Eveniment
Andrei Târziu a câștigat marele premiu al Festivalului Național de Folclor ”Sus, sus, sus, la moți, la munte”
Andrei Târziu a câștigat marele premiu al Festivalului Național de Folclor ”Sus, sus, sus, la moți, la munte”. Într-o atmosferă încărcată de tradiție și emoție, vineri, 4 octombrie 2024, orașul Câmpeni a găzduit cea de-a XXXVII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”. Evenimentul a adunat iubitori ai folclorului autentic din întreaga țară, dornici să celebreze și să promoveze valorile culturale și muzicale românești.
Un punct central al festivalului a fost concursul de interpretare a folclorului muzical românesc, în care 14 concurenți din 10 județe și-au etalat talentul în fața unui juriu de excepție. Câștigătorii acestei ediții sunt:
Cine sunt câștigătorii festivalului
Marele Premiu: Andrei Târziu, din Alba
Premiul I: Simona Maria Beșleagă, din Vaslui
Premiul II: Georgiana Vesa, din Alba
Premiul III: Vasile Raul Balogh, din Mureș
Premii Speciale: Ioana Maria Romanți (Mureș), Ana Maria Alb (Alba), Diana Camelia Tișe (Mureș)
Juriul, alcătuit din personalități de renume ale folclorului și etnografiei românești, a avut o misiune dificilă, având în vedere talentul și autenticitatea fiecărui participant. Printre membrii acestuia s-au numărat:
Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române;
Roxana Gibescu, doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de Discuri Electrecord;
Gheorghe Burz, violonist, dirijor, culegător de folclor, dirijorul corului țărănesc din comuna Bistra – cel mai vechi cor țărănesc din județul Alba și dirijor al Ansamblului Folcloric din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” între anii 2007-2008.
Festivalul a fost încununat de un spectacol folcloric deosebit, susținut de Grupul tradițional de tulnicărese „Moațele din Câmpeni”, Tudor Furdui Iancu, Ioana Ciorea, Roxana Reche, Dorina Narița și Floricica Moga.
Acompaniamentul muzical al serii a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, sub bagheta talentatului dirijor Alexandru Pal, care a adus un plus de eleganță și măiestrie întregului eveniment.
Festivalul „Sus, sus, sus, la moți, la munte” și-a îndeplinit din nou misiunea de a aduce în prim-plan moștenirea culturală a României, oferind publicului un prilej unic de a savura muzica tradițională și de a descoperi noi talente în acest domeniu. O ediție marcată de respect pentru tradiții, pasiune și o profundă apreciere pentru valorile autentice ale folclorului românesc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News