Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociația Pro Infrastructură: În 2018 ar putea fi terminați doar 83,6 kilometri de autostradă, nu „minim 156”

Publicat

Asociația Pro Infrastructură atrage atenția că estimarea ministrului Transporturilor, Felix Stroe, că va da în folosință anul viitor „minim 156,7 kilometri de autostradă” este „complet iresponsabilă, o minciună gogonată și o dezinformare grosolană”, arătând că ar putea fi terminați doar aproximativ 83,6 kilometri, din care să fie utilizați numai 63 de kilometri de autostradă, potrivit unei informări postate pe o rețea de socializare.

„Ministrul minte cu nerușinare, încercând să ne convingă că anul viitor vom da în folosință <minim 156,7 km> din totalul de 186,867 km contractați (adică 84%)!”, afirmă reprezentanții Asociatiei Pro Infrastructură, citați de News.ro.

Dintre cei 83,6 km care pot fi recepționați anul viitor, 21,15 km sunt gata din acest an. Lotul 3 din autostrada Sebeș-Turda (12,45 km) este finalizat de la 27 noiembrie, însă CNAIR a stabilit data recepției pentru 9 ianuarie 2018.

Totodată, lotul Gilău-Nădășelu (8,7 km) a fost terminat la 1 noiembrie și recepționat de CNAIR, însă nu poate fi folosit pentru că nu este construit viaductul Gilău, de 0,766 km, care să îl lege de restul Autostrăzii Transilvania (A3). Acest segment ar putea fi deschis în perioada august-septembrie 2018.

La finalul iernii sau cel mai târziu în primăvara s-ar putea deschide lotul 4 din autostrada Sebeș-Turda (16,3 km), unde au apărut alunecări masive, iar CNAIR nu și-a asumat deschiderea în acest an, chiar dacă aliniamentul autostrăzii ar fi putut fi terminat.

„Între timp, ar trebui modificat și clarificat cadrul legal, astfel încât acest segment să fie deschis circulației chiar dacă nu este 100% finalizat”, apreciază asociația.

Totodată, Pro Infrastructură preconizează că este fezabilă pentru vara lui 2018 circulația pe autostrada A3, pe o porțiune de 6,5 km între Centura București și Șoseaua Petricani, dacă va fi asigurată finanțarea.

Cel mai lung tronson care poate fi inaugurat în 2018 este lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (21,141 km).

„Însă este blocat total de incompetența și fuga de răspundere, CNAIR nerecunoscând lucrările suplimentare (semi-nodul Holdea și al doilea ecoduct) pentru care s-au emis autorizații de construire. În decembrie s-a redus dramatic mobilizarea în teren până la clarificarea situației contractuale”, atenționează ONG-ul.

În 2018 vor fi gata alte două loturi din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș, mai precis Ungheni-Ogra (10,1 km) și Ogra-Iernut (3,6 km), ambele în perioada august-septembrie.  „Însă ele vor fi, cel puțin într-o primă fază, doar muzee, pentru că nu vor putea fi folosite de șoferi fără nodul Iernut, cel care face parte din alt contract (Iernut-Chetani). Este extrem de dificil, birocratic și tehnic, ca nodul Iernut să fie construit până la finalul lui 2018″, mai arată asociația.

Pro Infrastructură apreciază că, în prima parte a anului viitor, pot fi terminați 4,030 km din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, între nod Margina și limita cu secțiunea E, însă acest tronson va fi doar un „alt muzeu” pentru că nu poate fi deschis circulației, neavând un nod în est.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat în Parlament, la 14 decembrie, că în 2018 vor fi dați în folosință minim 156,7 kilometri de autostradă.

„Vor fi minim 156,7 kilometri dață în folosință. Ca exemple, avem Ogra – Târgu Mureș, apoi trei sectoare din Târgu Mureș – Câmpia Turzii, Sebeș-Turda, vom finaliza și București-Ploiesti, Lugoj-Deva și o parte din tronsonul de la Gilău”, a afirmat Stroe în comisiile reunite de buget-finanțe.

CNAIR a recepționat în 2017 numai 24 kilometri de autostradă, mult sub nivelul anticipat de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc la începutul anului, de circa 90 de kilometri.

În luna martie, compania de drumuri a recepționat primii 15,4 km de autostradă din acest an, pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva.  În noiembrie, a mai recepționat 8,7 km, din autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea, pentru sectorul Gilău-Nădășelu, sector care va fi deschis circulației anul viitor, după finalizarea lucrărilor începute în acest an la podul care va traversa Someșul Mic, în continuarea A3, spre Câmpia Turzii, preconizată pentru august 2018.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Iulia Oejdean și Vlad Podean, Miss și Mister 2022 ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia

Publicat

Iulia Oejdean și Vlad Podean au fost desemnați Miss și Mister Boboc ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, după Balul Bobocilor, ediția 2022.

Balul a mai avut doi învingători, pe Miss și Mister Popularitate, titluri primite în urma voturilor de pe alba24.ro. Este vorba despre Diana Popa și Albert Aldea.

De asemenea, Miss și Mister Popularitate ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia au fost desemnați Alexia Tat și David Turc.


Opt perechi de tineri au susținut mai multe probe, vineri seara, în cadrul balului, organizat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Aceștia au avut de prezentat personaje din Lumea Disney, au avut de răspuns la întrebări de cultură generală, au avut de susținut și probe-surpriză și de talent.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță de cinci zile de 1 Decembrie și Sfântul Andrei. Care sunt zilele libere pentru bugetari în 2023

Publicat

Angajații de la stat vor beneficia de o minivacanță de cinci zile, începând de miercuri, 30 noiembrie și până luni, 5 decembrie, în ajunul de Moș Nicolae, după ce Guvernul a declarat zi liberă și vineri, 2 decembrie.

”Puntea” dintre zilele libere și weekend a fost aprobată de guvern, cu condiția să fie recuperată. 

Practic, minivacanța acoperă ziua de 1 Decembrie și sărbătoarea de Sfântul Andrei.

În ceea ce privește anul 2023, salariații trebuie să știe că vor avea parte de 12 zile libere legale.

Zile libere pentru bugetari și minivacanțe în 2023

În 2023, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Zile libere ianuarie 2023:

Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;

Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

Zile libere aprilie 2023:

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;

Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;

Zile libere mai 2023:

Luni 1 mai – Ziua Muncii;

Zile libere iunie 2023:

Joi 1 iunie – Ziua Copilului;

Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;

Zile libere august 2023:

Marți 15 august – Sfânta Marie;

Zile libere noiembrie 2023:

Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Zile libere decembrie 2023:

Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;

Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;

Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Pentru anul 2023, sunt propuse alte trei zile libere, zile-punte care să facă legătura între sărbători legale și perioade de weekend.

Astfel, vor fi trei minivacanțe suplimentare pentru bugetari. Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12.00, se deschide Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii.

Vor fi prezentate miniaturile modeliștilor din România, Anglia, Bulgaria, Italia, Serbia și Ungaria, multe premiate în concursurile interne și internaționale. Acestea vor fi structurate pe categorii și scări, dar și pe perioade istorice.

Sunt prezente și lucrările confecționate de copiii de la Clubul Copiilor Valea Jiului și de la Palatul Copiilor Sibiu, în cadrul cercurilor de modelism locale.

În cadrul Salonului va fi și o secțiune de fotografii dedicată Aniversării a 60 de ani de serviciu operativ în cadrul Forțelor Aeriene Române a avionului Mig 21.

Evenimentul este organizat de Asociația Modelism Alba (AMA – IPMS România), în parteneriat cu Cercul Militar Alba Iulia, Machete.ro, Aerohistoria și Aripi Argintii, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Salonul va fi deschis până în 28 ianuarie 2023, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în secțiunea Expoziții Temporare, de la etajul 2.

Evenimentul face parte din cadrul programului activităților Zilei Naționale a României de la Alba Iulia, la 104 ani de existență.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mobilizare de excepție la Șpring, în sprijinul unor familii afectate de incendiu. Mesajul primarului Iulia Stănilă

Publicat

Primarul comunei Șpring, Iulia Stănilă, a dat detalii despre modul în care s-a mobilizat comunitatea, în cazul incendiului care a distrus casele a două familii.

Reamintim că aceasta a fost prima care a invervenit în timpul incendiului și a scos oamenii din casă și s-a asigurat că nimeni nu este rănit, până la ajungerea pompierilor.

Vezi VIDEO: Cum a reacționat Iulia Stănilă, primarul din Șpring, la izbucnirea unui incendiu. În acel moment dădea un interviu la PROTV

Iulia Stănilă a mulțumit celor care au trimis încurajări și care s-au mobilizat pentru a ajuta familiile afectate de incendiu: de la forțele de intervenție, la oameni care au donat bani, materiale și s-au implicat în refacerea imobilelor.

”Vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au transmis vorbe frumoase și încurajări, sunt sigură că oricare dintre dumneavoastră ar fi reacționat la fel. Este îngrozitor să vezi cum în 7-8 minute arde agoniseala a două familii care au muncit o viață, fără să ai vreo putere să oprești asta.

În această poveste tristă eroii au fost voluntarii și angajații SVSU Șpring împreună cu viceprimar, pompierii de la ISU Sebeș, ISU Alba, care s-au chinuit peste 4 ore să izoleze incendiul, vecinii care s-au implicat, domnii de pe ambulanță, agenții de poliție, toți!

Fiecăruia în parte le mulțumesc în numele familiilor (…)

De asemenea, la această oră (după o lună de la incendiu) ambele case sunt acoperite și refăcute parțial, datorită unor oameni EXTRAORDINARI, care au sponsorizat familiile (…)

Le mulțumesc din suflet că au răspuns prompt la apelul meu și au sprijinit cu drag cele două familii, Dumnezeu să le întoarcă binele înzecit!

Le mulțumesc cetățenilor care au deschis cu drag ușa consilierilor și a donat fiecare cât a putut, strângându-se (pe bază de semnătură și tabel) aproape 30.000 lei

Mulțumim primariei Șpring și CL Șpring care au aprobat ajutorul de urgență in valoare de 5000 lei pentru fiecare familie!

Mulțumim tuturor oamenilor cu suflet mare care s-au dus personal la cele două familii cu bani, produse sau obiecte necesare!

Împreună putem muta munții!”, a fost mesajul acesteia, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax