Connect with us
Publicitate

Actualitate

Amenzi usturătoare, de astăzi, pentru unele firme. Motivul: o plantă ce poate provoca șoc anafilactic

Publicat

Norme legislative ce intră în vigoare de astăzi prevăd amenzi până la 20.000 de lei pentru firmele care dețin terenuri pe care creşte ambrozie şi care nu au luat măsuri pentru combaterea acesteia.

Potrivit legii, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Primul control în teren se desfăşoară în perioada 1 iulie – 15 iulie a fiecărui an, iar al doilea în perioada 16-31 iulie. În situația în care Comisia de control constată nerespectarea obligaţiilor de către companii, se dau avertismente, ca formă de sancţiune, iar ulterior amenzi.

„Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată în articolul 3 din Legea 62.

Ambrozia este o plantă care creşte pe terenurile neîngrijite, pe construcţii neterminate, spaţii verzi, grădini sau parcuri. Polenul provoacă iritatia ochilor, nas înfundat şi mâncărimi. Efectele alergiei pot fi ameliorate, dar nu vindecate complet. O singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăunte de polen.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate