Connect with us
Publicitate

Eveniment

Artefacte descoperite la Războieni, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Între acestea, două obiecte descoperite prin detecție

Publicat

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc joi vernisajul expoziției „Ad Batavos. Cercetări arheologice la Războieni-Cetate”, care prezintă descoperirile de la Războieni de-a lungul timpului.

În cadrul expoziției au fost expune și două obiecte descoperite prin detecție de către Koloszvari Csaba. Este vorba despre o diplomă militară datată 158 p. Chr și o amuletă reprezentând barbari captivi. 

„Cred că este prima dată în istoria muzeului din Alba Iulia când în cadrul unei expoziții se pun și obiecte gasite prin detecție. Gestul ne face să nu ne mai simțim marginalizați, oricum prezența noastră prin rezultate este tot mai vizibilă. La Roma au expus un pumnal dacic și o brățară de argint dacică, la muzeul din Sălaj un inel roman găsit tot de un coleg, acum eu.

Piesele au fost decoperite prin detecție în afara sitului arheologic și a zonei de protecție însa într-un areal care odinioară făcea parte din zona locuită de comunități ce par a avea la Războieni un centru zonal”, a transmis Koloszvari Csaba.

Expoziția prezintă rezultatele cercetărilor sistematice desfășurate începând cu anul 2016 la Războieni-Cetate.

Pe teritoriul de astăzi al localității Războieni-Cetate, parte componentă a orașului Ocna Mureș, a staționat în epoca romană Ala I Batavorum. Această unitate militară auxiliară a fost adusă în Dacia în timpul împăratului Hadrian. În armata romană ala era o trupă de cavalerie. Unitatea de la Războieni fiind miliaria cuprindea, cu alte cuvinte, aproape 1.000 de soldați.

Trupa era compusă din soldați recrutați din zona Rinului, de unde îi vine și denumirea. Batavii au fost un trib germanic, originar din zona Țărilor de Jos care au avut principalul centru administrativ în orașul modern Nijmegen.

Încă de la primele contacte cu triburile germanice, Roma le-a admirat pentru calitățile lor războinice.

Acest fapt adus la recrutarea mai multor unități militare auxiliare, 9 cohorte (trupe pedestre) și o ala, cea care în perioada Daciei romane va staționa la Războieni.

În jurul castrului acestei unități ia ființă o așezare civilă – vicus.

Cercetări arheologice la Războieni-Cetate

Începând din anul 2016 în această așezare Muzeul Național al Unirii desfășoară campanii de cercetare arheologică sistematică.

Organizate cu finanțarea Consiliului Județean Alba, săpăturile investighează o clădire situată la nord-vest de castru, denumită convențional Edificiul I.

Descoperirile extrem de importante au făcut posibilă organizarea acestei expoziții unde sunt prezentate o parte a rezultatelor.

Materialele arheologice descoperite au fost restaurate în cadrul Laboratorului de Restaurare din cadrul muzeului albaiulian.

Exponatele reprezintă vase ceramice realizate de către meșterii locali, precum și tipare și ponsoane, care au dus la identificarea acestor ateliere locale de ceramiști.

O parte însemnată o au numeroase artefacte minore ( piese de uz comun, obiecte de podoabă, monede, etc), realizate cu precădere din os, fier, bronz, dar și din aur și argint.

Majoritatea exponatelor expuse provin din săpăturile arheologice, dar sunt și obiectele donate de profesorul Pantilimon Popovici, din Războieni, care a adunat de-a lungul timpului piese romane.

Expoziția, ai cărei curatori sunt cercetător științific George Bounegru din cadrul MNUAI și cercetător științific Rada Varga din cadrul Universității Babeș-Bolyai, este însoțită de un catalog redactat pentru publicul larg. Ea a fost organizată ca parte a proiectului  Oameni, lucruri și constructe identitare. Materialitatea batavilor din Dacia romană, finanțat de către UEFISCDI, în cadrul programului PN III (PN-III-P1-1.1-TE-2021-0165), având ca instituție contractoare Universitatea BabeșBolyai.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate