Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Anul European al Patrimoniului Cultural. Peste 145 milioane euro alocaţi în ultimii ani, în Alba. Ce s-a restaurat


Publicat

alba iulia cetate

În 2018, se sărbătorește „Anul European al Patrimoniului Cultural”, iar cu acest prilej sunt reamintite principalele obiective restaurate prin finanţări nerambursabile UE. În judeţul Alba, finanţările alocate în ultima perioadă însumează peste 145 de milioane de euro.

Patrimoniul cultural din România – clădiri istorice, biserici, monumente, obiecte și articole vestimentare ce ilustrează trecutul, opere de artă, cărți vechi, mașini, orașe istorice, situri arheologice – are o valoare atât pentru țară, cât și pentru cultura europeană, transmite ADR Centru şi Europe Direct.

Începând cu anul 2007, Uniunea Europeană a investit în Regiunea Centru, adică în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, prin proiectele de restaurare ale patrimoniului cultural-istoric, circa 100 milioane de euro. Azi avem la Alba Iulia, Râșnov, Rupea, Făgăraș, Mediaș, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, cetăți istorice și biserici care și-au deschis porțile și vor mai dăinui mulți ani de acum înainte ca moștenire istorică românească, parte din cultura europeană.

Ce s-a finanţat din bani europeni în județul Alba

Peste 145 milioane de euro au fost alocaţi pentru restaurarea, conservarea şi promovarea unor obiective de patrimoniu din judeţul Alba. Printre acestea, Cetatea Alba Carolina şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dar şi mai multe biserici din judeţ:

Ansamblul Palatul Principilor din Alba Iulia – conservare, restaurare și valorificare durabilă – proiect implementat de Primăria Municipiului Alba Iulia, cu o valoare totală de 21,72 milioane lei, din care 17,90 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica Reformată Aiud – reabilitare şi introducere în circuitul turistic – proiect implementat de Parohia Reformată Aiud; valoare totală de 16,24 milioane lei, din care 13,77 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica de lemn Sf. Arhangheli „Mihail și Gavril“ Geogel – restaurare; proiect implementat de Parohia Ortodoxă Română Geogel, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 2,62 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Biserica Evanghelică din Câlnic, componentă a Ansamblului protejat UNESCO – conservare, reabilitare şi promovare – proiect implementat de Parohia Evanghelică Câlnic, cu o valoare totală de 3,8 milioane lei, din care 3,28 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Cetatea Alba Iulia – Fortificația de tip Vauban – trei proiecte de reabilitare, implementate de Primăria Municipiului Alba Iulia; valoare totală de 187,09 milioane lei, din care 117,73 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

cetatea alba carolina drona

Alte obiective din Regiunea Centru

Județul Brașov

Două proiecte ce vizează restaurarea, conservarea si valorificarea durabilă a Cetății Râșnov și a Centrului Istoric Râșnov – implementate de Primăria Orașului Râșnov, Brașov, cu o valoare totală de 34,24 milioane lei, din care 24,98 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate. Este vorba de două proiecte integrate de reactualizare și modernizare urbană, în timp ce un alt proiect implementat tot de Primăria Orașului Râșnov, a finanțat realizarea Ascensorului pe plan înclinat pentru acces către Cetatea Râșnov – proiect cu o valoare totală de 15,35 milioane lei, din care 5,94 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice în orașul Rupea (Cetatea Rupea) – proiect implementat de Primăria Orașului Rupea, cu o valoare totală de 30,82 milioane lei, din care 20,20 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Rupea – proiect implementat de Parohia Evanghelică C.A. Rupea, Brașov, cu o valoare totală de 2,04 milioane lei, din care 1,66 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăraș – Cetatea Făgărașului – proiect implementat de Primăria Municipiului Făgăraș, Brașov, cu o valoare totală de 21,80 milioane lei, din care 18,53 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducerea în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Sânpetru, Brașov – proiect implementat de Parohia Evanghelică Sânpetru, cu o valoare totală de 2,87 milioane lei, din care 2,31 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Evanghelice Seliștat – proiect implementat de Parohia Evanghelică. Seliștat, cu o valoare totală de 1,33 milioane lei, din care 1,10 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Vulcan – proiect implementat de Biserica Evanghelică Parohia Vulcan, având o valoare totală de 1,50 milioane lei, din care 1,15 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparare, conservare, restaurare si introducere în circuit turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Codlea – proiect implementat de Biserica Evanghelică Codlea, cu o valoare totală de 3,19 milioane lei, din care 2,61 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Fortificate Evanghelice Cincu – proiect implementat de Parohia Evanghelică Cincu, cu o valoare totală de 2,77 milioane lei, din care 2,29 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitare Centru istoric Codlea – proiect implementat de Primăria Municipiului Codlea, cu o valoare totală de 13,06 milioane lei, din care 10,27 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Covasna

Reabilitarea Ansamblului Muzeului Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe – proiect implementat de Consiliul Județean Covasna cu o valoare totală de 21,81 milioane lei, din care 14,31 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Consolidare, restaurare Ansamblul Bisericii Unitariene Fortificate – proiect implementat de Parohia Unitariană Aita Mare, cu o valoare totală de 6,52 milioane lei, din care 5,38 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitare – restaurare Biserica Reformată Dalnic – proiect implementat de Parohia Reformata Dalnic, cu o valoare totală de 2,97 milioane lei, din care 2,34 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Consolidare-restaurare Ansamblul Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail” Lemnia – proiect implementat în parteneriat de primăriile comunelor Lemnia, Mereni și Parohia Romano-Catolica Lemnia, și Mereni, cu o valoare totală de 6,72 milioane lei, din care 5,69 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea, refuncționalizarea „Casei Bene” din municipiul Sfântu Gheorghe – proiect implementat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, cu o valoare totală de 2,28 milioane lei, din care 1,38 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Harghita

Conservarea si revitalizarea Muzeului Tarisznyas Marton din municipiul Gheorgheni – proiect implementat de Primăria Municipiului Gheorgheni, cu o valoare totală de 3,34 milioane lei, din care 2,61 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Ansamblului ”Capela Inima lui Isus” din Odorheiu – proiect implementat de Protopopiatul Romano- Catolic Odorheiu Secuiesc, cu o valoare totală de 1,45 milioane lei, din care 950 mii lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Ansamblului Bisericii Reformate din Comuna Șimonești, satul Rugănești -proiect implementat de Parohia Reformata Rugănești, cu o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,37 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Conacului Henter din comuna Sântimbru – proiect implementat de Primăria Comunei Sântimbru, cu o valoare totală de 5,56 milioane lei, din care 4,70 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurare consolidare clădire – ”Vila nr. 49, azi Vila nr. 51 „Emil” din Stațiunea turistică Borsec – proiect implementat de Primăria Orașului Borsec, cu o valoare totală de 2,97 milioane lei, din care 2,32 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Mureș

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz – proiect implementat de Parohia Evanghelică Saschiz, Mureș, cu o valoare totală de 2,23 milioane lei, din care 1,87 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Cetății de refugiu sec. XIV din Saschiz, – proiect implementat de Primăria Comunei Saschiz, Mureș, cu o valoare totală de 8,49 milioane lei, din care 7,16 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Palatului Culturii Tîrgu Mureș – proiect implementat de Consiliul Județean Mureș, cu o valoare totală de 6,51 milioane lei, din care 5,49 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii – proiect implementat de Consiliul Județean Mureș, cu o valoare totală de 11,27 milioane lei, din care 7,98 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Tîrgu Mureş – proiect implementat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, cu o valoare totală de 29,22 milioane lei, din care 18,82 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Județul Sibiu

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie – proiect implementat de Parohia Evanghelică Cisnădie, cu o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,02 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Agnita – proiect implementat de Parohia Evanghelică Agnita, cu o valoare totală de 6,52 milioane lei, din care 5,41 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului – proiect implementat de Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului, având o valoare totală de 2,09 milioane lei, din care 1,75 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Șaroșul pe Târnave – proiect implementat de Parohia Evanghelică Șaroș pe Târnave, cu o valoare totală de 1,33 milioane lei, din care 1,05 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Ruja – proiect implementat de Parohia Evanghelică Ruja, cu o valoare totală de 1,39 milioane lei, din care 1,14 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Lucrări de reparații, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Șeica Mică – proiect implementat de Parohia Evanghelică Șeica Mica, cu o valoare totală de 1,91 milioane lei, din care 1,53 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentului patrimoniu naţional Biserica Evanghelică Sibiu prin două proiecte implementate de Parohia Evanghelică Sibiu, investiții având o valoare totală de 34,33 milioane lei, din care 26,95 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Crearea și modernizarea infrastructurii pentru valorificarea turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului – proiect implementat de Consiliul Județean Sibiu, cu o valoare totală de 3,92 milioane lei, din care 2,72 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

Reabilitarea turnurilor și zidurilor de Fortificație medievală Mediaș – proiect implementat de Primăria Municipiului Mediaș, cu o valoare totală de 25,94 milioane lei, din care 16,39 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.

În patru județe din Regiunea Centru s-au investit fonduri europene pentru reabilitarea a 18 biserici fortificate din Apold, Archita, Ațel, Bunești, Cârța, Cincișor, Curciu, Criț, Cârța, Dealu Frumos, Gârbova, Mâlâncrav, Ighișu Nou, Meșendorf, Netuș, Sebeș, Stejărișu, Valchid. Proiectul cu numele ”Tezaure Fortificate Redescoperite- Dezvoltarea durabilă a regiunii Centru prin punerea în valoare a potențialului turistic al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania” a fost implementat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România și a avut o valoare totală de 22,06 milioane lei, din care 14,39 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: Relaxări pentru vaccinați, restricții pentru nevaccinați, dacă cifrele pandemiei cresc

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, este de opinie că relaxările pot continua pentru persoanele vaccinate, însă pentru cei neimunizați trebuie să existe restricţii, dacă cifrele vor creşte semnificativ. Ea a mai spus că medicii de familie vor fi stimulați să meargă să vaccineze la domiciliul pacienților, iar spitalele vor oferi vaccinare în ambulatoriu.

„Cred că, având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi cei din biroul respectiv sunt vaccinaţi, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii. Ce am făcut a fost să prezentăm, de fapt, în coaliţie măsuri care au funcţionat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate oportune”, a declarat ministrul Sănătății vineri seară la B1 Tv, potrivit Agerpres.

Ea spune că medicii de familie trebuie să se implice mai mult în campania de vaccinare, prin facilitarea vaccinării la domiciliul pacientului, activitate care ar urma să fie plătită mai mult.

„Avem în lucru o campanie prin care ţintim să implicăm mai mult medicii de familie, atât a-i face mai abili în comunicarea directă cu pacienţii, cât şi a le facilita inclusiv vaccinarea la domiciliul pacientului şi urmează, probabil săptămâna viitoare, să promovăm o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilim şi un tarif mai mare pentru vaccinarea la domiciliu. Şi, de asemenea, definim acest serviciu de vaccinare în ambulatoriile spitalelor. Astfel putem să fim mai aproape şi să facem vaccinarea mai facilă pentru acele persoane care se află la risc mai mare, şi anume pacienţii cronici care se prezintă în mod obişnuit în ambulatoriu”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată unde va lovi mai tare valul patru al pandemiei, aceasta a opinat că probabil în comunităţile cu o rată scăzută a vaccinării.

„Avem acorduri semnate cu Comisia Europeană pentru noi doze de vaccin, dacă ele vor fi necesare, vorbim de doza a treia, vorbim de anii 2022, 2023, acorduri care sunt făcute cu mult în beneficiul statelor membre, în sensul că aceste vaccinuri vor fi adaptate cu noile tulpini. Dozele, chiar dacă sunt cumva agreate de pe acum, contractul va veni pentru noi doze cu noi tulpini”, a precizat aceasta.

Ea a avertizat că 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 apărute în ultimele patru săptămâni și 91% din decesele cauzate de COVID-19 au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ursul care a omorât un cioban și a rănit grav un altul va fi ELIMINAT. Bărbatul desfigurat de urs, operat timp de 7 ore

Publicat

Ursul care a omorât un cioban vineri seară va fi eliminat, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizat că autoritățile locale au elaborat documentația pentru emiterea acordului de extragere a animalului.

Reamintim faptul că trei ciobani au fost atacați vineri de un urs în apropierea unei stâne din Harghita: unul dintre ei a fost găsit mort, iar altul a trecut printr-o operație de șapte ore pentru a-i fi salvată viața. 

Citește și VIDEO ATENȚIE: Patru urși, văzuți lângă Alba Iulia. O ursoaică cu doi pui și un mascul mare, filmați pe raza comunei Ciugud

„Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România.

În cursul nopții Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei”, a scris ministrul Mediului sâmbătă pe Facebook.

Tanczos Barna spune că este nevoie de măsuri pentru reducerea „la minimum” a riscului producerii unor astfel de evenimente.

„Ministerul Mediului va continua să facă toți pașii necesari pentru a soluționa problema urșilor în România. Am pregătit cadrul legal pentru intervenția imediată în intravilanul localităților și vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranța cetățenilor cât și protejarea speciei.

Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate și cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de viețile oamenilor.

Trebuie să fim raționali și să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor”, a mai arătat Tanczos Barna.

Trei bărbați au fost atacați de urs, vineri seară, la o stână din județul Harghita, la granița cu Suceava. Unul dintre ei a ajuns în stare gravă la spital, iar un altul, care a fost dat dispărut, a fost găsit mort în pădure.

Ciobanul rănit a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, unde a fost operat timp de şapte ore de echipe mixte de medici ORL şi de chirurgi maxilo-faciali, potrivit Agerpres.

Coordonatorul SMURD Iaşi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, a informat că el avea traumatism cranio-cerebral sever, parieto-temporal drept, plăgi muşcate cu amputaţie de degete şi leziuni la nivel abdominal, precum şi fracturi faciale multiple.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Proiect ambițios pentru revitalizarea Parcului Arini din Sebeș. Documentațiile tehnice sunt în lucru

Publicat

Spațiu îndrăgit de promenadă și de petrecere a timpului liber, Parcul Arini din municipiul Sebeș va fi reabilitat și revitalizat prin intermediul unui amplu proiect pe care îl susține Primăria Municipiului Sebeș.

Acest proiect presupune amenajarea mai multor spații cu destinații utile: alee ecologică în suprafață de peste 4200 mp, amfiteatru, pistă de biciclete de 2.000 mp, locuri de joacă, skate park, o suprafaţă generoasă dedicată animalelor de companie, pavilioane de şah, foișor pentru fanfară.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, vegetația și cursurile de apă se vor împleti armonios. Pe o suprafață de 900 mp se vor amenaja parcări cu dale înierbate, iar parcul va fi dotat cu mobilier urban adecvat.

Vor fi create spații funcționale destinate tuturor categoriilor de vârstă și diferitelor preocupări ale vizitatorilor, prin realizarea unor sectoare pentru odihnă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru copii. O atenție specială va fi acordată accesului persoanelor cu dizabilități.

 

Obiectivul de investiții ”Reabilitare și revitalizare Parc Arini” se află momentan în faza de proiectare (etapele PAC și PT+DE), încheindu-se contractul de servicii de proiectare pentru aceste faze cu asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor.

Valoarea contractului este de 272.510 lei.

Termenul de proiectare pentru prima etapă care include proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire este de 120 zile (data limită fiind 10.09.2021). După obținerea autorizaţiei de construire, se va emite ordinul de începere a serviciilor pentru etapa a doua (faza proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie). Termenul de proiectare pentru această a doua etapă este de 30 zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comisie de Acord Unic pentru eliberarea autorizațiilor de construcții în Alba. Înființare și procedură, la aprobat în ședința CJ

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat, în ședința de joi, 29 iulie, înființarea Comisiei de Acord Unic în vederea emiterii avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii.

Aceasta va funcționa în structura Direcției amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul aparatului de specialitate a Consiliului Județean Alba.

La cererea solicitantului, comisia va furniza contracost avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construcții prin emiterea acordului unic, în baza documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare, însoțită de documentațiile tehnice de avizare, depuse în format electronic.

Potrivit proiectului, Comisia de Acord Unic, în vederea emiterii avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii are caracter permanent și își desfășoară activitatea, de regulă, prin procedură scrisă electronică, prin intermediul punctului unic de contact http://www.edirect.e-guvernare.ro, iar în situațiile în care se impune, prin reuniuni de lucru la sediul Consiliului Județean Alba. Se întrunește ori de câte ori este nevoie pentru emiterea acordurilor unice, cu respectarea termenelor legale.

În prezent, obținerea avizelor și acordurilor necesare emiterii autorizației de construire se face prin obligația investitorului în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, cu modificările şi completările ulterioare, situație care prezintă desfășurarea dificilă a procedurii și unele necorelări între măsurile și condițiile impuse de avizatori, potrivit documentației prezentate consilierilor.

Comisia de Acord Unic va fi formată din:

– specialiști provenind din structura proprie a aparatului de specialitate al Consiliului Județean Alba, care asigură și secretariatul comisiei;

– reprezentanții delegați ai tuturor administratorilor/furnizorilor de utilități publice urbane – avizatori;

– reprezentanți împuterniciți ai serviciilor descentralizate ale administrației publice centrale în domeniile prevenirii și stingerii incendiilor, apărării civile și sănătății populației, prevăzute de lege;

– reprezentanți ai altor instituții emitente de avize și acorduri relevante, după caz.

Atribuții ale Comisiei de Acord Unic:

– primește prin intermediul secretariatului comisiei, documentațiile tehnice de avizare specifice, depuse în format electronic;

– analizează documentațiile în conformitate cu legislația specifică în vederea emiterii avizelor / acordurilor;

– în situațiile în care emitenții de avize/acorduri consideră necesare completări sau modificări ale documentației, Comisia de Acord Unic în vederea emiterii avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii analizează solicitările în cauză și modul în care acestea infuențează condițiile tehnice impuse prin alte avize/acorduri și conduc la modificarea soluției, comunicând aceste aspecte atât solicitantului, cât și avizatorilor afectați;

– transmite secretariatului atât avizele obținute prin Comisia de Acord Unic în vederea emiterii avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii, cât şi propunerea de acord unic, în vederea informării solicitantului și continuării procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construire.

Secretariatul Comisiei de Acord – atribuții principale:

– preia documentațiile și verifică respectarea condițiilor impuse în certificatul de urbanism depus de solicitanți. În situația în care documentația depusă nu respectă cerințele urbanistice care să permită continuarea procedurii de avizare-autorizare, returnează solicitantului documentația neconformă. În situația respectării condițiilor urbanistice, transmite documentațiile de avizare, prin intermediul punctului unic de contact http://www.edirect.e-guvernare.ro, către fiecare reprezentant al avizatorilor menționat în certificatul de urbanism;

– urmărește emiterea avizelor în termenul prevăzut de lege, iar în cazul depășirii acestora sesizează Inspectoratul de Stat în Construcții în vederea aplicării sancțiunilor, conform legislaţiei în vigoare;

– transmite solicitantului avizele obținute prin intermediul Comisiei de Acord Unic în vederea emiterii avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii, în vederea continuării procedurii.

Comisia de Acord Unic va funcționa în baza unui Regulament de organizare și funcționare aprobat prin Dispoziție a președintelui Consiliului Județean Alba, după aprobarea Hotărârii privind înființarea acesteia. Regulamentul de organizare și funcționare al C.A.U. va include și Protocolul de colaborare cadru încheiat cu autoritățiile, instituțiile și alte entități avizatoare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate