Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Anul European al Patrimoniului Cultural. Peste 145 milioane euro alocaţi în ultimii ani, în Alba. Ce s-a restaurat

Publicat

alba iulia cetate

În 2018, se sărbătorește „Anul European al Patrimoniului Cultural”, iar cu acest prilej sunt reamintite principalele obiective restaurate prin finanţări nerambursabile UE. În judeţul Alba, finanţările alocate în ultima perioadă însumează peste 145 de milioane de euro.

Patrimoniul cultural din România – clădiri istorice, biserici, monumente, obiecte și articole vestimentare ce ilustrează trecutul, opere de artă, cărți vechi, mașini, orașe istorice, situri arheologice – are o valoare atât pentru țară, cât și pentru cultura europeană, transmite ADR Centru şi Europe Direct.

Începând cu anul 2007, Uniunea Europeană a investit în Regiunea Centru, adică în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, prin proiectele de restaurare ale patrimoniului cultural-istoric, circa 100 milioane de euro. Azi avem la Alba Iulia, Râșnov, Rupea, Făgăraș, Mediaș, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, cetăți istorice și biserici care și-au deschis porțile și vor mai dăinui mulți ani de acum înainte ca moștenire istorică românească, parte din cultura europeană.

Ce s-a finanţat din bani europeni în județul Alba

Peste 145 milioane de euro au fost alocaţi pentru restaurarea, conservarea şi promovarea unor obiective de patrimoniu din judeţul Alba. Printre acestea, Cetatea Alba Carolina şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dar şi mai multe biserici din judeţ:

Ansamblul Palatul Principilor din Alba Iulia – conservare, restaurare și valorificare durabilă – proiect implementat de Primăria Municipiului Alba Iulia, cu o valoare totală de 21,72 milioane lei, din care 17,90 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica Reformată Aiud – reabilitare şi introducere în circuitul turistic – proiect implementat de Parohia Reformată Aiud; valoare totală de 16,24 milioane lei, din care 13,77 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica de lemn Sf. Arhangheli „Mihail și Gavril“ Geogel – restaurare; proiect implementat de Parohia Ortodoxă Română Geogel, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 2,62 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica Evanghelică din Câlnic, componentă a Ansamblului protejat UNESCO – conservare, reabilitare şi promovare – proiect implementat de Parohia Evanghelică Câlnic, cu o valoare totală de 3,8 milioane lei, din care 3,28 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Cetatea Alba Iulia – Fortificația de tip Vauban – trei proiecte de reabilitare, implementate de Primăria Municipiului Alba Iulia; valoare totală de 187,09 milioane lei, din care 117,73 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

cetatea alba carolina drona

Alte obiective din Regiunea Centru

Județul Brașov

Două proiecte ce vizează restaurarea, conservarea si valorificarea durabilă a Cetății Râșnov și a Centrului Istoric Râșnov – implementate de Primăria Orașului Râșnov, Brașov, cu o valoare totală de 34,24 milioane lei, din care 24,98 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate. Este vorba de două proiecte integrate de reactualizare și modernizare urbană, în timp ce un alt proiect implementat tot de Primăria Orașului Râșnov, a finanțat realizarea Ascensorului pe plan înclinat pentru acces către Cetatea Râșnov – proiect cu o valoare totală de 15,35 milioane lei, din care 5,94 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice în orașul Rupea (Cetatea Rupea) – proiect implementat de Primăria Orașului Rupea, cu o valoare totală de 30,82 milioane lei, din care 20,20 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Rupea – proiect implementat de Parohia Evanghelică C.A. Rupea, Brașov, cu o valoare totală de 2,04 milioane lei, din care 1,66 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăraș – Cetatea Făgărașului – proiect implementat de Primăria Municipiului Făgăraș, Brașov, cu o valoare totală de 21,80 milioane lei, din care 18,53 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducerea în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Sânpetru, Brașov – proiect implementat de Parohia Evanghelică Sânpetru, cu o valoare totală de 2,87 milioane lei, din care 2,31 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Evanghelice Seliștat – proiect implementat de Parohia Evanghelică. Seliștat, cu o valoare totală de 1,33 milioane lei, din care 1,10 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Vulcan – proiect implementat de Biserica Evanghelică Parohia Vulcan, având o valoare totală de 1,50 milioane lei, din care 1,15 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparare, conservare, restaurare si introducere în circuit turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Codlea – proiect implementat de Biserica Evanghelică Codlea, cu o valoare totală de 3,19 milioane lei, din care 2,61 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Evanghelice Cincu – proiect implementat de Parohia Evanghelică Cincu, cu o valoare totală de 2,77 milioane lei, din care 2,29 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitare Centru istoric Codlea – proiect implementat de Primăria Municipiului Codlea, cu o valoare totală de 13,06 milioane lei, din care 10,27 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Covasna

Reabilitarea Ansamblului Muzeului Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe – proiect implementat de Consiliul Județean Covasna cu o valoare totală de 21,81 milioane lei, din care 14,31 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Consolidare, restaurare Ansamblul Bisericii Unitariene Fortificate – proiect implementat de Parohia Unitariană Aita Mare, cu o valoare totală de 6,52 milioane lei, din care 5,38 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitare – restaurare Biserica Reformată Dalnic – proiect implementat de Parohia Reformata Dalnic, cu o valoare totală de 2,97 milioane lei, din care 2,34 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Consolidare-restaurare Ansamblul Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail” Lemnia – proiect implementat în parteneriat de primăriile comunelor Lemnia, Mereni și Parohia Romano-Catolica Lemnia, și Mereni, cu o valoare totală de 6,72 milioane lei, din care 5,69 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea, refuncționalizarea „Casei Bene” din municipiul Sfântu Gheorghe – proiect implementat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, cu o valoare totală de 2,28 milioane lei, din care 1,38 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Harghita

Conservarea si revitalizarea Muzeului Tarisznyas Marton din municipiul Gheorgheni – proiect implementat de Primăria Municipiului Gheorgheni, cu o valoare totală de 3,34 milioane lei, din care 2,61 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Ansamblului ”Capela Inima lui Isus” din Odorheiu – proiect implementat de Protopopiatul Romano- Catolic Odorheiu Secuiesc, cu o valoare totală de 1,45 milioane lei, din care 950 mii lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Ansamblului Bisericii Reformate din Comuna Șimonești, satul Rugănești -proiect implementat de Parohia Reformata Rugănești, cu o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,37 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Conacului Henter din comuna Sântimbru – proiect implementat de Primăria Comunei Sântimbru, cu o valoare totală de 5,56 milioane lei, din care 4,70 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurare consolidare clădire – ”Vila nr. 49, azi Vila nr. 51 „Emil” din Stațiunea turistică Borsec – proiect implementat de Primăria Orașului Borsec, cu o valoare totală de 2,97 milioane lei, din care 2,32 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Mureș

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz – proiect implementat de Parohia Evanghelică Saschiz, Mureș, cu o valoare totală de 2,23 milioane lei, din care 1,87 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Cetății de refugiu sec. XIV din Saschiz, – proiect implementat de Primăria Comunei Saschiz, Mureș, cu o valoare totală de 8,49 milioane lei, din care 7,16 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Palatului Culturii Tîrgu Mureș – proiect implementat de Consiliul Județean Mureș, cu o valoare totală de 6,51 milioane lei, din care 5,49 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii – proiect implementat de Consiliul Județean Mureș, cu o valoare totală de 11,27 milioane lei, din care 7,98 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Tîrgu Mureş – proiect implementat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, cu o valoare totală de 29,22 milioane lei, din care 18,82 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Sibiu

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie – proiect implementat de Parohia Evanghelică Cisnădie, cu o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,02 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Agnita – proiect implementat de Parohia Evanghelică Agnita, cu o valoare totală de 6,52 milioane lei, din care 5,41 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului – proiect implementat de Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului, având o valoare totală de 2,09 milioane lei, din care 1,75 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Șaroșul pe Târnave – proiect implementat de Parohia Evanghelică Șaroș pe Târnave, cu o valoare totală de 1,33 milioane lei, din care 1,05 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Ruja – proiect implementat de Parohia Evanghelică Ruja, cu o valoare totală de 1,39 milioane lei, din care 1,14 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Șeica Mică – proiect implementat de Parohia Evanghelică Șeica Mica, cu o valoare totală de 1,91 milioane lei, din care 1,53 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentului patrimoniu naţional Biserica Evanghelică Sibiu prin două proiecte implementate de Parohia Evanghelică Sibiu, investiții având o valoare totală de 34,33 milioane lei, din care 26,95 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Crearea și modernizarea infrastructurii pentru valorificarea turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului – proiect implementat de Consiliul Județean Sibiu, cu o valoare totală de 3,92 milioane lei, din care 2,72 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea turnurilor și zidurilor de Fortificație medievală Mediaș – proiect implementat de Primăria Municipiului Mediaș, cu o valoare totală de 25,94 milioane lei, din care 16,39 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

În patru județe din Regiunea Centru s-au investit fonduri europene pentru reabilitarea a 18 biserici fortificate din Apold, Archita, Ațel, Bunești, Cârța, Cincișor, Curciu, Criț, Cârța, Dealu Frumos, Gârbova, Mâlâncrav, Ighișu Nou, Meșendorf, Netuș, Sebeș, Stejărișu, Valchid. Proiectul cu numele ”Tezaure Fortificate Redescoperite- Dezvoltarea durabilă a regiunii Centru prin punerea în valoare a potențialului turistic al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania” a fost implementat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România și a avut o valoare totală de 22,06 milioane lei, din care 14,39 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax