Connect with us
Advertisement

Actualitate

ALDE și PSD, posibil blat pentru alegerile locale din Alba Iulia? Pe cine avantajează și cine pierde din trecerea lui Jidveian în partidul lui Tăriceanu

Publicat

ovidiu jidveian, vasile crisan Trecerea lui Ovidiu Jidveian de la PSD la ALDE ar putea fi joc politic pus la cale de liderii de la centru ai celor două partide. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut mai multe întâlniri pentru a se consulta în vederea găsirii celor mai bune formule pentru alegerile locale. Cea mai recentă întâlnire a celor doi a avut loc chiar luni, cu o zi înainte de trecerea lui Jidveian, de la stânga la dreapta.

Trecerea unui lider al PSD într-un partid cu doctrină liberală ar avea ca țintă o parte din voturile liberalilor nemulțumiți de politica de la centru făcută de tandemul Gorghiu-Blaga. Votul politic ar putea să tragă spre ALDE o parte din voturile destinate lui Mircea Hava.  

Se poate lua în calcul că un mic procent ar putea pleca și dinspre PSD spre ALDE, dar nu va fi atât de determinant în condițiile în care PSD are un electorat captiv format din adepții politicii de stânga, pensionari, cetățenii cu venituri mici sau cazurile sociale. 

În timp ce la nivel central PSD și ALDE au ajuns să formeze o mică alianță și să își stabilească împreună candidații pentru primării, la nivel local au început să își împartă oamenii.

Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat marți că a avut discuții periodic cu președintele PSD pentru a găsi o soluție comună în ceea ce privește desemnarea candidaților pentru alegerile locale de anul acesta.

„Ne consultăm în ultima perioadă ca să vedem care sunt cele mai bune formule pentru alegerile locale. Discutăm nu numai despre București, ci și despre ansamblul județelor. Până în acest moment, nu avem o concluzie. Procesul de desemnare a candidaților nu este unul facil. Trebuie aleși cu grijă candidați care să răspundă așteptărilor cetățenilor. Este o așteptare justificată și normală de a vedea candidați fețe noi, dar care să aibă onestitatea pe care cetățenii și-o doresc din ce în ce mai mult de la clasa politică, și competență. Mă bucur că și colegii de la PSD împărtășesc aceleași opinii. Nu este util să reciclăm din cei care sunt compromiși de diverse scandaluri de corupție. Sunt o serie de candidați care au bătut și la ușa noastră și a PSD și pe care i-am refuzat. Nu vrem să ne expunem criticilor de a avea oameni cu o carte de vizită pătată”, a afirmat, marți, Tăriceanu.

Odată cu aceste afirmații ale șefului ALDE, apar și suspiciuni legate de plecarea subită a lui Ovidiu Jidveian de la PSD Alba, mai ales că acesta declara că motivul principal al deciziei sale este actuala conducere de la nivel central, adică Dragnea, omul care ar urma să îl conducă în continuare în condiţiile în care cele două partide ajung la un numitor comun.

Cel mai probabil ALDE i-a oferit lui Jidveian și primul loc pe listă pentru alegerile parlamentare, lucru care și l-a dorit de multă vreme și pe care nu l-ar fi obținut atâta timp cât în PSD Alba se aflau la conducere Ioan Dîrzu și Călin Potor.

Este posibil ca înțelegerea dintre cele două partide să fie un joc politic și Jidveian să fie pionul de pe tabla de șah.

Logica acestui joc politic și scopul lui este ca o parte voturile politice PNL să plece spre ALDE, iar pentru ca acest lucru să se întâmple și în Alba Iulia, partidul lui Tăriceanu avea nevoie de un candidat cu notorietate, și cine putea fi mai potrivit dacă nu omul pe care PSD l-ar fi pus candidat.

Plecarea lui Jidveian poate fi mai mult un avantaj pentru viitorul candidat al PSD Alba, asta în condițiile în care o parte din voturile politice destinate lui Mircea Hava ar urma să se împartă între ALDE și Mișcarea Populară.

La alegerile din 2012, candidatul USL, Călin Potor a obținut 36,23% din voturile total exprimate în timp ce Hava a câștigat alegerile cu un procent de 49,51%. La vremea respectivă, potrivit sondajelor, liberalii care e aflau în alianță cu PSD ar fi obținut separat dacă ar fi avut candidat, în jur de 20%.

Dacă strategia de atunci era cumularea voturilor dintre PSD și PNL, strategia de anul acesta este împărțirea voturilor liberalilor prin întărirea altor partide de dreapta, mai mici. Cu cât sunt mai multe partide de dreapta, cu atât vor lua mai mult din voturile lui Mircea Hava. Cel mai probabil asta nu îl sperie pe actualul primar, care are în spate, pe lângă organizația foarte puternică, o echipă conturată și realizările din ultimii 8 ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement