivelor proiectului îmbracă forma unui pariu între administrațiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceștia din urmă trebuie să își reducă consumurile de energie cu 9%. Modul prin care pot face acest lucru este modificarea comportamentului lor, care poate constitui un bun exemplu și pentru cei din jurul lor. Implicarea unor primării din România în acest proiect nu presupune nici un efort financiar din partea acestora, ci doar disponibilitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cheltuielilor.
De remarcat că toate primăriile implicate în România în proiectul „Comunități eficiente” sunt și semnatare ale „Pactului Primarilor”, prin care s-au angajat să-și reducă emisiile de CO2 în respectivele municipalități cu cel puțin 20% până în 2020. Acțiunea lor în proiectul „Comunități eficiente” vine în sprijinul activităților de conștientizare și mobilizare a cetățenilor pentru realizarea de economii de energie.

În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuințe sunt ridicate în raport cu câștigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite și a lipsei de cunoștințe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement